20.03.2023 17:08
для всіх
35
    
  - | -  
 © Анатолій Валевський

Дует

Дует

з рубрики / циклу «Проза»

Напевно, не знайдеться жодної людини, якій би не подобалася музика. Інша справа, що кожен віддає перевагу тому, що ближче до його душі. В одних викликає хвилювання класика, іншим хочеться ковзати хвилями легких джазових імпровізацій, а хтось забуває про все на світі, з головою занурюючись у жорсткий пульс року або... Втім говорити про це можна довго, краще хай розбираються музичні критики - це їхній хліб. Але те, що будь-яка музика у виконанні справжніх професіоналів не залишить байдужим нікого – це безперечно.

Хоча, зізнатися чесно, зірки музичної сцени часто з ревнощами ставляться до успіхів колег і не втрачають нагоди напускати один одному шпильок, а то й просто з’єхидничати...

Якось у концертному залі палацу культури у супроводі оркестру мали виступати заїжджі зірки - відома скрипалька і не менш знаменитий гітарист. Кожен із них був солістом, а оркестр - один на двох. Але оскільки виступати вони мали по черзі, то проблем не передбачалося. Однак, як водиться, вони, тобто проблеми все ж таки виникли.

Зал виявився повним глядачів. Не залишилося жодного порожнього місця. Ще б пак! Дві такі музичні величини у заштатному містечку – це вже велика подія у культурному житті. Але, як часто у нас буває, хтось десь щось не погодив, внаслідок чого солісти приїхали, а оркестр ні. Поступово чутка про це просочилася до лав глядачів, і в народі почалися хвилювання. Випереджаючи назріваючий скандал, директор будинку культури пішов за куліси просити знаменитостей виступити дуетом. Що він їм там обіцяв, як благав - залишилося не відомо, проте незабаром вийшов місцевий конферансьє і радісно оголосив, що концерт відбудеться і, незважаючи на відсутність оркестру, знаменитості таки виступлять. Це оголошення було зустрінуте залом бурхливими оплесками, під звуки яких на сцену, заставлену музичною апаратурою, вийшла миловидна скрипалька, злегка вклонилася і з чарівною посмішкою торкнулася смичком струн.

У затамувавшому подих залі виникли чарівні звуки першої, повільної частини відомого "Чардаша Монті". Скрипка співала ніжно проникливо, змушуючи серця слухачів завмирати у солодкому передчутті розвитку. І в цей момент з-за куліс з`явився стрункий гітарист. Поблажливо глянувши на скрипальку, він зайняв своє місце на сцені і ледь чутно грайливо промовив:

- Доброго вечора, красуне!

Проте скрипалька байдуже відвернулася, всім своїм виглядом даючи зрозуміти, що навіть не помічає колегу.

- Ах, то ми сьогодні не в настрої... знову...

Гітарист глузливо посміхнувся і, регулюючи довжину ременя гітари, поцікавився:

- Про що сумуємо, люба?

- Не заважайте, я музикую... - не стрималася скрипалька, гнівно блиснувши очима у бік візаві.

При цьому, як справжній професіонал, вона не припиняла грати з почуттям і не збилася ні на йоту.

- О, пардону прошу, - удавано посерйознів гітарист, але тут же з’єхидничав:

- А мені здалося, ви мучите кішку... пробачте, виявляється, це стогне ваша скрипочка...

Від такої заяви на щоках жінки спалахнув рум`янець.

- Вам, грубий мужлане, ніколи не збагнути краси справжньої музики! – швидко відповіла вона. - Втім, хіба з вашої... хм... балалайки можна отримати такий ніжний звук?!

Від такої заяви гітарист спочатку навіть остовпів, але швидко прийшов до тями.

- Ну, по-перше, це - гітара, а не якась там... і, до речі, прошу звернути увагу, у неї на дві струни більше, ніж у вашої скрипочки.

Святкуючи перемогу, музикант самовдоволено посміхнувся і, схиливши голову до інструмента, трохи підкрутив колок, натягуючи струну. Але не тут-то й було! Відповідь прийшла негайно:

- Кількість струн не завжди відповідає рівню інтелекту господаря.

Словесне пікірування велося пошепки, тому до перших рядів глядачів долинали лише окремі слова, та й то нерозбірливо. Нікому й на думку не могло спасти, що знаменитості затіяли на сцені справжнісіньку гризню. Багато хто думав, що вони про щось домовляються. Тим часом музиканти продовжували суперечку.

- Ой-йой! Тільки подивіться - які ми сьогодні іронічні... – прошипів гітарист. - А я, між іншим, теж вмію смичком…

- Ха-ха! З вашим смичком я взагалі посоромилася б з`являтися в пристойному товаристві... - миттєво парирувала скрипалька.

- Що ви маєте на увазі?! - здивувався гітарист.

- А те... і не заважайте грати! Патетика вже закінчується – зараз розпочнеться швидка частина. Втім, вам це ніколи не подужати.

- О, можна подумати - тільки ви вмієте "шпиляти" на скрипці.

- Ну, принаймні, це вам не по шинках бриньчати…

В очах гітариста спалахнув яскравий вогник азарту. Він задерикувато підморгнув скрипальці і запропонував:

- Тоді парі: зіграємо швидку частину так стрімко, як це можливо. Хто першим зіб`ється, той і програв. Згода?

- Ой, теж мені Пако де Люсія знайшовся...

- Жінка оцінювально стрільнула очима у бік опонента і зітхнула. - Ну, добре, умовив... поїхали!

- Дивись не збийся, Давиде Ойстрах у спідниці…

Обернувшись до зали, знаменитості променисто посміхнулися, дружно вдарили по струнах, і на волю вирвалася швидкісна частина "Чардаша". Ах, що вони витворяли, як віртуозно грали, доповнюючи один одного! Очам важко було встежити за пальцями, що блискавично бігали по струнах. Смичок пурхав, наче легкокрилий метелик. Звуки розбігалися і знову звивались у неймовірний візерунок швидкісної мелодії, і здавалося, що струни ось-ось задимляться і спалахнуть від такого розігріву!

Фінальні звуки вже розтанули десь під темним склепінням, а слухачі все ще беззвучно сиділи, приголомшені віртуозним виконанням. Але ось пролунали перші невпевнені оплески, а потім зал вибухнув бурхливими оваціями. Розпалені музиканти, здавалося, і самі виглядали приголомшеними власним виконанням. Вони перезирнулися і, обережно взявшись за руки і щасливо посміхаючись, низько вклонилися глядачам.

Той концерт надовго запам`ятався мешканцям містечка. Такого виконання вони не чули ні до виступу, ні після виступу дуету знаменитостей. Ви запитаєте, як надалі склалася доля музикантів? Що ж, ходять чутки, що після цього концерту скрипалька та гітарист стали часто та дуже успішно виступати дуетом. І навіть хтось стверджував, ніби музиканти побралися. Але це вже, швидше за все, просто пусті балачки. Хоча, як знати... адже справжня музика здатна творити дива!

Анатолій Валевський цікавиться

  • Анатолій ВалевськийМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!