04.10.2021 09:25
для всіх
54
    
  1 | 1  
 © Йорг Вікрам

Дорожня книжечка

шванк - 32

з рубрики / циклу «Дорожня книжечка»

32.


ПРО БІДОЛАХУ, ЯКИЙ ЗРОБИВ ЧЕСНУ ПРОПОЗИЦІЮ ПАНАМ СУДДЯМ, ЩОБ УНИКНУТИ СТРАТИ ЧЕРЕЗ ПОВІШЕННЯ.


Один невдаха «баклан», як називають або обзивають подібних молодчиків, багато разів попадав в тюрму за дрібні крадіжки, але йому завжди вдавалось відбрехатися, так що він виходив сухим із води, але вкінець кінців він так зарвався, що терпіння у влади урвалось.


Його знову схопили, і діла обернулись так погано, що, згідно зводу імперських законів, його засудили до смертної кари через повішення.

Коли довели до його відома вирок, як то і належить, дня за два чи три до страти, щоб він до неї приготувався, і коли він почув, що його повинні повісити, він повівся так дивно і несподівано, що судді здивувалися.

Не шкодуючи слів він спростовував вирок, запевняв, що вирок неприйнятний, так як занадто суворий і в кінці всіх своїх речей підсумував: «Я ваш вирок не приймаю; дай вам Бог робити, що завгодно, але я не підкорюсь. А не підкорюсь я для того, щоби ви, мої панове, впевнились: я не маю наміру пропонувати вам щось нечесне; зробіть так, відріжте мені обидва вуха, покарайте мене різками, і я вам ще й приплачу десять гульденів. Хіба це не добра і не чесна пропозиція?»


Така чесна пропозиція розсмішила суддів, одначе вони передали її панам, які були вищими за них.

А ті порадились і пішли назустріч чесній пропозиції, сказавши баклану: якщо його ще раз спіймають, то певно що повісять, якщо тільки він не звалить шибеницю.

Однак, той більше вже не попадався.


Примітка: «Баклан» - на тюремному жаргоні – молодий недосвідчений злодій.



Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



м.Бургхейм, Німеччина, 1555 рік

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 04.10.2021 18:46  Каранда Галина => © 

Така чесна пропозиція розсмішила суддів, одначе вони передали її , які були вищими за них. -

Отак завжди!) Є судді, а є пани, вищі за них!)))

Але вища міра через крадіжку - то жесть! Так можна взагалі без населення лишитися!)

 04.10.2021 16:47  Анатолій Костенюк => © 

Цікаві вироки. Запитаю по Грибоєдову: "А судді хто?")))