02.11.2021 07:35
для всіх
42
    
  1 | 1  
 © Йорг Вікрам

Дорожня книжечка

шванк - 64

з рубрики / циклу «Дорожня книжечка»

64.


ЯК ПОДОРОЖНЬОМУ СУПРОТИ ЙОГО ВОЛІ ВИРВАЛИ ЗУБА, КОЛИ ВІН ЗАХОТІВ ПОЇСТИ.


Один швабський купець послав свого молодого прикажчика в Італію у справах. Молодику, одначе не повезло, бо він не розумів італійської мови. Одного разу він прибув до міста, де по цій причині не міг нікого ні про що розпитати. Прикажчик дуже зголоднів, а знайти трактир ніде не міг.

Але пощастило йому зустріти німця, він розпізнав земляка по одежі і привітав його на німецькій мові. Той відповів йому досить приязно. Прикажчик попросив його указати який – небудь трактир. Добряк зробив це з задоволенням і порадив іти прямо по довгій вулиці, поки він не побачить розписану вивіску: туди-то й належить зайти, бо там дуже добрий трактир.


А наш прикажчик, йдучи вздовж вулиці, угледів розписану вивіску цирульні і, прийнявши цирульню за обіцяний трактир в нього і ввалився. Як тільки він зайшов, майстер зі своїми підручними встав і поцікавився, чи бажає він поголитися, чи може постригтися. Вони питали його на своїй італійській мові, що він бажає, а він їм показував рукою собі в рота, мовляв, дайте поїсти!

Цирульник же подумав, що клієнт страждає від зубного болю, і вирішив вирвати йому зуба. Швидко посунули крісло, підклали подушку, усадили прикажчика, і майстер підійшов до нього зі своїм інструментом, щоб вирвати зуба. Коли малий це помітив, то він уперся, але майстер повелів своїм підручним міцніше тримати хворого, він - де страждає від зубного болю. Ті повалили бідолаху і вирвали зуб проти його волі.


Ось чому не у всякі двері треба заходити.


Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



м.Бургхейм, Німеччина, 1555 рік

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.11.2021 19:19  Каранда Галина => © 

А про що купець думав, коли відправляв в командировку людину, яка мови не знає зовсім? Як і що він міг там владнати за таких умов?

 02.11.2021 09:40  Анатолій Костенюк => © 

Повчально: не знаєш мови, не відходь від групи!)))