13.01.2016 12:38
для всіх
640
    
  4 | 4  
 © Тетяна Чорновіл

Зимові заячі розваги

Зимові заячі розваги

з рубрики / циклу «ПРОЗА. КАЗКИ»

– Увага! Увага! До лісового магазину надійшло зимове спорядження! Санчата! Лижі! Ковзани! Поспішайте придбати! – стрекотала Сорока на вершечку засніженої ялини.

Її голосна реклама лунала на весь ліс і розбудила Зайця, що під ялинкою саме додивлявся сон про моркву. Сонько невдоволено висунув з-під гілки довгі вуха.

– Санчата! Лижі! Ковзани! – гукнула знову Сорока, побачивши заячі вуха, – Поспішай, вуханю, бо кругом крига та сніг, як тобі по такій погоді бути найшвидшим звіром у лісі?

Останні слова насторожили Зайця. Він передумав додивлятися сон, протер лапками очі, вдягнув новий білий кожушок і поспішив кучугурами до лісового магазину.

– Що в вас найшвидше з зимового спорядження? – запитав з порога продавця Лося.

– Ковзани, – хитнув рогами Лось на полицю, – тільки на них треба вчитися їздити.

Та про навчання Заєць уже не слухав. Він розплатився шишками і побіг з ковзанами до озерця, скованого кригою. Сяк-так вдягнув покупку, а коли став на лід, посковзнувся і впав. Підвівся, та впав знову, набивши гулю на лобі!

– Ковзани надто гострі! І по розміру не годяться! Замініть, будь ласка на щось інше! – бубонів за мить невмілий ковзаняр до Лося, потираючи гулю.

– Візьми лижі. Вони не гострі, і по довжині підійдуть для будь-яких лап… – метушився продавець, приміряючи Зайцеві нове спорядження.

Той зрадів, і не знімаючи лиж, вийшов з магазину. Хоч бути швидким у лижах не виходило. Ноги застрягали в снігу і не слухались. А коли намагався з’їхати з гірки, лижі висковзнули з-під ніг і роз’їхались у різні боки.

– Невже й на лижах треба вчитись їздити? – сумно зітхнув Заєць, поспішаючи назад до лісового магазину.

– Так би й сказав, що тобі санчата треба! – непривітно зустрів його Лось, – Потренуйся спочатку з’їжджати з невеличкої гірки.

– Що там тренуватися! Це якраз те що треба! Сів – і їдеш! – тішився Заєць.

Він незчувся, як видерся на високий горб, сів на санчата, відіпхнувся і помчав униз. Все швидше й швидше! Вухань перелякався, не здогадуючись пригальмувати лапою! Раптом санчата натрапили на пень і перекинулись! А Заєць впав у кучугуру!

– Хто там товчеться по даху мого барлогу! Ось хай я розплющу очі, та вийду! Вуха намну бешкетнику! – гарчав спросоння Ведмідь, на оселю якого наїхали санчата.

Заєць не став чекати. Він чкурнув чимдуж через кучугури, не розбираючи дороги!

– Хто то так швидко побіг? – застрекотала Сорока з ялини.

– Ясно хто, – озвалась Білка, так бігати може тільки найшвидший у лісі звір, Заєць!

А Заєць мчав щодуху і думав, що на ковзанах, лижах і навіть саночках потрібно ще вчитися їздити, щоб вони стали швидкими.

– Моє найшвидше спорядження – ноги! – раптом спинився він, перевівши дух, – І я їх уже давно натренував!

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.12.2023 22:07  Сшпкдмглвщпс => © 

 03.04.2017 10:18  Надія Крайнюк => © 

Приємно і радісно читати, пані Тетяно, Ваші твори для дітей. Дякую!

 16.01.2016 11:13  Георгій Грищенко => © 

Дуже приємне оповіданячко про казкове.

 15.01.2016 04:02  Серго Сокольник => © 

Гарно) Це була умова- "ніде, окрім нас не розміщувати"? Стикався я з цим))) Навіть не знаю, як до цього відноситись) Зі Святами, Таню... Вже й Хрещення скоро... Як час іде...

 13.01.2016 20:46  Марієчка Коваль => © 

Якби сни можна було зупиняти, типу "А зараз рекламна пауза, прокидаємось.."))

 13.01.2016 20:44  Марієчка Коваль => © 

))Я підтримую зайця! Господи, я теж заєць( - не люблю вчитися їздити на ковзанах, лижах. Нащо? Коли завжди можна дременути в ліс.:)) Хороша і цікава казочка:) Хай біжить спати - може, додивиться сон про моркву.