10.09.2022 09:10
для всіх
61
    
  1 | 1  
 © Каллистрат

Феншуй і Хрест

з рубрики / циклу «рассказы - 3»

Костянтин стояв навпроти скульптурного зображення і настрій у нього був такий, як наче він перед цим поговорив  з тещею.

Вдивлявся у фігуру і йому щось в ній не подобалось, а що він не знав. Щось було не по феншую, а от що?

Повернувся до монаха, який стояв позаду і збоку і спитав:

- Що тут не так?

- Все так, все так, ваша величність, все, як і сказано в євангеліях – відповів той і зиркнув на розп’яття.

- Та ні, тут щось не те. А ну поклич он того перехожого!

Монах крутнувся на п’ятці і гукнув чолов’ягу, що проходив мимо храму і був схожим на простого ремісника з народу. Той підійшов і учтиво уклонився імператору.

- Скажи мені чоловіче, – звернувся до нього Костянтин, - що ти бачиш перед собою? – і тицьнув пальцем у бік скульптури.

- Що я бачу, ваша величність, - відповідав той, надаючи розумного вигляду своєму обличчю, - я бачу якогось геть зголоднілого злодюжку, скоріш за все із морського порту, якого розіп’яли, мабуть що, за крадіжку.

- Добре, йди, ми зрозуміли – відпустив його Костянтин. – Ну, що ти скажеш? – звернувся він знову до монаха, - що тут не так? Чого не хватає? Чому вашого Спасителя народ сприймає як злодія, га?

- Та народ, він завжди народ і більше дбає про свій власний шлунок, аніж про небесне спасіння, - відповідав той.

- Та я теж трохи знаю народ, бо стою над ним і хоч якось та дбаю про нього. Так от мені здається, що, якщо ви хочете добре заробляти на цій новій і, поки що, не досить зрозумілій і прийнятній релігії, вам треба навести хоча б якийсь лад в усіх ваших євангеліях, обрядах і зображеннях, щоб народ не ставився до вашого Спасителя, як до злодія, а тому я знову питаю, чого в цьому зображенні не достає?

- Може його, трохи приодягти, щоб він не лякав людей своїми ребрами? - сказав роздумливо монах.

- Можна й приодягнути… Але ж як народ узнає, що він Спаситель? Ага, - повеселішав імператор, - може його треба просто підписати, щоб народ, прочитавши напис, починав думати у правильному напрямку! Це можна зробити?

- Можна. Ми зробимо під ним напис з його титулуванням.

- Під ним, тобто під його ногами не годиться, по-перше: він же у вас не музейний експонат, а предмет поклоніння, та й народ буде це сприймати, як якусь там бирку на товарі чи тварині. Титулування у нього яке?

- Та як – яке? Звісно ж «Ісус Назарянин, Цар Іудейський».

- Та таке довге люди читати не будуть. Може скоротити його до простих ініціалів, наприклад «ІНЦІ», га? І читати легше і писати менше, та й табличку легше буде кудись приліпити. Тільки от куди? - імператор задумався, а потім спитав, - Це ж він у вас зараз правильно розіп’ятий?

- Так як і треба, - ствердно відповідав монах, - згідно канону і звичаю.

- Ага, ага…. – лице імператора світлішало, - а якщо ми візьмемо, та і продовжимо стовпа уверх і табличку прикріпимо у нього над головою? Так! Оце і буде по феншую!

- Але ж ми порушимо усі звичаї! – занепокоївся монах.

- Звичаї створюють люди, - впевнено і твердо відповідав Костянтин, - давайте зробимо так, а люди звикнуть, бо їм по суті в цьому житті на все начхати. Табличку з ініціалами прикріпляємо зверху, над головою!

- Але ж це вже не буде канонічне «тау», - непокоївся монах.

- Ну і що? Було «тау», стане хрест. Скажіть про це художникам і скульпторам і вони зразу ж все виправлять, їм-то яка різниця? Та і для віруючих теж. А ви повиправляйте в своїх євангеліях і все буде добре і для розіп’ятого і для його прихильників. Нехай буде ХРЕСТ!

***

Так от і з’явився усім відомий хрест, а то «тау», та «тау»! ))) Якщо хочеш заробляти гарні гроші на різних вигадках, то бажано було б пройти ще й курси маркетологів, вони не завадять.

А Костянтин – естет! )))

І ще.

В 325 році вже «нової» ери імператор скликав Перший Вселенський, чи, як його ще називають I Нікейський собор. Більшість епіскопів згодилась з пропозицією Костянтина признати хрест головним символом християнства. І хрест розійшовся повсюди і оволодів масами, хоча їм на все і начхати.


P. S.

Отак от і буває в цьому житті: провисіти 325 років на звичайному Т- образному стовпі для злодіїв і лишатися нікому невідомим, а як тільки продовжили стовпа уверх, та прикріпили на ньому табличку з написом, так наш персонаж зразу ж і став Спасителем світу.

От що значить правильний маркетинг!



м. Київ, 1 вересня 2022 року.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 10.09.2022 17:29  Анатолій Костенюк => © 

Класссс!