04.04.2019 23:39
для всіх
172
    
  3 | 4  
 © Душа

Cирія. Найдавніші Святині Маалули ч. 1. Хранителі мови, якою молився Ісус

Cирія. Найдавніші Святині Маалули ч. 1. Хранителі мови,  якою молився Ісус

з рубрики / циклу «Сирія нарис»


Історично-біографічний нарис ( історична частина) продовження...



Маалула - (арамейською ܡܥܠܐ - "вхід", ) поселення, розташоване недалеко від Дамаска на вісоті 1650 м над рівнем моря, в горах Каламун, гірського хребта Антілвану. Містечко оточене високими горами и потрапіті в нього можна тільки через вузьку ущеліну. За переказом, саме крізь неї бігла Свята Текля від язичників. Коли вона почала благати Ісуса про захист, розступілася Велика гора, утворюючи прохід до Містечка.



Населення Маалули є хранителями і носіями наріччя арамейської мови, одної з найдавнішіх на Землі. З часів Апостолів (1), це була основна мова Близького Сходу, якою размовляв і проповідував Ісус Христос (2). У Новому Завіті, написаному грецькою (3), зустрічаються цитати арамейською мовою. Наприклад, в одній з молитов Ісус починает волати до Бога - Отця арамейською: "avva" (*), тобто "батько" (Біблія. Новий Завіт, Євангеліє від Марка 14:36).


Ісус, будучи відданім на страту, після зради свого учня Іуди Іскаріота (4), перед тім як прийняти мученицьку кончину на Хресті, на горі Галгофі (5), "закричав гучним голосом: "Eloi(Eli), Eloi (Eli)! lama savahfani? " " (*), (Біблія. Новий Завіт. Євангеліє від Матвія 27:46; Євангеліє від Марка 15:34), что означає в перекладі з арамейської:" Боже мій, Боже мій, чому ти залишив мене? "



Місцеві жителі (араби и ассірійці) до сих пір моляться арамейською, якою ведуться церковні служби (**), велика частина населення - християни, так само тут проживають мусульмани. У сусідніх селах Баха и Джуббадін теж говорят наріччям арамейської мови. Міжнародною організацією ЮНЕСКО вона визнана зникаючою мовою. А в Сирії створено центр по ії вивченню, куди щорічно пріїжджають лінгвісти з усього світу.



Багато століть минуло, але місцеві жителі є відданими і дбайливими хранителями арамейської мови, якою говорив і молився Ісус Христос, мови Апостолів. Вони впевнені, що саме арамейскою заговорить Ісус, коли повернеться на Землю. Згідно давнім сирійським повір`ям, наступне пришестя Ісуса (в Ісламі - Пророка Іси) відбудеться у Дамаску. Під час Страшного Суду Спаситель спуститься до підніжжя стародавнього мінарету "Білого Мінарету Іси" розташованого на території Мечеті Омеядов, воскесит Святого Пророка Іоана Хрестителя (в Ісламі Пророка Яхья), переможе ворога роду Людського і судитиме Землю.




"Нехай Воскресне Бог"! (6)



1.Апостоли Ісуса Христа (за винятком Юди) були галілеянами. Галілея розташовувалася на Східному березі Середземного моря. За своїм етнічним складом була вельми неоднорідою, ії населяли: сирійці, ліванці, фінікійці та інши. У кінці II століття до н. е. Галілею завойовали ізраїльтяні і вона увійшла до складу Палестинського царства. За свідченням Йосипа Флавія включала в себе не менш 404 міст. Однак, жителі Галілеї перебували в презирстві у правовірних євреїв, з-за їх змішаного походження, релігії (в Біблії згадується язичницької) і діалекту. "На це сказали Йому: і ти не з Галілеї? розглянь і побачиш, що з Галілеї не приходить пророк.", - Євангеліє від Іоана.



2. Різдво Ісуса Христа сталося на зорі нашої ери (точний рік у Біблії не вказаний), 25 грудня за старим стилем (7 січня за новим) на Близькому Сході, в м. Віфлеємі, великій історичній області Галілея, колишня територія Римської імперії (сучасна область частково визнаної держави Північної Палестини).


Дитинство і юність Ісуса Христа пройшли в місті Назареті. Мати Ісуса - Пресвята Діва Марія з Галілеї, яка народила непорочно від Святого Духа. Праведний Йосип був названим батьком Ісуса.


В ортодоксальному християнстві ми шануємо Ісуса Сином Божим Єдинородним; Спасителем, що втілився в людському тілі; другою іпостассю Святої Трійці.


В Ісламі, Ісус (арабською Іса) шанується, Пророком, який приніс Євангеліє (Інджиль) і чудотворцем, народженим від Діви Марії (Марьям) непорочно. Вознісся на небо живим.



3. Однак, існує думка, про те, що Євангеліє вперше було написано арамейською: "Євангеліє від Матвія перше з чотирьох Євангелій, одноголосно приписується древніми отцями церкви Апостолу Матвію; вони також одноголосно свідчать про те, що воно було написано спочатку арамейською мовою, тодішньою говіркою Палестини, хоча грецький переклад його, яким ми користуємось з найдавніших часів згадується поряд з іншими Євангеліями", - Біблійний словник Еріка Нюстрема, 1868 р.



4. Апостол Ісуса, виходець з Юдеї, з 63 р. до н. е., історична область царства Палестинського (Ерец-Ісраель), під владою Римської імперії; з приходом римських завойовників Палестина ділиться на три частини: Галілея, Юдея, Самарія (Сучасна північна область частково визнаної держави Палестина). З 6 року нашої ери по 135 рік - переходить до склада римської провінції - Сирія.



5. Гора в районі Єрусалиму, сучасна територія Ізраїлю.

6. Біблія. Ветхій Завіт. Псалтир, псалом 67, вірш 1: 2


***

Примітки автора

(*) В оригіналі цитата арамейскою мовою написана в грецькій транскрипції.

(**) Арамейською мовою так само проходять церковні служби в храмі Тринадцяти ассирійських отців в Грузії, в селі Канда Мцехетского муніципалітету, мешканці православної громади села Канда (в основному - ассирійці), так само є носіями арамейської мови.


Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами)


Далі буде...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.04.2019 10:06  Тетяна Белімова => © 

Дуже цікаво, пані Олечко) Звісно, ж чула про речі, описані Вами в нарисі, утім, згадка про ці місця з вуст мандрівниці і жительки (хай і в минулому) звучить переконливо, достовірно, просто фантастично. Думаю, переживаєш неймовірні емоції, коли чуєш мову, що нею колись говорив Христос, коли ходиш по тій землі, що й Він колись ходив! Під час посту таке читання і розмірковування вельми корисне, духовно збагачує. Дякую Вам щиро ♥️
Чекаю продовження!