Веселі уроки
з рубрики / циклу «Оповідання»
Знову замість вчительки основ здоров’я прислали Біологічну.
- Яка у вас тема?
Дехто, хто пробував розкривати книжку за весь рік(просто картинки цікаві) робить гіпотези.
- Харчування дітей.
Тема за журналом кінчилася два місяці тому, але нічого.
- О, добре. В наш час є багато проблем з понаднормовою вагою. Іноді це викликають вроджені патології, зумовлені на генетичному рівні – спадковість, оточення, середовище. Схильність до великих порцій є більш гуморальною, керується гормонами. Серед них – ліпотропін, що регулює жировий обмін, соматотропний та андреноконтриконтропний гормони. Відкладання жирової тканини може спричинити атеросклероз, проблеми з роботою м’язів, опорно-рухового апарату, центральної нервової системи та інших органів. Передусім, до її складу входять ліпіди, неперетравлені ліпазою дванадцятипалої кишки. В окремих випадках це може бути ретинол, каротин або вітамін Д, що в природі стоїть на рівні патологічно зумовлених порушень роботи органів. Крім того, вітамін Д має кумулятивний ефект, на відміну від токоферолу, філохінону і рибофлавіну. Правильно виправити відкладання ретикулярних прошарків в змозі лише лікар...
Багато хто вже спить, інші граються на телефонах чи перекидаються версіями ходів «корабликів». Кілька «відчайдушних» відмінників роблять домашнє завдання з алгебри. На весь клас.
Вчителька «помічає» в декого телефон і продовжує:
- Щоб ви знали, це впливає не просто на органи. Уражується не лише кора головного мозку, а й гіпоталамус....
Вазони, які єдині її слухають, сонно кивають квітами і засинають.
Не присилайте чужих вчителів не на їхні уроки....