07.12.2021 07:10
для всіх
72
    
  1 | 1  
 © Лукіан

Гермес і Аполлон - II

Гермес і Аполлон - II розмови богів

з рубрики / циклу «РОЗМОВИ БОГІВ»

ГЕРМЕС. Подумай тільки, Аполлоне: він кульгавий, ремесло у нього ганебне*, і все-таки отримав в дружини найкрасивіших із богинь – Афродіту і Хариту.

АПОЛЛОН. Везе ж йому, Гермесе! Мене дивує тільки одне: як вони можуть з ним жити, особливо, коли бачать, як з нього стікає піт, як все лице його вимазане сажею від постійного заглядання в піч. І, все ж не дивлячись на це, вони обіймають його, цілують і сплять з ним.

ГЕРМЕС. Та це й мене злить і заставляє заздрити Гефесту. Ти, Аполлоне, можеш преспокійно носити довге волосся, грати на кіфарі, можеш скільки завгодно пишатися своєю красою, а я – моєю стрункістю і грою на лірі: все рівно, коли прийде час сну, ми ляжемо одні.

АПОЛЛОН. Я взагалі нещасливий в коханні: більш за всіх я любив Дафну і Гіацинта, і от Дафна так зненавиділа мене, що вважала за краще скоріше стати деревом, ніж бути моєю, а Гіацинта я сам вбив диском; тепер у мене замість них обох - вінки.

ГЕРМЕС. Я, зізнаюсь, одного разу вже Афродіту… Але не буду хвалитися.

АПОЛЛОН. Знаю, - і кажуть, що вона народила тобі Гермафродита. А ти скажи мені от що, якщо знаєш: як це воно так виходить, що Афродіта і Харита не ревнують одна одну?

ГЕРМЕС. Мабуть того, Аполлоне, що Харита живе з ним на Лемносі, а Афродіта – на небі; та ще й окрім того, вона так зайнята своїм Аресом і так закохана в нього, що їй і діла мало до нашого коваля.

АПОЛЛОН. Як ти думаєш, Гефест знає про це?

ГЕРМЕС. Знає; але, що ж йому робити з таким благородним і войовничим юнаком? Він вважає за краще сидіти тихо; але загрожує змайструвати такі сіті, в які думає спіймати їх обох на ложі.

АПОЛЛОН. Побачимо. А я б з задоволенням погодився бути спійманим…



Примітка: - … він кульгавий, ремесло у нього ганебне*… - мається на увазі бог – коваль Гефест;

- на заставці – Аглая, одна із Харит, і друга дружина Гефеста.



Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 07.12.2021 20:10  Каранда Галина => © 

Раз коваль - значить сильний!)

 07.12.2021 15:13  Анатолій Костенюк => © 

Мудрому народу -- повчальні міфи. Красуні зазвичай закохуються у ужніх (Арес), а заміж виходять по розрахунку: за надійних, керованих та закоханих в них (Гефест).))) Повчально. Дякую грекам та Вам!