16.09.2021 07:10
для всіх
42
    
  1 | 1  
 © Йорг Вікрам

Дорожня книжечка

шванк - 15

з рубрики / циклу «Дорожня книжечка»

15.


ПРО ЛАНДСКНЕХТА, ЯКИЙ БАЖАВ СКАЗАТИ СВОЄМУ КАПІТАНОВІ ВСЬОГО ЛИШ ТРИ СЛОВА.

 

Бідний, простодушний ландскнехт потерпав від превеликого голоду; хоча в таборі і було достатньо провіанту, у нього не було грошей, щоби купити собі харчів. От і спонукала його потреба на те, щоб попроситися до свого капітана - раптом той йому що - небудь тай дасть.


А капітан запросив до себе в цей час поважних гостей, і денщики не впускали бідного ландскнехта. А так, як той не відходив і умовляв впустити його - він - де повинен сказати капітану всього три слова, - то серед денщиків знайшовся один проноза, якому так і кортіло дізнатися, чого ж це можна домогтися всього трьома словами; от він і доповів капітану про настирного прохача.


Капітан і його гості, які вже добре хильнули, сказали: «Хай заходить! І якщо він скаже більше трьох слів, ми накажемо закувати його в кайдани».


Коли солдат постав перед капітаном, той спитав його: «Чого ти бажаєш домогтися трьома словами?» Ландскнехт відповів: «Грошей або відпустку». Тоді капітан засміявся разом зі своїми гостями і видав йому платню ще й за місяць наперед.


Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



м.Бургхейм, Німеччина, 1555 рік

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.09.2021 18:49  Каранда Галина => © 

Бідні солдатики...

 16.09.2021 12:29  Анатолій Костенюк => © 

Життєва ситуація. Видно звідти пішло кликати "на два слова"))) А командир вдно - "отец солдатам" )))