09.04.2019 20:39
для всіх
119
    
  1 | 1  
 © Душа

Сирія. Найдавніші Святині Маалули, частина 3. Монастир Святої рівноапостольної першомучениці Теклі

Сирія. Найдавніші Святині Маалули,  частина 3. Монастир Святої рівноапостольної першомучениці Теклі

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Велика Віра - Великий Дар!

Історично-біографічний нарис ( історична частина) продовження...




Ще в I столітті н. е. після праведної кончини Святої у печері, в якій вона проживала був заснований Храм і споруджений Вівтар (печера при цьому була штучно розширена), на території якої дивним чином зросле багатовікове дерево. Дана печера розташована біля нерукотворної ущелини, виниклої по великому Диву Віри і Благословення, коли розсік Господь могутню гору по молитві Святої Теклі, тим самим створивши шлях для її порятунку від язичників. Тут же спочиває гробниця з ії мощами, що засвідчив Великий Антіохійський Патріарх Макарій III (1). Близько стародавнього Храму знаходиться Святе джерело, в якому Рівноапостольна Текля хрестила людей, відомий своїм чудотворними властивостями і Благодаттю.




На схилах гір можна побачити численні келії-печери відлюдників, які наслідували приклад Святої і жили тут на зорі нашої ери, починаючи з часів Апостолів.



У IV столітті над печерою зведений жіночий православний

Монастир Святої Рівноапостольної Першомучениці Теклі Антіохійського Патріархату, в якому моляться арамейською мовою.





А в XVIII-XIX ст. на території Монастиря зведений Храм на честь найбільшого з Пророків, Іоанна Хрестителя, церковні служби так само проводяться арамейською мовою. Святий Іоан був сином священика Захарії (2) і праведної Єлизавети (3), сродник Ісуса по роду Божої Матері, народився за півроку до Спасителя, був його Предтечею (попередником) і найближчим другом. За словами Христа: “З народжених жінками не повставав більший Іоанна Хрестителя”. Багато років жив у пустелі і вів аскетичний образ життя, за що був названий Ангелом пустелі (4). Хрестив Сина Божого, засновника Християнської Віри, у водах р. Йордану (5). Тим самим був першою людиною на Землі, який здійснив обряд Хрещення в Ім`я Отця, Сина і Святого Духа, і другим після Пророка Мойсея свідком явлення Святої Трійці. Прийняв мученицьку кончину, був обезголовлений за наказом володаря Галілеї Ірода Антипа (6). Мощі і Глава Святого Пророка зберігаються в Православній Каплиці на території Мечеті Омеядов в Дамаску.



При Монастирі діє притулок для дівчаток-сиріт, вихованням і навчанням яких займаються насельниці. А дівчатка по досягненню повноліття приймуть рішення нести їм чернечий подвиг або зайняти своє гідне місце у світському житті.



Вклонитися мощам Святої, отримати зцілення і Благословення, прогулятися по дивовижній і могутній ущелині щорічно приїжджають безліч паломників, особливо багато віруючих прибувають до Монастиря в день пам`яті Теклі, 24 вересня за новим стилем (7 жовтня за старим).



А 14 вересня в день святкування Воздвиження Хреста Господнього на вершинах гір Маалули розпалюються численні багаття. На згадку про те, як в 325 році з Єрусалиму до Константинополя (7) було передано звістку про набуття Хреста Ісуса, (на якому він прийняв мученицьку смерть) за допомогою безлічі сигнальних вогнів. Ця Святиня була знайдена Рівноапостольною царицею Оленою (8), (матір`ю Рівноапостольного Костянтина, римського імператора), в Єрусалимі. Тоді дуже багато людей хотіло побачити Хрест Господній, і Патріарх Єрусалимський Макарій Воздвигнув (підняв) Святиню, а люди змогли поклонитися Йому. Так було засновано свято Воздвиження Хреста Господнього.

 

Маалула є гірським курортом з прекрасним повітрям і благодатним кліматом, де так само відпочивають і проводять літній час місцеві жителі, в перлині прихованої серед мальовничих і великих гір, з якої відкриваються стародавні чудові пейзажі. Для зручності паломників і відпочиваючих, поблизу монастиря працює готель "Маалула Сафір".

 


************


1. Юсеф Юханна Мелетій Макарій Заїм, уродженець Алеппо, (найбільше місто у Сирії), правлячий Патріарх Антіохійський з 1647 по 1672 рік.



 

2. З роду Аарона, старозавітного первосвященика (1574 р - 1451 р до н. е.), брата Пророка Мойсея.



 

3. З роду Царя Давида, уродженця Віфлеєма Галілейського, який правив Палестинським Царством на рубежі XI-X століть до н. е., автор Священної Книги Псалтир.

 



4.На ряду з іншими канонічними Іконами, зображується з Ангельськими крилами.



 

5. Згідно Євангелією від Іоана (1:27), поблизу місцевості Віфавара, розташованої на західному березі річки Йордан, приблизно в 10 км від її впадіння в Мертве море, сучасна територія на кордоні Йорданії і Ізраїлю.



 

6. Правив з 4 століття до н. е. - 39 століття н. е. був одружений на колишній дружині свого єдинокровного брата Іродіаді, за що зазнав різкого осуду з боку Святого Іоана. Одного разу, його жінка намовила свою дочку від першого шлюбу (племінницю Ірода), Соломію, майстерну танцівницю виступити на святі, після чого намісник пообіцяв виконати будь-яку її примху. Дівиця ж забажала голову Іоана. Яка за переказами викривала їх гріх навіть після усікновення.



 

7. Неофіційна назва м. Нового Риму, столиці Римської імперії (330-395 рр). Сучасне м. Стамбул, Туреччина.



 

8.Флавія Юлія Олена Августа (роки життя, близько 250-330) — мати римського імператора Костянтина I. У віці 60 років прийняла Християнство багато в чому завдяки впливу свого сина Святого Рівноапостольного Костянтина. Шанується у лику рівноапостольних Святих за великий внесок у поширення християнства. Будучи вже в похилому віці, попрямувала м. Єрусалим на розкопки, в ході яких були знайдені Гроб Господній, Животворящий Хрест і інші реліквії Страстей (в Християнстві події, що спричинили фізичні страждання Спасителю в його останні дні та години перед Розп`яттям).

 

Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами)



Далі буде...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.04.2019 09:19  Тетяна Белімова => © 

Пані Олечко, Ви надихаєте, як завжди. Ваша оповідь, ілюстрації до неї викликали стільки асоціацій. Насамперед про те, яким різноманітним є світ довкола, і все ж знайшлися речі, які його об`єднали. Потім мені нагадався Чуфут-Кале, наскельний монастир, де була не раз, коли навідувала родичів в Євпаторії. Уже не побачу цього монастиря - я боюся їхати на окуповані території, хто б що не казав.
І насамкінець, пані Олечко, хотіла почути Вашу думку, що тримає людину до останнього в цьому житті - віра чи все ж надія? Можливо, це любов? Навіяло Вашим епіграфом)))

Успіху Вам! Із нетерпінням чекаю на Ваші наступні публікації і розповіді про чарівний Схід!!!

 09.04.2019 21:01  © ... 

Печера Теклі

 09.04.2019 21:01  © ... 

Келії-печери відлюдників

 09.04.2019 20:55  © ... 

Ущелина