08.10.2024 20:21
для всіх
17
    
  - | -  
 © Луцій Ампелій

Пам`ятна книжечка

частина VIII

з рубрики / циклу «Луцій Ампелій»

39. ХТО ПІДНЯВ ЗБРОЮ ПРОТИ РИМУ.


1. ТАЦІЙ, цар сабінян, який захопивши Тарпейську фортецю, бився з Ромулом на самому форумі, а через втручання сабінянок заключив з Ромулом мир.

2. МЕТТІЙ ФУФЕТІЙ (169) цар альбанців, який, всупереч угоді, до фіденатів… destituti за наказом Тулла Гостілія був прив’язаний до колісниці і розірваний кіньми, яких погнали в різних напрямках.

3. ПОРСЕННА, цар етрусків, що взяв в облогу римлян на Янікулі і через Тарквініїв… (170)

4. ТІРІДАТ, переможений консуляром Корбулоном, але потім знову відновлений на престолі (171)


Примітки:

169)…у античних авторів Фуфетій Меттій – останній диктатор або цар Альби Лонги, який був ініціатором поєдинку Гораціїв і Куриаціїв, що підговорив Фідени і Вейї до відпаду від Риму. В тексті Л. Ампелія форма імені Suffetius, можливо, помилка, характерна для африканця, за співзвуччям з sufes, sufetis.

170)…виклад Ампелієм громадянських воєн виявляє текстуальну близькість з більш широким оповіданням Флора. Перша громадянська війна – в 88 р. до н. е. між Марієм і Суллою, друга – між Емілієм Лепідом, консулом 78 р. до н.е., і його колегою по консулату Кв. Лутацієм Катулом за відміну законодавства Сулли.

171)… мається на увазі Тірідат, син Вонона II, затверджений на вірменському престолі парфянським царем Вологезом I в 52 р. н.е. і скинутий римським полководцем Доміцієм Корбулоном в 60 р. н. е. Після повалення Тірідат успішно воював проти Риму.



40. РИМЛЯНИ В МІСТІ БУЛИ ЗАЧИНЩИКАМИ ЧОТИРЬОХ ГРОМАДЯНСЬКИХ ВІЙН (172).


1. ПЕРШУ громадянську війну порушив трибун Сульпіцій (Руф), оскільки Марій не зміг стерпіти того, що верховне командування в Мітрідатовій війні було передано Суллі, а не йому.

2. ДРУГУ громадянську війну Лепід проти Катула… через страх, що буде розорена Сицилія.

3. ТРЕТЮ війну вели Цезарь і Помпей. Скоріше приводом для війни, чим її причиною, явилась відмова сенату передати Цезарю консулат, його ж причиною було суперництво обох і пристрасне бажання захопити владу. Адже щоби провести тріумф, Цезар отримав наказ, з’явитися до Риму і, згідно зі звичаями і законами предків, він повинен був розпустити своє військо і сповістити сенату про свої наміри. Але, роблячи вигляд, начебто боїться Помпея, Цезар відмовився залишити своє військо і діяв так, наче було рішення про проведення виборів консула у його відсутність. В силу цих обставин сенат оголосив Цезаря ворогом держави і постановив покарати війною. І потім таким чином йому вдалося отримати у своє розпорядження не тільки консулат і тріумф, але всю повноту влади римського народу.

4. ЧЕТВЕРТУ війну вів Цезар Август проти багатьох воєначальників, а саме: проти юного Помпея, який претендував на батьківську спадщину, потім проти Кассія і Брута в помсту за вбивство свого батька, нарешті, проти Антонія і Клеопатри, які спільно повели війну проти його батьківщини.


Примітки:

172)…викладення громадянських війн у Л. Ампелія виявляє текстуальну близькість з більш широким оповіданням Флора.


41. ІСНУЄ ЧОТИРИ РОДИ ВОЄН.


1. Війни МІЖ НАРОДАМИ, що ведуть з чужоземцями, як римляни…

2. СОЮЗНИЦЬКІ, які… як римляни з латинянами, афіняни з лакедемонянами.

3. РАБСЬКІ, які римляни вели проти втікачів рабів і проти їх вождів Спартака, Крікса і Еномая.

4. ГРОМАДЯНСЬКІ, коли борються між собою, як Марій і Сулла, Цезар і Помпей, Август і Антоній.


42. ПОСЛІДОВНІСТЬ МАРІАНСЬКОЇ ВІЙНИ.


1. Невгамовна жага слави привела Марія до вжитої за допомогою народного трибуна Сільпіція спроби провести законопроект про відняття у Сулли Понтійської провінції. (173) Сулла, обурившись, негайно направився до війська, повів його до міста, вторгся у вітчизну, захопив Капітолій; паралізований страхом, сенат поставив Марія і всю його партію поза законом.

2. Після того, як Сулла відправився до Азії, Марій, опинившись вигнанцем, кинувся тікати. Спочатку він ховався поблизу Мітурн, потім був спійманий і взятий в окови і знову втік. Весь цей час Цинна і Октавій всередині міста через… Так Марій отримав можливість повернутися і після поразки партії Октавія об’єднатися з Цинною. Перемігши партію Октавія, він був вибраний консулом в сьомий раз і найжорстокішими стратами вкинув місто у траур.

3. Між тим Сулла, перемігши Мітридата, повернувся до Риму і застав всю Італію озброєною на чолі з юнаком Марієм, сином Марія, але він знищив всі його сили частково в Етрурії біля Санкрипорту, частково біля Коллінських воріт. Решту противників, які йому здалися, він перерізав на віллі. Тих, що втекли, записав до таблиці, дозволивши вбивати їх на законних підставах.


Примітки:

173)…закони Сульпіція Руфа і взяття Риму Корнелієм Суллою відносяться до 88 р. до н.е.



43. ПОСЛІДОВНІСТЬ ВІЙНИ МІЖ ЦЕЗАРЕМ І ПОМПЕЄМ.


Цезар, Помпей і Красс, уклавши угоду, заволоділи повнотою влади римлян. Цезар мав галльську, Красс – сирійську армію. Помпей, підтримуваний ними обома, владарював в Сенаті. Після загибелі Красса у парфян… emusus Барабар Ескулан, Квінт Лутацій Катул. (174)


Примітки:

174)…Барбар Ескулан - невідома античній традиції особа. Квінт Лутацій Катул, можливо, син консула Квінта Лутація Катула.


44. ПРО МАКЕДОНСЬКУ ВІЙНУ.


Римський народ вів з македонцями три війни: при консулі Фламінінії він переміг царя Філіппа, при Павлі – сина Філіппа – Персея, при Метеллі Македонському – Лже – Філіппа. Причина першої війни – скарги греків на беззаконня македонян, другої – тому, що Персей порушив умови миру, укладеного з його батьком, третьої – тому, що Лже-Філіпп чужим ім’ям заволодів македонським престолом.


45. У ЯКИХ ВІЙНАХ… (175).


1. В ЕТРУССЬКІЙ війні, коли цар Порсенна обложив Янікул.

2. В ГАЛЛЬСЬКІЙ війні, коли галли-сенони, розбивши військо під Аллією, знищивши спалене місто, обложили Капітолій.

3. В ТАРЕНТІНСЬКІЙ війні, коли Пірр, спустошивши всю Кампанію, розташувався табором біля стовпа двадцятої милі.

4. В ПУНІЧНІЙ війні, коли Ганнібал, розбивши військо при Каннах став табором біля стовпа третьої милі.

5. В КІМВРСЬКІЙ війні, коли кімври зайняти Тридентинські Альпи. (176)

6. В РАБСЬКІЙ війні, коли гладіатори Спартак, Крікс і Еномай, спустошивши майже всю Італію, загрожували спалити Рим, але були подавлені в Луканії Крассом, в Етрурії - консулом Помпеєм.


Примітки:

175)…можливо, повна назва глави – «В яких війнах римляни зазнавали поразки».

176)…Тридентинські Альпи – мають таку назву через кельтське або ретийське поселення Тridеntinum. Також і Флор повідомляє, що «кімври – хто може в це повірити? – як лавина обрушилась з тридентинських хребтів».



46. ПРО ТРИ ПУНІЧНІ ВІЙНИ.


Римський народ тричі боровся з карфагенянами.

ПЕРША Пунічна війна велась морськими силами. Вказують дві її спонукальні причини. Одна пов’язана з допомогою, яку карфагеняни надавали Таренту. Друга – з тим, що мамертинці просили допомоги проти карфагенян. Однак справжньою нагородою було володіння найродючішими островами Сицилією і Сардинією.

Аппій Клавдій (177) переніс війну через Сицилійську протоку. Манлій і Регул продовжили її в Африці.

Консули Дуіллій і Лутацій Катул пустили ворожі кораблі на дно, перший – у Ліпарських, другий – у Егадських островів.

ДРУГА Пунічна війна була набагато кровопролитнішою за всі інші.

Приводом було зруйнування Ганнібалом Сагунта всупереч угоді. Перша поразка – при Тицині, коли був поранений Сципіон, а його син Публій, ще юнак, захистив батька і врятував від полону. Друга поразка – біля Требії, де був поранений консул Флакк. Третя – біля Тразименського озера, де було знищене військо Фламінія. Четверта – біля Канн, де загинув консул Павел, спасся втечею Теренцій Варрон і були знищені дві армії.

Потім слідують чотири воєначальника, що в повній мірі здобули собі славу у війні з пунами: Фабій Кунктатор, що повільністю зломив Ганнібала, який погрожував Риму загибеллю; Марцелл першим зупинив Ганнібала у Ноли і, вклинившись у його стрій завдав поразки; Клавдій Нерон, що розбив у жорстокій битві Гасдрубала, який привів з Іспанії величезне військо, перш ніж він поєднався з Ганнібалом; Сципіон Африканський, який…

Слава, отримана в ТРЕТІЙ Пунічній війни, перевершила витрачені зусилля. Почате консулом Манілієм зруйнування Карфагену Сципіон Еміліан довів до кінця. Так як карфагеняни всупереч умовам угоди відновили флот і воювали з сусідніми народами, місто було спалене і назавжди були зламані сили Африки.


Примітки:

177)…Аппій Клавдій Кавдекс, консул 264 р. до н. е. Авл Геллій помилково вважає його братом Аппія Клавдія Сліпого.



47. ХТО ДО ПРАВЛІННЯ ТРАЯНА БУВ ПЕРЕМОЖЕНИЙ І КИМ.


1. Римський народ на чолі з консулом Фламініном переміг македонян; на чолі з консулом Павлом – тих же македонян, що повстали при царі Персеї.

2. На чолі зі Сципіоном Африканським – карфагенян; на чолі зі Сципіоном Азіатським в Сирії – царя Антіоха; на чолі зі Сципіоном Еміліаном – кельтиберів і Нуманцію.

3. На чолі з ним же – Лузітанію і вождя Віріата; (178) на чолі з Децимом Брутом – Галлекію; на чолі з Муммієм Ахейським – Корінф і ахейців.

4. На чолі з Фульвієм Нобіліором (179) – етолійців і Амбракію; на чолі з Марієм – нумідійців і Югурту; на чолі з тим же Марієм – кімврів і тевтонів.

5. На чолі з Суллою – понтійців і Мітридата; на чолі з Лукуллом – понтійців і Мітридата; на чолі з Помпеєм - також кілікійських піратів, вірмен з царем Тиграном і багато інших азіатських народів. При цьому ж полководцеві римський народ не тільки побачив Індійський океан, але і плавав по ньому. (180)

6. На чолі з Цезарем Августом умиротворив далматів, паннонців, іллірійців, єгиптян, германців і весь круг земель, окрім індійців, парфян, сарматів, скіфів, даків, яких фортуна зберегла для тріумфів принцепсу Траяну. (181)


Примітки:

178)…помилка Ампелія: Сципіон Еміліан не воював з Віріатом. Проти іспанських племен на чолі з Віріатом в 145-141 рр. воював брат Сципіона Еміліана Кв. Фабій Максим Еміліан.

179)…про Етолійську війну і захоплення Амбракії див. у Флора.

180)…повідомлення Ампелія, наскільки нам відомо, не звернуло уваги істориків географічних відкриттів у древності. Жоден з інших авторів не згадує про плавання римлян при Г.Помпеї по Індійському океану. Відомо лише, що Помпей, ведучи війну в Сирії, здійснив похід у напрямку до Індійського океану і дійшов до Петри. В зв’язку з повідомленням Ампелія може бути поставлене свідоцтво Помпонія Мели про те, що сучасник Помпея Квінт Корнелій Метелл під час свого проконсульства в Галлії (6 р. до н. е.) зустрівся з індійцями, корабель яких був занесений бурею в Галлію з південних морів. На цій основі античні географи прийшли до висновку, що з Індії можна було добратися морським шляхом до Германії. Можливо, відомості про Індійський океан, отримані цим або іншим шляхом, були витлумачені кимось з попередників Ампелія в тому сенсі, що самі римляни вийшли до Індійського океану і навіть плавали по ньому.

181)…Траян не отримав тріумфу за перемогу над скіфами і сарматами. Але поява в цьому переліку переможених народів сарматів може слугувати додатковою вказівкою на те, що Ампелій писав після правління Марка Аврелія, Коммода і Максиміна Фракійця, отримавши почесний когномен Сарматик (Сарматський).


48. ПРО КОМІЦІЇ.


1. Коміції називаються за місцем (comitatu) і багатолюдством тих, кого сенатори і воїнство скликають для прийняття рішень про вибір посадових осіб або жерців. (182)

2. Є три види коміцій, - куріатні, трибутні, центуріатні, оскільки вони проводяться по куріях, трибам чи центуріям.

3. Якщо розглядається щось зовсім звичайне, то народ… вирішує на куріатних комісіях, якщо більшого значення – на трибутних. Якщо ж загрожує найвища небезпека – тоді для прийняття рішень скликаються воїни на центуріатні комісії.


Примітки:

182)…насправді вони названі так за місцем збору - comitium, qui locus а coeundo, i. е. insimul venendo dictus.


49. ПРО РОЗДІЛЕННЯ РИМСЬКОГО НАРОДУ.


1. НАЙДРЕВНІШЕ потрійне розділення (distributio) – те, що призначив Ромул: на царя, сенат і народ, а народ поділяється на три триби: тітіїв, луцерів і рамнів.

2. ДРУГЕ розділення римського народу – при царі Сервії Туллії, що розділив народ на триби, класи і центурії. Воно ґрунтується на відмінностях цензу, так що благородні та найбагатші при прийнятті рішень римським народом користувалися найбільшим впливом.

3. ТРЕТЄ розділення – на патронів і клієнтів, щоби нижчі ввіряли себе справедливості вищих.


50. ПРО ДЕРЖАВИ.


1. Є три типи держав: царський, оптиматський, народний. Владою володіє цар, як наприклад, в Селевкії у парфян; або сенат, як в галльській Массилії; або управляють самі собою, як мають звичку афіняни. Є ще четвертий тип держави, який створили римляни, з’єднавши три типи в один: адже і консули мають царську владу, і у сенату є вища дорадча влада, і плебс має владу приймати рішення (183)


Примітка:

183)… характеристика Римської республіки як змішаної форми правління сходить через Цицерона до Полібія.


КІНЕЦЬ.

Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Римська імперія, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!