23.09.2024 20:55
для всіх
20
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина III

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»

8. ЧУДЕСА СВІТУ, ЩО НА ЗЕМЛІ.


1. АПОЛОЙЯ в АФАМАНТІЇ: від моря в п’яти тисячах кроків в горі є німфеум: там є вогонь і полум’я виривається з-під землі. Музику Пана, яка звучала в лісі було чутно і в місті. І ще на рівнині під тою ж горою – озеро, повне води. Звідтіля витікають смола і асфальт. Якщо поплескаєш руками, смола піднімається високо над водою і ніби пузириться. (44)

2. В АМБРАКІЇ, в Епірі, на стіні рукою автохтону намальовані Кастор, Поллукс і Єлена, і ніхто… не може взнати, хто намалював. (45)

3. В АРГОСІ, що в Епірі, який називають + ippaton: (46) там є великий міст на подвійних опорах колон, збудований, як кажуть, за повелінням Медеї. На ньому + picta кермові весла аргонавтів + quae cepta... корабель. Там же храм Юпітера + styphonis (47), з якого починається вхід в підземний світ для отримання божественних жеребів. Кажуть, що ті, які в цьому місці спускалися, бачили самого Юпітера.

4. На ЛЕВКАДІ є скеля, звідкіля через якогось-там чоловіка кинулась в море Сапфо. На вершині гори святилище Аполлона, де приносять жертви. І якщо людина звідтіля впаде, його зразу рятують з човнів. (48) .

5. В СИКІОНІ, що в Ахаї, на форумі мається храм Аполлона. В ньому знаходяться круглий щит і короткий меч Агамемнона, хламида і панцир Улісса, лук і стріли Тевкра, скриня Адраста, ним залишена, але, що в ній ніхто не знає, а також мідний котел, поставлений Медеєю, в якому, як кажуть, був зварений Пілей. Там же письмена Паламеда, флейти і шкіра Марсія, весла аргонавтів, разом з кормилом і кільцями, жереби, які кидала Мінерва про Ореста…скріпив воском і разом приладив… там висить палла. Якщо хтось сильно подме, вона розпускається. Також ткання Пенелопи. Там із землі б’є масло. (49)

6. В АРГОСІ в Ахаї храм Юнони, чудово прикрашений, який називають «притулком». (50)

7. В ОЛІМПІЇ уславлений храм Юпітера, де атлети приносять жертви.

8. В КОРІНФІ поблизу моря величезне ребро кита, яке людина не в змозі обхопити. І в тому ж місці святилище Венери, де мармурова чаша Лаіди.

9. В БЕОТІЇ священне озеро, де був утоплений Амфіарай. Посеред озера висить розбитий глиняний сосуд, складений з уламків. Але звідкіля він звисає, не ясно, поки він не рухається вітром. (51)

10. В АФІНАХ відомий храм Мінерви. Зліва до статуї добавлено щита, якого вона торкається пальцем. В центрі його зображення Дедала (52), так закріплене, що, якщо хто захоче його вийняти, пропаде вся споруда і, звісно ж розвалиться статуя. Сама ж богиня несе списа з тростини.

11. В ІЛЛІОНІ є чотирикутний камінь, до якого була прикована Кассандра. Якщо до нього торкнутися чи потерти спереду, потече молоко, якщо ж в такий спосіб потерти з іншого боку, – потече кров. Поблизу моря є місце за назвою Роєтеон. Там похоронний пагорб Ахілла і Патрокла і ріка Скамандр. (53)

12. В ЕФЕСІ найбільш відомий з храмів Діани, самий найбільший і прекрасний у всьому світі. При вході в нього справа і зліва мармурові моноліти з дверними стулками висотою у двадцять ліктів. Наверх до храму ведуть сходинки… сто сорок тисяч… (54)

13. НА САМОСІ у храмі Юнони (55) скіфос, сплетений з плюща, що має іззовні чотири своєрідні голови з баранячими рогами дивної величини.

14. В ПЕРГАМІ величезний мармуровий олтар висотою в двадцять п’ять ліктів з великою кількістю скульптур, що створюють гігантоманію. (56)

15. В ІАСІ під відкритим небом знаходиться прекрасна статуя Діани. Коли йде дощ, він її не торкається. (57)

16. В БАРГИЛІ (58) над морем храм Венери. Там під відкритим небом лампада на підставці, що відкидає світло на море. Її не гасить вітер, не заливає дощ. Також і старовинний храм Геркулеса. Там з колони звисає порожня залізна куля, в якій, як кажуть, ув’язнена Сивіла. Там же лежать кістки кита у вигляді квадратних каменів.

17. В МАГНЕЗІЇ біля Сипілу стоять чотири стовпи. Між ними висить залізна фігурка Вікторії, ні до чого не прив’язана, але яка тримається в повітрі. Навіть при вітрові чи дощі вона не рухається. (59)

18. В ЕФЕСІ храм Діани, споруджений амазонкою. Гробниця в Карні, там і…прикидається сплячим, дивних розмірів з бронзи та заліза. (60) .

19. НА РОДОСІ… колосса… статуя Сонця висотою… над мармуровою колоною з квадригою. Колона ж має сто ліктів.

20. НА КІПРІ мідна статуя… з обличчям із золота, висотою в 150 ліктів і шириною 60 ліктів… Статуя Зевса Олімпійського витвір Фідія… (61)

21. В ЕКБАТАНАХ в Мідії палац царя Кіра складений з білих і темнуватих каменів, скріплених золотом…Там є колони різного кольору, незчисленні пластини із заліза, вікна зі срібла і покрівельна черепиця з зеленого каменю. (62)

22. СПОРУДА МЕМНОНА… (63) всередині, навпіл Вавілонії…обпаленим каменем, це вапно і сірка впереміш із залізом. Ширина її 30 ліктів, висота 130. Загальна окружність 30 тисяч кроків. Починала її Семіраміда, закінчив її син.

23. В ОЛЕКСАНДРІЇ… піраміди в Єгипті, які спорудив Агарт. (64)

24. Місто там… Ніл ріка, відлита із міді… плетення в триста ліктів, чиє обличчя з прозорого смарагду, руки з величезних бивнів слона. Побачивши його лякаються звірі. В Афінах більш за все вшановують статую Зевса Олімпійського, в Олександрії – ріку Ніл. (65)


Примітки:

44)…зіпсоване місце. Топонім Atharnantia пов’язаний з епірським племенем «афаманів».

45)…можливо, Кастора, Поллукса і Єлену побачили в малюнку первісного художника на стіні печери.

46)…місце в рукописі зіпсоване. Пропонується читати Hippoboton – той, що вирощує коней.

47)… +styphonis вже в XIX ст. викликало різні спроби тлумачення. Зазвичай у виданнях Ампелія пропонується Typhonis. Але Юпітер (Зевс) Тіфоній в античній традиції невідомий. Існував культ Зевса Трофонія і його оракул, але не в Аргосі, а в Беотійській Лебадеї. Якщо Ампелій має на увазі цей культ, то під «деякими, що бачили самого Юпітера» міг бути Аполлоній, який спускався в печеру і нібито говорив з богом. Таким чином, ми володіємо прихованим посиланням на Філострата (170-244 рр.) яке підкріплює прийняте нами датування «Пам’ятної книжечки».

48)…Левка (Левкада) – острів в Іонійському морі, що отримав назву від білих вапнякових скель в західній частині острова. Левкада вже відома Гомеру як етап на шляху в царство мертвих. На вершині, що круто обривається до моря високого мису Левкади був храм Аполлона, звідкіля скидали злочинців для відвернення гніву богів. При цьому жертві прив’язували пір’я, щоб полегшити падіння. Скинутого виловлювали в морі рибалки і переправляли за межі острова. З цього ж місця, що називалось «Стрибок», першою кинулася Сапфо, що була пристрасно закохана в Фаона, або, як вважали інші автори, Кефал, закоханий в Птерела, сина Деіонея.

49)…Сикіон – найдавніший мікенський центр поблизу Корінфу. Названий Ампелієм храм Аполлона відповідає згаданому Павсанієм храму богині Переконання (Πειθώ), де в давнину відправлявся культ Аполлона. Серед приношень цього храму із названих Ампелієм дарів у Павсанія присутні флейти Марсія (окрім них ще спис Мелеагра). При цьому Павсаній повідомляє, що до його часу храм разом з усіма підношеннями згорів. Звідси випливає, що Ампелій запозичує відомості з джерела, яке існувало ще до пожару.

Паламед вважався винахідником письмен.

50)…про храм Гери в Арголіді див. у Павсанія.

51)…Амфіарай – місцеве божество Беотії егейсько – догрецького походження. Ім’я його засвідчене в мікенську епоху. Легенда про загибель Амфіарая – свідчення хтонічного характеру божества.

52)…згадка про те, що Дедал зображений на щиті Афіни в Парфеноні, - неправдива інформація.

53)…Роєтеон (΄Ροίτειον) – невелике місто в Троаді, на північний схід від Трої, на пагорбі Ескі – Кале (тур. «Стара фортеця»).

54)…мова йде про знаменитий храм Артеміди, розташований в цитаделі Ефеса на горі Піон. Споруджений біля 560 р. до н. е., він вже тоді був найбільшим з архаїчних святилищ – 115 х 55 м. Навколо храму йшла подвійна колонада іонійського ордеру. Спалений в 356 р. до н. е. Геростратом, храм був відновлений ефесцями на тому ж фундаменті. В прикрасі відновленого храму взяли участь художники Апеллес, скульптори Скопас і Пракситель. В центрі наоса знаходиться статуя Артеміди. Храм був знову зруйнований в 263 р. н.е. готами, а пізніше остаточно знищений християнами, що перемогли. Згадування храму Діани – Артеміди як існуючого слугує доказом написання «Пам’ятної книжечки» до 263 р. н. е. Ампелій вказує точне обладнання і розміри вхідних дверей. Повідомлення обривається на згадці сходів, що вели до храму. До чого відноситься число 140 000, неясно, можливо, це вартість робіт.

55)…мається на увазі храм Гери (Герайон) на о. Самос. Храм був розташований в 5 км на захід від порту. Найдавнішу храмову побудову датують VIII в. до н. е. Між 600 і 550 рр. храм був перебудований, оточений колонадою з вапняку місцевими архітекторами Феодором і Роїком, яким окрім того приписують відкриття техніки бронзового литва з використанням воску, секрет якого вважається втраченим. В 530 р. до н.е. при Полікраті храм був зруйнований землетрусом і потім відновлений на більш високому фундаменті. Під час розкопок на території храму була знайдена значна кількість пам’ятників так званого «самоського стилю» з бронзи, каменю, слонової кістки геометричного періоду і класичної епохи. Мабуть, описаний Ампелієм сосуд з головами баранів належав до цього ж стилю.

56)…унікальний в античності опис знаменитого Пергамського олтаря. Користуючись ним, в 1878 р. Карл Гуман розкопав цей пам’ятник на фундаменті 36 х 44 х 34, 2 м. Олтар Зевса був побудований царем Пергаму Евменом II в пам’ять про перемогу, отриману ним біля 230 р. до н. е. над галатами, що вторглися.

57)... Іас – місто в Карії, в 40 км на південний схід від Мілету. Згідно з легендою, воно було засноване еллінами, що прибули з Аргосу. В Vст. до н. е. Іас – член Делоського союзу. Залишки міста знаходяться на півострові довжиною в 5 км, що звужується до ширини в 2 м. В часи Августа Іас – містечко землеробів і торговців. Судячи з повідомлення Полібія і написам, в Іасі разом з другими богами і богинями вшановувалась Артеміда (Діана). Під час розкопок були знайдені конструкції з блоків різноманітної форми. Одна з них служила основою для статуї Артеміди, про яку інші древні автори не повідомляють.

58)…Баргіл (Баргілія) – прибережне місто в Карії. Полібій повідомляє про те ж чудо, але пов’язує його з храмом Артеміди Кандиадської.

59)…називаючи місто «Магнезією біля Сіпілу», Ампелій цим уточнює, що мова йде про місто, розташоване в долині р. Герм, а не про Магнезію на р. Меандр, в 15 км на південь від Ефесу. Поблизу Магнезії біля Сіпілу римляни в 190 р. до н. е. розбили вщент армію Антіоха III Великого, забезпечивши собі володарювання на всьому східносередземноморському узбережжі. Можливо, описаний Ампелієм пам’ятник Вікторії, що використовував властивості магнетизму, знаходився на місці перемоги, отриманої братами Сципіонами.

60)…в останній фразі мова йде про статую Сатира.

61)…мова в цьому погано збереженому параграфі йде про дві статуї Юпітера (Зевса): однієї – на острові Кіпр, другої – в Олімпії витвору Фідія. Можливо, кіпрська статуя – копія тієї, що знаходилась в Олімпії.

62)… зіпсоване місце. Дається детальний опис палацу Кіра в Екбатанах, який за словами Полібія «достатньо придатний для тих письменників, які люблять складати разючі розповіді і звикли прикрашати перебільшеннями свої великі розповіді». Втім, детальний опис Ампелія ближче до даного Полібієм, чим до того що є у Геродота.

63)…мабуть, слова «Побудова Мемнона» повинні бути віднесені до попереднього опису палацу в Екбатанах, бо Мемнон відомий як архітектор Кіра. Вперше опис стін Вавилону як одного з чудес світу дано Геродотом. Можливо, різниця в ширині і висоті Вавилонської стіни у Геродота і Ампелія (50-30, 130-200) пояснюється тим, що Ампелій (точніше, його джерело) переклав царські лікті як міру довжини в грецькі – згідно Геродоту, царський лікоть на три пальці більше звичайного. Також і Геродот називає Семіраміду (у Ампелія – «Самараміда») однією з будівниць Вавилонської стіни.

64)…опис єгипетських пірамід втрачено. Їх будівничий Агарт – людина невідома.

65)… мова йде про статую Нілу, якого шанували під іменем Хапі ще в часи фараонів. Уривчастий текст не дозволяє ототожнити описану Ампелієм статую з яким-небудь відомим з античної літератури пам’ятником.



9. СКІЛЬКИ БУЛО АБО Є ЮПІТЕРІВ І ДЕ МІСЦЯ БОГІВ ТА БОГИНЬ. (66)


1. ЮПІТЕРІВ було три: (67) перший – в Аркадії, син Ефіра, звідціля і його прізвисько Ефірій: цей породив першого бога Сонця. Другий – в тій же Аркадії, його називають Сатурнієм. Від Прозерпіни він породив батька Лібера, винахідника вина. Третій - на Кріті, син Сатурна і Опи, його називають Найкращим і Найвеличнішим.

2. МАРСІВ було два: перший – з… знімаючий обладунки. (68), як стверджує Евгемер, і наш Марс і Марспітер, інакше Марс Еніалій; другий – від Юпітера і Юнони.

3. БОГІВ СОНЦЯ було п’ять . Перший – син Юпітера; другий – Гіперона; третій – Нілу, обоготворений Єгиптом; четвертий, народжений на Родосі, - якраз той, чий син Смінфей; п’ятий – син Колха, від якого народжені Кірка, Медея і Фаетон. (69)

4. ВУЛКАНІВ було чотири. Перший народжений Крієм і Іоппою; другий – син Нілу; третій – Сатурна і Юнони; четвертий в Сицилії – син Меліти. (70)

5. МЕРКУРІЇВ було чотири: перший син Неба і матері Дії. Другий – син Юпітера і Кронії, або Прозерпіни; третій – син Крона і Майї, винахідник ліри; четвертий – син Кілени, який навчив єгиптян письму і рахуванню. (71)

6) АПОЛЛОНІВ п’ять: перший від Вулкана і Мінерви; другий – від Корібанта; третій син Юпітера і Латони; четвертий – син Силена і Аркадії: п’ятий – син Амона, народжений в Лівії. (72)

7. ДІАН три: перша – дочка Юпітера Крона від Прозерпіни; друга – Юпітера і Латони, сестра Лібера; третя, яку називають Опою, - від Главки. (73)

8. ЕСКУЛАПІВ три: перший названий Аполлоном, син Вулкана; другий – син Єлата; третій … син Арістета і Алкіппи. (74)

9. ВЕНЕР чотири (75) : перша – дочка Неба і Дії; друга, про яку говорять, що вона народжена з піни морської – дочка Ефіра і Оксаніди; третя – дружина Вулкана, яка з’єдналася з Марсом.

10. МІНЕРВ п’ять: перша – дочка Вулкана, звідціля місто афінян; друга – дочка Нілу, яку вшановують єгиптяни; третя – дочка Юпітера, що займається військовою справою; четверта – дочка Сонця яка винайшла квадригу; п’ята – дочка Паланта і Титаніди. Ця, захищаючи свою цнотливість, вбила батька, який її домагався. Тому і названа Палладою. (76)

11. ЛІБЕРІВ п’ять: перший – від Зевса і Прозерпіни; він обробник землі і винахідник вина. Сестра його Церера; другий – Лібер від Мелона і Флори… чиє ім’я має ріка Гранік; третій – від Кабіра, що царює в Азії; четвертий – від Сатурнія і Семели… кажуть, п’ятий – син Ніса і Фіони. (77)

ГЕРКУЛЕСІВ шість. Перший син Юпітера і Еферії; другий – син Нілу, якого єгиптяни вшановують як принцепса; третього елліни вважають засновником свого міста; четвертий – син Крона і Картери, якого шанують карфагеняни, від нього Карфаген; п’ятий… син Іааба, який воював з царем мідян; шостий – син Зевса і Алкмени, що переміг Атланта. (78).


Примітки:

66)…викладені у цьому розділі свідчення сягають праць олександрійських філологів, що не збереглися і які займалися класифікацією знань, в тому числі і уявленнями про богів.

67)…про трьох Юпітерів (Зевсів), двох аркадських і одного крітського писав Цицерон і інші древні автори.

68)…у рукописі exenoposte. Мабуть, це не зрозуміле переписувачем грецьке слово епітет від ̓εξεναρίζω – «знімаю одяг з убитого».

69)…у Цицерона замість одного сина родоського Геліоса Смінфея – чотири сина: Іаміс, Камір, Лінд і Род (епоніми Родоса і трьох його головних міст); замість Кірки, Медеї і Фаетона у колхського Геліоса, за Цицероном, двоє дітей – Кірка і Еєт (Айєт).

70)…в рукописі Crio Aethiope natus. Пропонувалися читання Саеlо еt Оре; Crio еt loppe. Приймається останнє. Крій (Крейос) – один з титанів. Іопа, дочка Еола, з ім’ям якої пов’язують назву міста філістимлян Яфи. У Цицерона також приводиться генеалогія чотирьох Вулканів, але вона не співпадає з генеалогією Ампелія. Примітно, що четвертий Вулкан у обох авторів локалізується в Сицилії. Батьком його Цицерон називає Мамалія, Ампелій називає лише матір Меліту. Передбачуване джерело обох авторів Евгемер, на якого Ампелій посилається в тій же главі.

71)…у Цицерона не чотири, а п’ять Меркуріїв: четвертий і п’ятий Меркурії – єгипетські. У Ампелія і Цицерона співпадають родоводи лише першого з Меркуріїв.

72)…у Цицерона не п’ять, а чотири Аполлона. Відсутній Аполлон, син Амона, народжений в Лівії. Корибант, батько другого Аполлона, один з озброєних служителів Реї, даних їй титанами. В крітських переказах корибанти, що ототожнювалися з куретами, вважалися свитою Реі і вихователями маляти Зевса.

73)…відомості Ампелія і Цицерон про Діан співпадають по числу богинь, але розходяться в їх родоводах. У Цицерона перша Діана – дочка Юпітера, а не Крона; батьком другої Діани Цицерон називає крітського Юпітера, а матір’ю – Латону. Матір’ю третьої Діани Цицерон і Ампелій називають Главку. Але вона у Ампелія іменується Опою, Цицерон також називає Упіса батьком цієї Діани. Скоріш за все помилку допустив Цицерон (або його джерело).

74)…число Ескулапів у Ампелія і Цицерона співпадає, але сходиться генеалогія лише першого з Ескулапів. Ім’я Елат носили кентавр, що витяг отруєну стрілу у Геракла і одночасно поранив Хірона, і цар лапіфів з Лариси, а також цар Аркадії. Аристет – ім’я, іншим авторам невідоме. Алкіппа – дочка Ареса.

75)…свідчення Ампелія і Цицерона про них співпадають, але Ампелій не повідомляє про батьків третьої і четвертої Венер.

76)…свідчення Ампелія і Цицерона співпадають.

77)…співпадають свідчення про першого і п’ятого Діоніса (Лібера) у Ампелія і Цицерона. Батько другого Лібера Мелон – древнє божество рослинності, пов’язане з Гераклом. Згадка у зв’язку з другим Лібером ріки Гранік дає підставу думати, що мова йде про фрігійське річкове чи гірське божество. Ніс фігурує і у Цицерона як батько четвертого Діоніса. Ідентичність його з Нісом, сином царя Афін Пандеона II або Ареса, проблемна. Фіона - друге ім’я матері Діоніса Семели.

78)…під іменем «Крон» приховується семітське божество Ваал Хамон (Ел?). «Картера», можливо, - переклад на грецьку мову пунійського епітета в значенні стійкість - καρτέρια. Іааб, очевидно, Іао – фінікійське ім’я Діоніса. Алкемена – дочка Електриона, царя Мікен. За переказом, вона народила близнят: від бога – Геракла, від смертного – Іфікла.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Римська імперія, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!