06.09.2021 09:15
для всіх
45
    
  2 | 2  
 © Йорг Вікрам

Дорожня книжечка

шванк - 5

з рубрики / циклу «Дорожня книжечка»

5.

 

ПРО ОДНОГО ЖАРТУНА, ЯКИЙ ДОКАЗАВ, ЩО ДИЯВОЛ В КОНСТАНЦІ, ГОСПОДЬ БОГ В ШАФХАУЗЕНІ І ДІВА МАРІЯ ЙОГО РОДИЧІ.

 

В Ейнзідельні, що в Швейцарії сталося так, що там зібралося чимало паломників.

І ось ближче до ночі в готелі за вечерею пілігрими заговорили про пресвяту Діву Марію Ейнзіндельську, яка вона милостива і які творить чудеса. А серед пілігримів був один підмайстер, який прийшов туди не на поклоніння, а в своїх справах.

Він теж вечеряв с пілігримами. І коли ті наговорили вже дуже багато доброго про Діву Марію, то підмайстер добавив дещо від себе і сказав: «Як високо її не цінувати, але вона все-таки моя сестра». Почувши його слова пілігрими дуже їм здивувались; слух про них поширився і дійшов до аббата, а той велів затримати доброго підмайстра, як тільки він встане із-за столу і посадити його на ніч у тюрму.

Наступного ранку аббат велів привести злочинця в міську раду і подав на нього довжелезну скаргу про те, що той образив пресвяту і пречисту Богоматір наважившись назвати її своєю сестрою.

Коли була зачитана ця скарга, злочинця спитали, що він мав на увазі?

І підмайстер їм відповів: «Так, Марія в Ейнзіндельні мені сестра і, навіть більше того, диявол в Констанці і Господь Бог в Шафхаузені – мої брати».

Міська рада жахнулася від почутого; члени ради опустили голови і сказали: «Воістину це святотатець». Верховний суддя запитав його з надією вилучити з нього хоча б щось:

«Та як ти смієш говорити таку мерзенність тут, куди приходять пілігрими з усіх країн і можуть рознести твої слова повсюди?»

Тоді звинувачуваний відповів:

«Я сказав чисту правду; мій батько був скульптором, він виліпив диявола в Констанці, Господа Бога в Шафхаузені, вашу Марію і мене теж; тому ми всі родичі».

Тут члени ради розсміялися і відпустили його на волю.

 

Вільний переклад КАЛІСТРАТА.

 



м.Бургхейм, Німеччина, 1555 рік

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 06.09.2021 18:03  Каранда Галина => © 

Погані жарти. Могли в посадити, не розбираючись і не уточнюючи.

 06.09.2021 11:33  Анатолій Костенюк => © 

Всі ми во Христі брати та сестри...