26.09.2024 10:45
для всіх
23
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина IV

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»

10. ПРО ІМПЕРІЇ.

Згідно зі спогадами, в минулі віки було сім імперій: першими верховною владою володіли АССІРІЙЦІ, потім МІДЯНИ, потім ПЕРСИ, пізніше ЛАКЕДЕМОНЯНИ, потім АФІНЯНИ, далі після них МАКЕДОНЯНИ і, нарешті РИМЛЯНИ.


11. АССИРІЙСЬКІ ЦАРІ.


1. Цар БЕЛ, син Юпітера, нащадки якого завдяки Ніну правили Азією, завдяки Єгипту – Лівією, завдяки Данаї – Європою. (79)

2. Цар НІН, який першим військовою силою підкорив собі майже всю Азію і заснував прославлене місто свого імені Нін. (80)

3. СЕМИРАМІДА – дочка німфи Деркети (81) , вигодована голубкою, дружина царя Ніна. Після смерті Ніна вона зброєю почала розширювати межі його царства, під час вдалого походу ледве не підкорила Індію. Біля ріки Євфрат вона спорудила Вавилон, найкраще з усіх коли-небудь існуючих міст.

САРДАНАПАЛ (82) , що втратив царство через надлишок насолод і розкоші, який не попав до рук ворогів, оскільки разом зі своїми розпусниками випив отруту і, розклавши вогонь, згорів разом зі своїм палацом.


Примітки:

79)…на початку списку ассирійських царів у Ампелія поставлений Бел, тоді як у Олександра Поліістора, першим названий Нін, а Бел, син Деркети, останнім з царів до Семираміди. Традиція Ампелія сходить до «Хроніки» Кастора з Фанагорії (I ст. до н. е.), де Бел – перший з ассирійських царів, сучасник Огіга. Бел – форма імені фінікійсько-ханаанського Баала.

80)…з часів історика Ктесія ( кінець V – початок IV ст. до н. е.) Нін в античній історіографії розглядається як засновник Ассирійської держави; докладна версія у Діодора Сицилійського. В ассирійському переліку царів, що складається зі 121 імені, немає царя Ніна, але присутні імена з основою «нін» - Кідін – Нінуа (біля 1633-1620 рр. до н. е.), Тукульті – Нінурта I (1244 - 1208 рр. до н.е.). У старозавітній міфології відповідністю легендарному Ніну є Німрод, богатир і мисливець, син Куша, онук Хама.

81)… «Самираміда» - замість звичайного написання «Семираміда». Легендарна вавилонська цариця, що вперше згадана Геродотом. Деркето – спотворене ім’я сирійської богині Атаргітіс. Звідси ж ім’я передостаннього міфічного царя Ассирії Деркетада, нащадка Семираміди.

82)… Сарданапал, легендарний ассирійський цар, вперше згаданий Геродотом, як цар Ніна. В античній історіографії (Ктесій, Діодор, Афіней та інші) – втілення розкоші, що згубила могутню державу.


12. МІДІЙСЬКІ ЦАРІ.


1. АРБАК (83), перший цар, який могутність ассирійців, зруйновану розкішшю Сарданапала, передав мідянам і правив ними справедливо.

2. АСТІАГ (84) – муж сміливий і справедливий, що був переможений хитрістю Кіра, і царство мідян розпалось.


Примітки:

83)… Арбак – легендарний полководець що зруйнував Ніневію.

84)…Астіаг – останній цар Мідії.


13. ПЕРСЬКІ ЦАРІ.


1. КІР, найхоробріший з царів, що підкорив більшу частину Азії, вторгся б також і в Європу, якби не був переможений і вбитий Томірою, царицею скіфів.

2. КАМБІЗ – нікчемний син Кіра, який, отримавши в Єгипті перемогу над сімдесятитисячною армією і царем Амасісом, вирушив до Ефіопії і повернувся нічого не здобувши, втративши від голоду більшу частину воїнів. Однак заснував там місто Мероє. (85). Це він наказав убити священного бика Апіса. Через гнів богів упав з коня, наткнувся на свого меча і випустив дух.

3. ДАРІЙ – один з семи персів, що досяг царства через іржання коня. Вирушив разом з 270 тисячами воїнів до Європи. Переможений біля Марафону афінянами на чолі з Мільтіадом, відступив.

4. КСЕРКС (86) – син Дарія, коли помер його батько, з великою кількістю кораблів з озброєними воїнами перейшов до Європи, перекрив мостом Геллеспонт, і, щоб спалити Афіни, прокопав рів через гору Афон, чого не зробив ніхто інший. Переможений на морі лакедемонянами і афінянами; відступив до Азії і там загинув від підступності близьких.


Примітки:

85)…про заснування Мероє дивись також у Страбона. Це свідчення недостовірне.

86)…ім’я Ксеркс (Xerxis) в різних частинах роботи має особливу транскрипцію в перекладі ці особливості не збережені.


14. ПОЛКОВОДЦІ І ЦАРІ ЛАКЕДЕМОНЯН.


1. ЕВРИСФЕН і ПРОКЛ, близнюки, які зводили свій рід до Гераклідів. Перші царі Спарти. (87)

2. ЛІКУРГ – упорядник законів. Ґрунтуючись на них, лакедемоняни були незаперечними володарями в Греції сімсот років.

3. ФЕОПОПМП і ПОЛІДОР – царі, які 20 років вели Мессенську війну. (88)

4. ОФРІАД – воїн, який в Мессенську війну змагався в числі трьохсот. Пам’ять про перемогу він вписав своєю кров’ю. (89)

5. ТІРТЕЙ (90) , відправлений у відповідності з пророцтвом оракула Аполлона афінянами на Мессенську війну в якості полководця, своїми віршами так надихнув воїнів, що вони перемогою завершили настільки довгу боротьбу.

6. ЛЕОНІД (91) – полководець, який в битві з персами при Фермопілах з трьомастами лакедемонянами своїм власним життям і загибеллю своїх воїнів скоротив силу персів.

7. ПАВСАНІЙ (92) який в ході Перської війни з пішими військами біля ріки Азопа в Беотії розбив Мардонія, воєначальника Ксеркса, але потім попав під підозру, що зрадив царю, і був звинувачений у зраді, втік до храму Мінерви і там був заморений голодом.

8. ЛІСАНДР (93) полководець, що здолав поблизу Егоспотамів флот Аттики, що панував на всіх морях, переміг афінян і призначив над ними тридцять тиранів.

9. КСАНТИПП (94) найхоробріший з лакедемонських мужів. Відправлений на Першу Пунічну війну командувати карфагенянами, він взяв в полон Регула.

10. АГЕСИЛАЙ (95) відкривший, яким чином боротися на ворожій землі, як на своїй власній, і з цієї причини був посланий до Азії, спустошив її, а коли вже загрожував царю, був відізваний і переміг афінян при Коронеї. Згодом біля Коринфу він заплакав, коли узнав, що втратив десять тисяч греків, і не захотів руйнувати Коринф, хоча і міг.


Примітки:

87)… Еврисфен і Прокл – спартанські царі, сини Арістодема. Еврисфен був прабатьком Агіадів. Згідно з Плутархом Прокл – дід (за другими даними – батько) Еврипона, прабатька Европонтидів. Після проміжного правління свого родича Фера, що походив з роду Кадма, Ератосфен і Прокл дали спартанцям закони і визначили їм місця для розселення.

88)… Феопомп з роду Еврипонтидів (біля 785 – 738 рр. до н. е.) і Полідор з роду Агіадів – спартанські царі, що вели першу Мессенську війну, в ході якої була завойована Мессенія, а мессенці перетворені на ілотів.

89)…Офріад, один з трьохсот спартанських воїнів, що брали участь біля 550 р. до н. е. разом з трьома сотнями аргосців – вигнанців у війні за область Аргоса Фіреатиду.

90)… Тіртей, син Архемброта, спартанський полководець і поет, автор п’яти книг елегій, учасник другої Мессенської війни. Легенда про його афінське походження не заслуговує довіри.

91)… Леонід, цар Спарти, що командував союзним військом в битві при Фермопілах (480 до н. е.) . Героїчно бився з переважаючими силами персів до кінця.

92)… Павсаній, цар Спарти (480 – біля 467 р. до н. е.), племінник і наступник царя Леоніда, що командував союзним військом в битві при Платеях (479 р. до н. е.). Приписавши перемогу собі, він викликав незадоволення не тільки у союзників, але і у спартанців. Після інших успішних операцій у війні з персами був звинувачений у корупції, відносинах з ілотами з метою захоплення влади. Відсторонений з посади ефорами, був засуджений до смерті.

93)…Лісандр – спартанський воєначальник – наварх епохи Пелопонеської війни. Наніс поразку афінянам в битві біля мису Нотія (407 р. до н. е.) і у Егоспотамов (405 р. до н.е.) Здійснив блокаду Афін і прийняв їхню капітуляцію.

94)… Ксантипп – ватажок спартанських найманців, що прибув разом з загоном в Карфаген в 256 р. до н. е. і вмілою тактикою і енергійними діями досягший перелому в ході військових дій у Африці. Потім Ксантипп служив у армії Птолемея III Евергета.

95)…спартанський цар Агесилай III, син Архідама II (444 – 360 рр. до н. е.) Як воєначальник він вперше прославився в Малій Азії (396 – 394 рр. до н.е.), де йому вдалося розбити військо перського сатрапа і на деякий час захопити Фрігію. Відізваний Спартою, він в 394 р. до н.е. розбив при Коронеї беотійців.


15. ПРОСЛАВЛЕНІ ЦАРІ І ПОЛКОВОДЦІ АФІНЯН (96)


1. Цар КЕКРОПС, що заснував місто Афіни і за своїм іменем назвав його громадян Кекропідами, був автохтоном, і про нього розповідали вигадки, начебто він походить від фалоса у вигляді змії. (97)

2. Цар ЕРІХТОНІЙ, при якому Келей разом зі своїм гостинним жерцем Евмолпом заснував Елевсинські містерії. Допомагали також дочки Евмолпа і Триптолем, відкривач плодів землі, що спас зерном Грецію, яка гинула від голоду. (98)

3. Цар ПАНДІОН (99), що віддав у дружини своїх дочок Прокну і Філомелу і цим порідненням зробив варварські племена своїми союзниками.

4. ТЕСЕЙ, син Егея, який вбив Мінотавра.

5. ДЕМОФОНТ, син Тесея, захопивший разом з греками Іліон. (100)

6. Цар КОДР, що приніс себе в жертву під час війни з пелопонесцями відповідно до передбачення оракула Аполлона за благоденство та перемогу вітчизни.

7. ПІСІСТРАТ – хоробрий і мудрий муж, який виступив проти знаті на боці народу, встановив особисту владу і здійснював її найвищою мірою справедливо.

8. ГАРМОДІЙ І АРІСТОГІТОН, люди з народу, що вчинили змову проти синів Пісістрата Гіппія і Гіппарха, які царювали суворо, і вбили їх. (101) За це їм як рятівникам надають божественні почесті.

9. МІЛЬТІАД - полководець, що розбив у Марафонській битві 80 тисяч персів, що були очолювані воєначальниками царя Дарія Датісом і Артаферном.

10. АРІСТІД Справедливий – який заслужив це прізвисько своїм поводженням і за це ж був покараний вигнанням.

11. КІМОН – полководець, який у війні з персами в один день розбив піхоту Ксеркса, а також його флот в самій Азії біля ріки Евридемонту.

12. АЛКІВІАД – полководець, чоловік прославлений походженням, багатством і силою, був звинувачений в тому, що вночі наніс пошкодження Меркуріям, перебіг до війська пелопонесців під час війни, але, коли вони отримали перевагу, зжалився на співгромадянами, повернувся до вітчизни і, будучи вибраний стратегом, знову зробив афінян переможцями.

13. ФРАСИБУЛ організував змову для повалення тридцяти лакедемонських правителів, що лютували як тирани, і повернув афінянам свободу.

14. КОНОН – полководець, що захопив біля острова Кріт всі сили лакедемонян і який відновив могутність афінян на морі. (102)

15. ДІОН, який з допомогою восьми вантажних кораблів захопив Сіракузи і вигнав царя Сицилії Діонісія, що мав сотню бойових кораблів, в той час, коли він знаходився в Італії.

16. ІФІКРАТ, що май найвищий досвід у військовій справі, зробив зброю, більш зручною за вагою і розміром.

17. ФОКІОН на прізвисько Благородний, якого Філіпп ніяким розміром грошей не міг схилити на свій бік. Друзі порадили йому потурбуватися про дітей. Він відповів: «Якщо вони хороші, їм хватить і цієї маєтності, якщо ж погані, то не будуть задоволені ні чим».

18. ХАБРІЯ – полководець, що навчив воїнів битися на манер гладіаторів. Він приєднав до Афін Кіпр і Наксос і всі інші азійські острови. І в морській битві при Хіосі він вважав за краще потонути, ніж кинути зброю і виплисти.

19. ДЕМЕТРІЙ Фалерський – благородний і високоповажний чоловік, був пошанований на знак справедливості трьомастами статуями, поставленими йому у громадських місцях за звільнення держави.


Примітки:

96)…можливе джерело відомостей Ампелія у цій главі: Юстин, Корнелій Непот. Перелік афінських царів у Ампелія фрагментарний. У списку «Паросського мармуру» нараховується 11 імен, в списку Кастора 30 імен царів.

97)… Кекропс, змієподібний бог шанований на Акрополі в Афінах і перетворений легендою в родоначальника афінських царів. Одна з аттичних філ називалася «Кекропіда». Кекропсу приписують створення Дванадцятиграддя для відбиття небезпеки, що виникла для Аттики з боку карійців і беотян, заснування культу Кроноса та Реї. До часів його царювання було віднесено суперечку між Посейдоном і Афіною за володіння Аттикою.

98)…в повних переліках афінських царів Еріхтоній займає четверте місце. Наступник Амфіктіона, якого він вигнав, Еріхтоній вважався сином Гефеста від дочки другого царя Краная або ж Гефеста і Афіни. Келей (за однією з версій батько Еріхтонія) більшістю авторів вважався разом з Триптолемом, Діоклом, Евмолпом, Поліксеном і Доліхом автохтонним басилевсом Елевсіну.

99)… в «Паросському мармурі» присутніми є два Пандіона, перший з яких в переліку афінських царів займає п’яте місце і ідентичний Пандіону Ампелія. Цей Пандіон вважався сином Еріхтонія, батьком Ерефея, Бута, Філомели і Прокни. Ампелій (або його джерело) дає казці про перетворення дівчат на птахів політичне тлумачення.

100)…Демофонт, син Тесея і Федри. Гомеру участь Демофонта і його брата Акаманта в Троянській війні невідома. Як самостійні ватажки воїнського загону, що брав участь в Троянській війні, Демофонт і Акамант з’являються вперше, мабуть, в аттичній трагедії. В число афінських царів Демофонт вписаний як наступник Менесфея в порівняно пізній час. Олтарі Демофонта і Акаманта знаходились в гавані Фалерону.

101)…убитий попри твердження Ампелія, був один Гіппарх.

102)…битва при Кніді у серпні 394 р. до н.е.


16. МАКЕДОНСЬКІ ЦАРІ.


1. ФІЛІПП, син Амінти, першим з македонян захопив Фракію і взяв її під свою владу. І коли він захотів переправитися до Азії, під час підготовки цієї війни був убитий в театрі Павсанієм.

2. ОЛЕКСАНДР, син Філіппа і Олімпіади. Він відправився з македонського міста Пелли до Азії, розбив перського царя Дарія в Трьох битвах: спочатку біля ріки Гранік, потім біля Ісса в Кілікії, в третій раз біля Арбели, (103) хоча у Дарія було триста тисяч піших воїнів, п’ятдесят тисяч вершників, дві тисячі колісниць з серпами. Незабаром від підкорив собі царя індійців і всі народи Азії і захопив знамениті міста Азії – Сарди, Бактру (104) , Сузи, Вавилон. В останньому він помер, - неясно, чи внаслідок п’янства чи від отрути. І він був першим із тих, хто переправився до Африки, дійшовши до Юпітера Амона, і перший з усіх плавав по Океану.

3. ФІЛІПП, що царював в Македонії після Олександра сьомим по рахунку, вступив до Греції і там суворо правив. Був переможений консулом Сульпіцієм у Фокіді і незабаром після того Фламініном в Македонії, в Фессалії, біля Кіноскефал, де він і дав в заручники свого сина Деметрія і був позбавлений частини свого царства.

4. ПЕРСЕЙ, син Філіппа, з величезним військом македонян і… (105) вчинив напад на Грецію, але був розбитий біля Аскиридського болота консулом Марцієм Філіппом разом зі своїми нікчемними чудищами-слонами і, наказавши кинути свої скарби в море, втік. Незабаром після цього він був вигнаний Емілієм Павлом (106) з Македонії, втік на Самофраку, під захист храму. Там він здався Емілію Павлу під його чесне слово. Він був проведений перед його колісницею в тріумфі, а потім зістарився в Альбі під домашнім арештом.

5. ЛЖЕ-ФІЛІПП (107) – з плебеїв низького походження, що увірував завдяки зовнішній схожості, що він син Філіппа, і який залучив македонян до війни. На початку заколоту був схоплений і посланий під охороною до Риму, але, втік звідтіля, знову збурив Македонію, залучив до війни Фракію. У фортеці у царському вбранні вершив суд. Незабаром розбитий Цецилієм Метеллом (108) в грандіозній битві, втік до Фракії і, виданий царями, був проведений в тріумфі.


Примітки:

103)… Арбела – місто в Вавилонії.

104)…цікаве віднесення Бактри до числа чотирьох знаменитих міст Азії. Більш раннім авторам столиця Бактрії відома під назвою Заріаспа, або Заріаста.

105)…за допомогою текстів Флора і Лівія лакуна заповнюється наступним чином: ferocissimis auxiliis Thracum еt Gallorum cum («з неймовірно дикими допоміжними загонами фракійців і галлів»).

106)… Емілій Павел Македонський, син консула 216 р. до н. е. що мав те ж саме ім’я. Будучи консулом в 168 році до н. е., він отримав перемогу над македонським царем Персеєм. В рукописі Ампелія болото назване sgiriam. Ascyridam відновлено Ассманом за допомогою текстів Лівія і Флора. Про згаданих тут слонів і скарби див. у Лівія, XLIV.

107)…унаслідок втрати відповідних книг історичних праць Полібія і Лівія розповідь Ампелія про Лже - Філіппа є однією з найгрунтовніших в античній історіографії. Повідомлення Лівія, Діодора і Ампелія швидше за все сягають однієї з книг «Загальної історії» Полібія, що не збереглася.

108)… Квінт Цецилій Метелл, переможець самозванця Андріска, що був воцарився в Македонії, отримав за цю перемогу когномен «Македонський». Війна його з кельтиберами відноситься до 144 – 143 рр. до н. е.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Римська імперія, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!