30.05.2012 11:03
-
961
    
  3 | 3  
 © Олекса Т

День Святого Валентина

День Святого Валентина

Він прокинувся раніше, ніж задзвонив будильник і звичним рухом руки вимкнув його. Трохи полежавши, відходячи від сну, він повільно піднявся. Намагаючись не шуміти, вислизнув із спальні. Після вмивання, він зайшов на кухню і поклав у сумку приготовану вчора їжу на ланч. Потім заварив собі каву і зробив бутерброди с сиром. Сів біля комп’ютера і наскороруч  переглянув новини та свою поштову скриньку. Поснідавши подивився на годинник. Було вже 5.30. "Їхати вже треба. Цілувати не буду, нехай ще поспить "- подумав він і, відкривши двері в спальню, подивився на сплячу жінку. Вона спокійно лежала, головою  в бік дверей, наче чекаючи його. На її обличчі застигла посмішка. Ніколи раніше йому не доводилося бачити посмішку на її сплячому обличчі. Посміхнувшись , він прикрив двері і, вимкнувши світло, тихо вийшов в коридор.

Ліфт прийшов дуже швидко і через декілька хвилин він вже був в машині. На вулиці йшов дощ, але, незважаючи на лютий, було дуже тепло. Скло зсередини швидко запітніло через велику вологість і він, включивши обігрів вітрового скла , поглинувся у свої думки.

"Треба б заїхати до китайців після роботи. У них до свят завжди гарні букети з свіжих квітів. Шкода що в мене не так багато грошей, може вистачить ще  на цукерки ".

Він їхав на роботу майже як біоробот, повністю занурившись в свої думки. Здавалося, що машиною керує не він, а його підсвідомість ....


"Ну, ось і приїхали" - подумки відмітив цей факт його мозок. Він припаркував машину і швидко перебіг під дах будівлі до службового входу .

- Привіт всім - привітався він в роздягальні з усіма відразу. Як завжди вранці, в роздягальні панувала похмура атмосфера втоми від постійного недосипання. Він мовчки натягнув робу і захисні черевики.

- Ну що, камради, пішли споглядати "красу співаючого металу", нехай би його біс узяв. Це Анатолій висловив своє "фе" до остогидлої роботи ні до кого персонально не звертаючись ... 

День, що монотонно тягнувся, нарешті закінчився. Він швидко переодягнувся і рушив до виходу. У роздягальні Толік нагадав йому, щоб він не забув вранці заїхати за ним. У Толіка зіпсувалося авто, і він домовився з Федором, автомеханіком з Одеси, що той полагодить завтра.

- Та пам`ятаю я. Не бійся, - переодягнувшись, сказав він. - До зустрічі на барикадах, тримайтеся браття. - Традиційно попрощавшись з усіма, він вийшов на вулицю і, сівши в машину, увімкнув двигун.


Знову дорога. Ще одна година в сторону домівки. Година на роботу і година з роботи за місцевими мірками вважалося цілком нормально. Його чекала та ж процедура, тільки в зворотному напрямку. Йому подобалось їздити самому, без попутників. Ніхто не набридає своїми безглуздими розмовами. За ці шість років йому до смерті набридло ниття колишніх співвітчизників. З усіх іммігрантів, які працювали з ним разом, лише з Толіком він знайшов спільну мову.


"Щось важкувато якось уже стає. Зараз не так легко, як раніше, по 10-12 годин працювати. Мабуть старію. Хоча, якщо вірити людям, зовні не так помітно. Ніби то й непогано для моїх п`ятдесяти років »- мислив він. Зворотна дорога і дощова погода навіювала на нього дрімоту. Четвер завжди для нього був важким днем, а тут ще й дощ. Повіки налилися свинцем, і, здавалося, майже закрилися. Але це тільки здавалося. Насправді, незважаючи на смертельну втому, Він не переставав стежити за дорогою. "Не вперше. Ми сільські - ми прорвемося "- вперто стукала в скроні думка, не даючи йому втратити над собою контроль.


З`їхавши з хайвея, він дещо змінив свій звичайний маршрут, згорнувши в сторону від свого мешкання до квіткового магазину, і через десять хвилин вже був на місці. Вийшов з машини, став під навіс і втомлено запалив сигарету. Думки, які зазвичай змінювали одна  одну зі швидкістю світла, сьогодні в його голові сильно сповільнили свій перебіг.

Не кваплячись роблячи затягування, він мовчки дивився на тужливий дощ, який понуро сіяв вологу цілий день.

"Ну, ось тобі і від природи подарунок кохана моя дружина. Ти ж любиш дощ "- подумки звернувся він до своєї дружини. - "Та й я чогось тобі подарую до свята. День любові, перший твій День любові за межами Батьківщини. А чи був він у тебе на Батьківщині? І хоч тебе гризе туга за Батьківщиною, тобі тут буде набагато краще. Я це знаю. Світ тільки починає для тебе міняти темні кольори на більш веселу пастельну палітру. І не тільки в любовних романах є щастя. Але його треба захотіти. Захотіти до болю в серці, до сліз. І тоді обов`язково все прийде і мрії здійсняться. Тільки треба  не дуже вдаватися до туги, і не втрачати віру. Все обов`язково збудеться, незважаючи ні на що. Адже те, що ти тут, вже є підтвердженням цього. Ти ж сама казала що навіть не могла таке собі і уявити раніше . А зараз ти вже тут. В це ніхто крім мене не вірив. Та й тобі часом ще здається все це нереальним сном, подарованим доброю чарівницею. Нібито знаєш, що ти у сні і боїшся, щоб він раптом не обірвався ».

Він посміхнувся, згадуючи її перші дні в Торонто. Все для неї було дико і незвично. Вона в той час нагадувала йому кошеня яке загубилося і яке дуже хотіло, щоб його знайшли і зігріли. "Ну ось, а зараз ти вже сама знайшлася, а решта додасться, не біда".

Він допалив сигарету і увійшов в магазин. 


- Добридень. Як справи? - Стандартно ввічливо, як і прийнято, він привітав господарів магазину - стару сімейну китайську пару. Вони вміли якось особливо вишукано створювати композиції з квітів. Ніде більше він не бачив таких букетів-картин. "Це справжнє мистецтво, так талановито створювати букети. Справжні майстри своєї справи. За таку красу не шкода віддати гроші, знаючи, що ці букети не можуть не сподобатися. Щоб створити таку красу треба любити це робити, а не тільки вміти рахувати гроші "- втомлено застукала десь в глибині мозку думка. Для більшості іммігрантів, на жаль, головним сенсом життя тут були гроші, а не улюблена справа, тому він відчував себе так незатишно навіть серед іммігрантів із своєї країни. Мало хто з них розумів його.

- Вибачте, вам допомогти? - Запитала донька господарів магазину, помітивши, як він ходить уздовж стенда з букетами.

- Та ні, дякую за турботу. Я просто милуюся, дуже красиві букети. Мені потрібно трохи часу, щоб вибрати, - відповів він. 

Через кілька хвилин він, нарешті, визначився і взяв зі стенду букет в плетеному кошику середніх розмірів. Букет складався з біло-рожевих орхідей і якихось інших ніжно-блакитних кольорів переплетених гілочками зелені. Він подивився на назву. На ціннику був напис - "Ніжність". Він був вражений, як точно все поєднувалося: і назва, і квіти, і його почуття. "Неначе вони заздалегідь знали, назвавши його так, що я буду відчувати".

- Гадаю,що  цей букет обов`язково сподобається, - сказав він, підійшовши до дівчини за прилавком. - Я просто вражений його красою.

- Якби мені хто-небудь подарував такий букет, я була б на сьомому небі від щастя. - Дівчина дуже бережно загорнула букет в целофан, додавши красиві кучеряві стрічки.

 - Знаєш,  дівчино, прийде твій час, і хтось обов`язково подарує не тільки букет, а й кохання. Повір мені, - розплатившись, з теплотою і щирістю в голосі промовив він. Дівчина засмутилася і ніяково усміхнулася у відповідь.

- Щасливого вам дня Святого Валентина! - Побажав йому господар. Господарі давно знали його і вже звикли до того як він вибирав квіти. Він завжди приходив сюди і довго все розглядав, повільно прогулюючись вздовж стендів з квітами. Квіти були його слабкістю. Йому ще з юності подобалось дарувати гарні квіти. Це приносило йому велике задоволення.

- І вам всім теж. До побачення.


Він вийшов з магазину і попрямував до супермаркету, що розташовувався на іншому боці дороги. Пройшовшись по супермаркету, він ніяк не міг збагнути, що б йому хотілося купити. У самого останнього стенду до Дня Святого Валентина, Він, все-таки, розшукав те, що хотів. На полиці залишилася якимось дивом  коробка "Ферреро" у формі серця. "Ну, слава Богу, майже все ідеально. Звичайно, наскільки дозволили мої фінанси. Ну, тепер і додому не соромно повернутися. Все ж не з порожніми руками "...


Біля ліфта було всього двоєю. Почекавши кілька хвилин, він пропустив спочатку мати з підлітком, а потім, акуратно прикриваючи собою великий пакет з квітами, боком зайшов сам. Попутники здивовано поглядали на квіти. "Народжений повзати літати не може" - подумав він, помітивши на обличчі жінки іронічну усмішку. На своєму поверсі він підійшов до дверей квартири і, відкривши їх, почув запах свіжої випічки.

- Ну, нарешті. - Вона підбігла до нього і поцілувала перш, ніж він встиг зняти куртку. - Який ти мокрий. Я тебе вже півгодини чекаю.

Він, не кажучи ні слова, простягнув їй коробку "Ферреро" і букет.

 - З днем Святого Валентина, кохана моя Ромашка, - поцілував її.

- Ой, який гарний букет. Напевно, дуже дорогий. Ну навіщо ти витрачаєш так багато на квіти?

- Краса ціни не має. А гроші, якщо їх не витрачати, не мають ніякого сенсу. Це перше. І по-друге. Коли ти вже відучися казати "навіщо" замість "спасибі"? Ти б краще сказала щось в стилі :"Мій коханий Д`Артаньян, ви такий ласкавий до мене, а цей прекрасний букет змушує мене подарувати вам райську ніч, таку, якою у вас ще ніколи в житті не було". На що я повинен відповісти :"О  Констанція, ви чарівні. Ви - янгол досконалості ".

З Її очей лилася промениста радість жіночої вдячності. Він роздягнувся і пішов вмитися з дороги і прийняти душ.

- Ну все, діти, кидайте всі свої справи, ось і тато прийшов з роботи. Поки він прийме душ давайте стіл накривати, - почув він її голос за дверима ванної кімнати.

Як завжди, ніхто не поспішав розлучитися зі своїм комп`ютером. Завжди, коли Вона намагалася організувати сімейне застілля, у кожного з дітей знаходились якісь відмовки і термінові справи.

- Вав, нічого собі! - Широко роззявивши рота від подиву, вимовило старше чадо, побачивши в середині столу великий букет. Молодші якось мляво прореагували на це.

- Ми з татом і вам дещо маємо подарувати на це свято, - Вона роздала кожному по святковій листівці і невеликий коробочці цукерок.

"Як це вона встигла? І, звичайно ж, ніхто й не подякує "- подумав він, вийшовши з душу. Але він помилився, всі її подякували, хоча й видно було, що це їм не дуже цікаво. Їх більше цікавило не саме свято, а вишневий пиріг, який Вона робила рідко, але який завжди був дуже смачним. Він дивився на неї, і йому було дуже приємно бачити, яка вона була радісна. Не від подарунків, а від його уваги і від теплого почуття сім`ї, яку вона нарешті придбала.

- Сьогодні у тебе надзвичайно смачно вийшов пиріг, ти дивись, як він швидко зникає.

- А все тому, що я зробила його для своїх найулюбленіших людей. У першу чергу, для тебе. - Вона поцілувала його в щоку. - Їжте на здоров`я і всі будуть вас любити, а батьки - найбільше, - додала Вона спеціально для дітей.


Після вечері, перед тим як усі розбіглися, Вона якимось дивом змусила дітей разом все прибрати і помити посуд. "Виросли вже майже. У кожного свої інтереси. А ми стаємо їм потрібні все менше і менше. Нічого не поробиш, настала пора пізнання життя і промацування шляху методом спроб і помилок. В цьому немає нічого страшного, не треба тільки їм заважати і ставати їх ворогами », - помислив він.

- Я тобі теж дещо приготувала, - сказала вона, коли Вони увійшли в спальню.

Вона дістала пластикові наручники і кубики, на яких було написано щось на кшталт "поцілунок", "обійми мене" і т.п. Іграшки для прелюдії любовних ігор. Він навіть не уявляв собі як близько він був від істини, вимовляючи передбачуваний діалог Д`Артаньяна і Констанції. Вона приготувала йому саме романтичну ніч кохання.

- Я зараз принесу "Мартіні" та полуницю і у нас буде вечір кохання. Ти відпочинь, коханий, а я скоро душ прийму.

- У нас тепер не тільки вечір, але решта життя буде періодом кохання. А в це вірив тільки я.

- А я?

- Ти боялася в це повірити. Пройде трохи часу і ти сама зрозумієш, що це реальність яка переходить у вічність. - Він підійшов до неї і ніжно обійняв. - Спасибі тобі за все улюблена моя. І вибач, якщо я буваю неправий. Я теж грішний і чиню помилки.

- Ну гаразд. Я не буду сперечатися, все-ж таки сьогодні Валентинів день. Я миттю, - грайливо промовила вона, віддаляючись у ванну.

"Добре, що у мене знову є сім`я. Без дітей і без неї я, напевно, навряд чи зміг би вижити », - подумав він.

Він ліг у ліжко і почув за стіною шум падаючої води. Це було останнє, що він почув у цей день. Очі закрилися під тиском смертельної втоми, і він глибоко провалився в сон.

Вона увійшла з в спальню і запалила приготовлені заздалегідь свічки, а він навіть не відреагував, перебуваючи в полоні міцного сну. "Ну ось і на тобі. Так хотілося свята і ось, отримуйте. Невже не можна було дочекатися мене? "- Сум охопив її серце. Вона так старанно готувалася до цього дня. Їй стало прикро. Вона підійшла до вікна і, відкривши штори, стала дивитися на падаючий дощ. "Ось і дощ розігнав усіх по домівках. Напевно, всі люди святкують, веселяться. А мені от не поталанило ". Вона пішла у велику кімнату, вирішивши , зателефонувати подругам.


- Привіт, Маруся. Вітаю тебе з Днем Валентина. Чоловік, напевно, тебе вже привітав, і стіл накрив, і квіти подарував? Святкуєте?

- Дякую за привітання. І тебе вітаю і чоловікові привіт від мене. Ніхто мене не вітав і нічого такого не дарував. Василь мій спить, аж хропе. Прийшов з роботи, втомлений як чорт, які вже тут свята. Та й у кращі часи, я не часто від нього подарунки отримувала, не те, що ти. Таких, як твій Павло, не багато в наш час зустрінеш. Як він там, уже прийшов?

- Так прийшов. Теж спить. Я хотіла йому свято влаштувати, а він не дочекався мене і заснув.

- І що, так нічого не подарував і не привітав? Хоч вбий мене, але я в це не повірю.

- Та ні, привітав і букет чудовий подарував, і цукерки. Тільки от і вистачило його на це.

- А що ти хочеш від нього, адже він один впрігся і оре як кінь. Звичайно ж, втомлюється. Напевно, критичний день у нього сьогодні. Хоч і олов`яний жовнір він, як ти кажеш, але ж не залізний. Та й гріх тобі скаржитися на нього. Він завжди тобі увагу приділяє. Мені б від свого Василя хоч частинку такої уваги.

- Так я і не скаржуся. Просто якось сумно стало. Може, прийдеш до мене, посидимо, якщо вже чоловіки попадали від втоми.

- Ні, сьогодні не вийде. Мені ще треба випрати одежу і поїсти Василеві на завтра приготувати. Така вже наша жіноча доля. Хоч і буваю часто я стервом, але міру теж знати повинна. Нікому він не потрібен крім мене. Може, у нас і не було особливої любові, як у книжках, але ми вже давно разом і звикли один до одного. Ти вибач. Вже пізно, а мені треба ще багато зробити.

- Гаразд, не буду тобі заважати. Ну, до завтра.

- Не вішай носа. Павло тебе дуже любить, повір мені. На добраніч.


Вона поклала трубку і, більше не бажаючи нікому телефонувати, наділа куртку і вийшла на балкон. Незважаючи на пізній вечір, було не холодно. Дощ йшов не перестаючи. На дорозі через мряку дрібних бризок, що піднімали машини, стояв мокрий туман. Їй подобалося дивитися на дощ у світлі ліхтарів на пустинній вулиці без перехожих. Спочатку вона не могла звикнути до того, що на відміну від Батьківщини, тут, в дуже і дуже далекому зарубіжжі, на вулицях майже ніколи не було перехожих. Тільки біля торгових центрів ще спостерігалося присутність людей. Та й то, зробивши закупи, всі намагалися швидше сісти в машину і поїхати додому. 

"Ну, ось я і не одна вже. І в мене є чоловік. Скільки я про це мріяла і все ніяк не виходило. Як же мені не хотілося приходити додому в порожній будинок, де тільки дочка чекала мене. Як мені хотілося тоді ласки і розуміння. Просто щоб хтось був поруч, хто може подбати і не образити. І раптом все збулося. Як важко в це повірити », - подумала Вона задумливо дивлячись вниз на вулицю.

Холод повільно пронизував її тіло. Знизав плечима, Вона вирішила повернутися всередину. Не поспішаючи, зібравши йому ланч на завтра, Вона повернулася в спальню. Він навіть не ворухнувся від скрипу дверей.

Вона підійшла до ліжка і сіла на край кроваті де спав чоловік. "Бідний мій олов`яний жовнір. Втомився. Як я буваю до тебе несправедлива часом. А ти, на відміну від мене, такий терплячий. Спасибі тобі за твою любов і за те, що ти так часто говориш мені "Я міцно тебе кохаю". Поспи, відпочинь хоч трохи. Ти все намагаєшся зробити сам і захистити всіх нас від тягарів життя, а сила-но тане. Дай і нам взяти участь у вирішенні сімейних проблем, не бери все на себе. Я теж тебе дуже і дуже кохаю. "

Вона поцілувала його в губи, А він у відповідь лише перекинувся на другий бік. Але це її вже не засмутило. Роздягнувшись, Вона лягла в ліжко і, притулившись до нього, обняла. Незабаром його безтурботний сон обтяжив її повіки теж та розслабив її тіло. Наркоз глибокого спокійного сну огорнув їх нерухомі тіла.


Будильник, як завжди, без всякої жалості продзвенів о 4.30 ранку. Звичним рухом руки він швидко вимкнув його. Вона продовжувала спокійно спати.



Калгарі, Канада, Серпень 2007

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.06.2012 05:35  © ... => Тетяна Чорновіл 

Пані Тетяна и пані Наталя дякую за привітання.

 11.06.2012 05:34  © ... => Каранда Галина 

Дякую пані Галя за квіти.

 10.06.2012 16:06  Каранда Галина => © 

 10.06.2012 08:22  Тетяна Чорновіл => © 

 Приєднуюсь до привітань! З нами разом вітає Вас вся рідна Україна! Зичимо Вам щастя, любові і щирого слова! Будьте ним щедрі і багаті, як Ваша українська земля!

 31.05.2012 07:32  © ... => Каранда Галина 

Кожна жінка стає гарною якщо вона вудчуває що її дійсно кохають. Я щодо жінки на фото, то дійсно моя дружина.

 31.05.2012 07:25  © ... => Каранда Галина 

Критика повинна бути. І ображатись на критику немає сенсу. Дякую за критику. Це було моє перше оповідання в житті. А ВІН і ВОНА це тому що не хотілося ніяких імен використовувати. А загалом треба було б трошки попрацювати над цим і якось придати більшої літературної стрункості цьому оповіданню, повністю з вами згоден.

 30.05.2012 17:33  Марієчка Коваль 

дуже дуже душевний момент із життя))) а потім - ціла вічність)

 30.05.2012 17:07  Каранда Галина => © 

а в передогляді - фото Вашої дружини? така гарна жінка!

 30.05.2012 17:06  Каранда Галина => © 

))) ну, через пару годинок могла б і розбудити:)))))
суть - класна.
а можна трішки критики щодо форми? у першій половині забагато "ВІН". це кидається у вічі дуже. їй там процентів 70 можна просто повикидати, - оповідання від цього тільки виграє. ну, це моя думка просто, не сердіться. загалом сподобалося.

 30.05.2012 13:39  Тетяна Чорновіл => © 

Гарне зворушливе оповідання! Читала з задоволенням! :))