20.09.2021 08:50
для всіх
51
    
  - | -  
 © Йорг Вікрам

Дорожня книжечка

шванк - 19

з рубрики / циклу «Дорожня книжечка»

19.

 

ПРО МАНДРІВНОГО КРАМАРЯ, ЯКИЙ ПРОДАВАВ КУШНІРАМ «СОБАЧІ ОЧІ» ЗАМІСТЬ «КОШАЧИХ».

 

В часи, коли миряни носили чотки і високо цінували камінчики під назвою «кошаче око», шастали по країні коробейники і офені, заглядаючи в кожен будинок, з надією щось продати і заробити трохи грошей, а серед них вирізнявся один тямущий хлопчина (я хочу сказати, що він бував і в Блудлінзі, де серед коробейників безсоромники не рідкість), от він і пішов в напрямку до Гарлему, що в Голландії.

Походив по місту, позаглядав в кожні двері, але грошенятами не розжився і, проходячи мимо одного дому, раптом почув великий гамір і весілля. Він подумав: «А навідаюсь я туди, раптом і мені що-небудь та й перепаде».

Увійшовши, він спитав прислужника, що за люди тут зібрались. Той відповів: «Це трактир, в якому мають звичку збиратися кушніри, і сьогодні прийшов весь їхній цех, чоловіки з дружинами, вони тут два-три рази на рік звеселяються, так вже в них уставлено».

Почувши таке, офеня подумав, що тут багато не зірвеш, і був би не проти з гідністю змитися, тільки не знав як. От і вирішив він вдати із себе скомороха; до речі, він досить гарно співав, а до пісень кушніри завжди охочі.

Коли він проспівав одну-другу пісню, його усадили за стіл – мовляв, гуляй разом з нами. Дорвавшись до випивки, він би і від грошей не відмовився, остерігався тільки говорити про «кошачі очі», а то кушніри з гарячу, можуть і вниз по східцях спустити, от і став він їм пропонувати «собачі очі», витяг свій товар, показав гарненькі чотки і вигукнув: «Люб’язні панове, хто бажає купити «собачі очі»?» Чотки так сподобались кушнірам, що він продав їх немало і забрався з грошима геть подобру – здорову і дякував Богу, що втік небитий, раптом когось із них умудрило б спитати, що таке «собачі очі».

 

Примітка: Що то є «кошаче око» краще подивитись в Вікіпедії, там стільки про нього написано, достане всім.

 

Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



м.Бургхейм, Німеччина, 1555 рік

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.09.2021 07:55  Анатолій Костенюк => © 

Гарно! Але краще - котяче...)))

 20.09.2021 18:32  Каранда Галина => © 

Туго в мене з середньовічним гумором...
Кушніри що: використовували у виробництві кошачу шкіру, і не аикористовували собачу?? Чи чому їм не можна було продавати камінь під назвою "кошаче око", але можна той же камінь продати, називаючи "собаче око". Чого б його не назвати якимось нейтральним "місячним каменнм", якщо вони однак не розбираються, і по факту купляють чотки, а не сам камінь???