2г 39хв
для всіх
5
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина II

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»

ЧАСТИНА ДРУГА.


5. ПРО ВІТРИ.


1. Вітри виникають від руху повітря і кліматичної зони. Адже головних вітрів чотири: Євр, він же Апеліот, він же Волтурн – зі сходу. Зефір, він же Кор і Фавоній – з заходу; Аквілон, він же Борей і Апарктій – з півночі; Нот, він же Лівієць, Аустр і Афр – з півдня. (23)

2. Це головні чотири вітри. Інші, особливі, приєднуються до них. Так Япіг до Зефіру. Він дме з япігського передгір’я Апулії; Левконот до Ноту, коли він віє м’якше; Кіркій до Аквілону, коли він найбільш сильно продуває з Галлії; також Етесії, які влітку дмуть у певний час. (24)


Примітки:


23)…Євр, згідно з гомерівською схемою вітрів, південно-східний вітер, бурхливий, але теплий. Афеліот – іонійське визначення того ж вітру. Волтурн (правильніше Вултур), в Італії, - вітер, що дме з Апеннін у напрямку до Тірренського моря. Зефір з часів Гомера – назва західного вітру, Кор (від грец. Хорос) – північно-західний вітер. Фавоній (лат. «сприятливий») аналог Зефіра. Аквілон, Борей Апарктій – латинська і грецька назва північного вітру.

24)… Етесії, від грец. «річний», «щорічний», - пасатні північні вітри, що дмуть літом в Егейському морі на протязі приблизно сорока днів.


6. ПРО КРУГ ЗЕМЕЛЬ.


1. Круг земель, що знаходиться під небом, заселений в чотирьох частинах. Одна його частина, в якій живемо ми; друга, що їй протистоїть, яку населяють ті що звуться антихтонами; дві частини світу, що знаходяться одна проти одної, населені тими, чиє ім’я антиподи.

2. Круг земель, в якому ми живемо, розділяється на три частини і з таким же числом назв: Азія, яка знаходиться між Танаїсом і Нілом, Лівія – між Нілом і Гадитанською протокою, Європа – між цією ж протокою і Танаїсом.

3. Знамениті НАРОДИ Азії: інди, сери, перси, мідяни, парфяни, араби, віфінці, фрігійці, каппадокійці, кілікійці, сірійці, лідійці.

4. В Європі знамениті НАРОДИ: скіфи, сармати, германці, даки, мазійці, фракійці, македоняни, далматинці, панонці, іллірійці, греки, італіки, галли, іспанці. (25)

5. Знамениті НАРОДИ Лівії: ефіопи, маври, нумідійці, пуни, гетули, (26) гараманти, (27) насамони, (28) єгиптяни.

6. Найвідоміші ГОРИ круга земель: Кавказ у Скіфії, Емод (29) в Індії, Ліван в Сирії, Олімп у Македонії, Гіметт в Аттиці, Тайгет в Лакедемоні, Кіферон і Гелікон в Беотії, Парнас у Фокіді.

7. Акрокеравнія (30) в Епірі, Менал (31) в Аркадії, Апенніни в Італії, Ерікс в Сицилії, Альпи між Галлією і Італією, Піренеї між Галлією і Іспанією, Атлант в Африці, Кальпе в протоці Океану.

8. Найвідоміші РІКИ світу: Інд, Ганг, Гідасп в Індії, Аракс у Вірменії, Фермодон і Фазіс в Колхіді (32) 

9. Танаїс в Скіфії, Стрімон і Гебр у Фракії, Сперхій у Фессалії, Герм і Пактол, золотоносні Меандр і Каїк в Лідії, Кідн в Кілікії (33)

10. Оронт в Сирії, Сімонс і Ксанф у Фрігії, Еврот в Лакедемоні, Алфей в Еліді, Ладон в Аркадії, Ахелой і Інах в Епірі, Сав і Данубій, який в Мезії, також називають Істром, Ерідан і Тіберін – в Італії, Тімав в Іллірику, Родан в Галлії, Ібер і Бетіс в Іспанії (34)

11. Баграда в Нумідії, Тритон в Гетулії, Ніл в Єгипті, Тігр і Євфрат в Парфії, Рен в Германії. (35)

12. Найвідоміші ОСТРОВИ: в нашому морі дванадцять – Сицилія, Сардинія, Кріт, Кіпр, Евбея, Лесбос, Родос, двоє Балеар, Ебус, Корсика, Гадес; в Океані: на сході Тапробана (36) на заході Британія, на півночі Філе (37), на півдні Острови блаженних.

13. Окрім них в Егейському морі Кіклади з одинадцяти островів (38) – Делос, Гіарос, Міконос, Андрос, Парос, Олеарос, Тенос, Кітнос, Мелос, Наксос, Донуса.

14. Окрім цих незчисленні Споради, з яких найбільш заселені Егіна, Саламін, Косс, Хіос, Самофракія.

15. В Іонійському морі Ехінади і Строфади (39), Ітака, Кефаленія, Закінф; в Адріатичному морі Кратейських островів біля тисячі; В Сікулійському морі Еолійських островів – вісім: В Галльському – Стоіхад – три, в Сиртському – Керкіна, Менікс і Гірба (40).

 

Примітки:


25)… замість звичайного hispanus. Нispania тут і нижче spanus, Spania. Навряд що це нововведення Ампелія. Spania замість класичного Hispania зустрічається в одному місці у Флора і постійно у Ісідора Севільського.

26)…гетули – народ Північно-Західної Лівії, між Атлантичним океаном на заході, Мавританією і Нумідією на півночі, гарамантами на сході, рікою Нігер на півдні. Згідно з Салюстієм, гетули – народ змішаного походження, що складався з лівійців і вихідців з Азії.

27)…гараманти – берберська народність внутрішньої Лівії; згадуються їхні міста Гарама і Гіра, які стали більш відомі римлянам завдяки походу Корнелія Бальба в 21 році до н. е.

28)… насамони – народ Північної Африки, що жив спочатку вздовж Великого Сірту, але відтіснений в 85 році римлянами на південь.

29)… Емод – східна частина Гімалайського хребта.

30)…Акрокеравнія – гірська гряда вздовж побережжя Епіру, що вважалася найбільш небезпечним місцем через постійні бурі.

31)…Менал – тридцятикілометрова гірська гряда в Аркадії, яку вважали місцем перебування Пана, якого часто називали «Менальським». З цими ж горами пов’язані перекази про полювання Аталанти і Артеміди.

32)…Гідасп, - найзахідніша ріка Пенджабу (П’ятиріччя). Її індійська назва Вітаста. В античності вона стала відомою під час походу Олександра, який заснував на цій ріці місто на честь свого коня Букефала. Аракс, ріка у Вірменії (Арас, Рас). До 1897 року вона поєднувалась з рікою Кір (нині Кура), але зараз має окремий вихід до Каспійського моря, Фермодон – нині ріка Термес – Чайї в Туреччині; протікає в тій її частині, що примикає до Колхіди. В нижній течії вона утворює широку долину, де знаходилося місто Феміскіра, згідно з міфом, де проживали амазонки. Фазіс – скоріш за все Ріон.

33)… Танаїс – Дон, ріка, що вважалася кордоном між Європою і Азією, головна торгова артерія, що з’єднувала узбережжя Понту Євксинського – з Північчю і Сходом. Стримон - нині Струма, в Болгарії. Сперхій – ріка Греції, що зберегла нині древню назву. Герм – ріка в Малій Азії, вперше згадана Гомером. Пактол – нині Сарт – Чайн в Туреччині. Меандр – найдовша ріка на північному заході Малої Азії, відома вже Гомеру, нині Мендерес в Туреччині. Каїк – ріка на заході Малої Азії, вперше згадана Есхілом, нині Бакир – Чайн в Туреччині. Кідн – ріка в західній частині Малої Азії.

34)… Оронт – ріка середземноморського узбережжя Азії, нині Нар-ель-Ассі. В її родючій долині в давнину знаходились міста Емесса, Епіфанейя, Антіохія, Селевкія. Симоіс – притока Скамандра, вперше згадана Гомером; нині Думрек – Чайї в Туреччині. Ксанф – ріка в Лідії, що раніше мала назву Сербій. Еврот – найбільша ріка Пелопонесу, що ділить його на дві частини. Алфей – ріка в західній частині Пелопонесу. Ладон – притока Алфея. Ахелой – найдовша з грецьких рік, що бере початок в Епірі і впадає в Корінфську затоку. Інах – всупереч ствердженню Ампелія, ріка Арголіди. Сав – ріка Паннонії, що зберегла нині давню назву. Данубій – Дунай. Ідентичність Данубія і Істра була встановлена під час завоювання Іллірії Октавіаном Августом. Ерідан – міфічна ріка Заходу, в існуванні якої сумнівався вже Геродот. Інколи її ототожнювали з Роданом. Ампелій, очевидно, під Еріданом має на увазі ріку Пад (По). Тіберин – поетична назва ріки Тібру (Tiberis) за ім’ям річкового бога або царя. Тимав – ріка Іллірії, що впадає в Адріатичне море семи чи дев’яти устями. Родан – Рона; Ібер – Ебро, Бетіс – Гвадалквівір, ріки Іспанії.

35. Баграда (нині Меджерда) – головна ріка північно-східної Африки, що впадає в Середземне море поблизу Утіки. Тритон – назва багатьох рік і озер в Північній Африці, скоріш за все названі греками. Даючи точну вказівку місця течії Тритону (Гетулія, гірська область, паралельна володінням гарамантів), Ампелій зайвий раз показує гарну поінформованість у всьому, що стосується Африки.

36. Тапробана – о. Цейлон, відомий грекам з часів походів Олександра Македонського. Перші описи дані Онесикрітом, потім Мегасфеном, Ератосфеном. Дипломатичні відносини між Тапробаною і Римом були встановлені в середині I ст.

37)…Філе, за описом Піфея з Массилії, острів, розташований в шести днях шляху від Британії, поблизу від Полярного круга (Ісландія, Шетландські острови?). Наряду з формою Thyle в римську епоху використовувалась також форма Фуле.

38)…насправді Кіклади складали 31 острів, не рахуючи дрібних і найдрібніших. У Списку Скілака 19 островів, але деякі з них не входять в перелік Ампелія.

39)…Ехінади – кам’янисті острівці на схід від Закінфу і Кефалленії. Строфади – два острівці в 400 стадіях від міста в Мессенії Кипариссії, володіннями якої вони вважалися.

40)…Стоіхади – п’ять островів перед південним берегом Нарбонської Галлії. Керкіна і Менікс – острови приблизно однакових розмірів у Сиртському морі. Менікс ототожнювали з гомерівською країною лотофагів, оскільки там був олтар Одіссею. Гірба – острів з однойменним містом.


7, ПРО ОКРУЖНІСТЬ МОРЯ.


1. Море, яке опоясує всесвіт, іменується Океаном. Він чотирма частинами вдається в сушу: та, що з півночі, називається Каспієм, (41) зі сходу – Перським морем, з півдня – Арабським, також Червоним і Еритрейським, з заходу Великим морем або Атлантичним, так як в ньому відбувається торгівля всього роду людського.

2. Воно вступає в Гадитанську протоку між двох прославлених гір Абінни і Кальпи, названих за своїм місцем знаходження Стовпами Геркулеса, далі воно розливається вшир і в довжину, затоплюючи середній круг земель;

3. Балеарське, що омиває Іспанію; Галльське, що стикається з Галіями; Лігустійське, що наводняє лігурів; Тускське; Тірренське, воно ж Нижнє, яке омиває лівий берег Італії; Адріатичне, воно ж Верхнє, що омиває правий берег Італії; Сікулійське, в якому Сицилія; Крітське, в якому острів Кріт;

4. Іонійське і Егейське, які так оточують Ахаю, що, підступаючи до Істму, вони створюють майже острів; Міртойське і Ікарійське, які примикають до Егейського моря, одне назване від Міртілу (42), друге – від Ікару;

5. Понтійське, яке величезною затокою вливається до скіфів; Геллеспонтійське, що створює протоку між двома прославленими містами Сестом в Азії і Абідом в Європі; Танаїтське, що омиває Азію; Єгипетське назване від Єгипту; Лівійське – від Лівії; Сиртське, що відкидається від двох Сиртів взад і вперед спекою. (43).


Примітки:

41)…вчення Ератосфена про чотири моря – затоки Океану в римську епоху розвивали Помпоній Мела, Пліній Старший. Теза Птолемея про замкнутість Каспійського моря не отримала розповсюдження.

42)…попри ствердженню Ампелія про походження назви Міртойського моря від Міртіла (візника Еномая), воно получило його від острова Мірто.

43)…Великий і Малий Сирти – два півострова Лівії, що виступають в Середземне море і утворюють велику затоку, що в древності називалася Сиртським морем або Сиртами. Детальніше про небезпеку, що очікувала мореплавців у Сиртському морі, див. у Lucan. IX, 303. Танаїтське море – незвичайна назва Меотидського озера. Як і багато хто з древніх авторів, Ампелій перебільшує розміри Меотиди, роблячи її кордоном між Європою і Азією.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Римська імперія, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!