11.07.2021 23:10
для всіх
116
    
  1 | 1  
 © Роман-Мтт

Радевичі, Інгулець 2021

Радевичі


Це село над Інгульцем. Старі люди тут доглядають могили родичів і сусідів, доглядають городи, намагаються зберегти рештки села, верхніх вулиць якого майже немає. Приїхали до родичів - до їх могил.


Цвинтар. Тут спочивають сім`ями, рядками по три-п`ять і більше поховань. Наших з них теж трохи є.


Місцеві пам`ятають, що тут було спалено людей в 1944 році німцями, в одній з хат. Вони лежать в спільних могилах, сім`ями. Мати і її троє дітей, старі і молоді, купа дитячих безіменних могил розсипом чи одна за одною розташовані рядками на Радевчівськім цвинтарі.


З іншого берегу Інгульця навис відвал Інгока. Нещодавно він остаточно перетравив село Козли (переназване за саюзу Миколаївкою), а тепер хижо поглядає на Інгулець і Радевичі. Інгулець - останній рубіж перед забуттям.


Інгулець


Однойменне до річки містечко, що входить до складу Кривого Рогу. Місто квітне - всі багатоповерхівки давно стали ОСМД, більшість вже відремонтували дахи і підвали, тому нині займаються благоустроєм. Гарне містечко, одним словом.


Тут мешкає прабабуся моїх дітей. Має 92 роки. Нарешті зібралися і прибули до неї. Бабця Маруся хвилюється, що може не побачити своїх правнуків, та і ми хвилюємося - мого тестя в цьому році забрав ковід. Бабця живіша всіх живих: мешкає сама, сама готує і ходить до магазину. Два її сини мешкають неподалік, регулярно провідують матір і допомогають, якщо старенька просить.


Як їхали, бабця віддала моїй дружині два фото: фото дружини у 3-4 роки зі смішними бантами і фото її сина Сергія, батька моєї дружини, який помер, як тій і було ті самі 3-4 роки (у моєї дружини 2 батька - рідний помер, як вона була мала, мама вийшла заміж вдруге, другий батько помер цією весною). Старенька Маруся боїться, що ці фото не передадуть, коли що. Тому сімейних реліквій додалося. З одного боку радує, що бабця передала нам ці речі при пам`яті і сама. З іншого сумно - вона каже, хоч і не прямо, що боїться бо помре, і в цьому гармидарі поховальному, ці світлини можуть просто загубитися. Хай краще так, ніж за другим сценарієм.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.07.2021 09:00  Каранда Галина => © 

Дуже хороша публікація. З неї про сьогодення України видно більше, ніж з випуску новин.