14.01.2010 22:29
-
1918
    
  3 | 3  
 © Ліліана Філіпчук

Вона хотіла побачити диво

1. про каву 


«Як часто ви п’єте каву зі смаком суму? 

Я пила кожний день.  

Кава, кава і тільки кава.  

Без цукру. І трохи суму.  

Найчастіше сум був у вигляді моєї гіркої сльози,  

втопленої у не менш гіркому напої…» 


Із щоденника Надії 



Ніколи б не подумав, що зустріну своє кохання в бібліотеці – у цьому запилюженому і відірваному від світу місці. Признаюся чесно, я дуже рідко заходив у бібліотеку. Лише тоді, коли настане крайня потреба. Того дня вона якраз з’явилася – мені терміново треба було підготуватися до іспиту.  

Пам’ятаю, я попросив у бібліотекаря будь-яку книжку про Трипільську культуру і щось про кераміку давніх племен. 

Бібліотекар кинула на мене чомусь неприязний погляд і сховалася за полицями. 

Через хвилинку вона повідомила: 

- Нічого немає. Треба було раніше готуватися, юначе. 

«Юначе»… Пхе.  

- Що ж мені робити? – я вдав розгубленість. 

- Ну, певно, шукати потрібну літературу в інших бібліотеках, - єхидно порадила вона. 

От стара карга! 

- Ох, та я вже був у інших. Ніде нема потрібного! – розігрував я перед нею спектакль. – Порадьте що-небудь. Ви – моя остання надія! 

Здається, трохи переграв. Надто пафосно. 

- Ні, – всміхнулася бібліотекар, – ось ваша Надія! 

- Вона показала мені на дівчину, яка сиділа на іншому кінці залу.  

- Здається, кілька хвилин тому я дала їй саме ту книгу, що вам потрібна. 


* * * 


Я підійшов до столу, за яким сиділа білява дівчина. Весь її стіл був завалений книгами. 

- Привіт. Це в тебе є книжка про кераміку давніх племен? 

- Так. Я саме зараз її читаю, – дівчина, не приховуючи свого зацікавлення, відверто мене роздивлялася. 

- То можна тут сісти? – нетерпляче запитав я. 

- Так, сідайте, юначе, – промовила дівчина зі смішинкою в голосі. Звичайно, вона чула мою розмову з бібліотекарем. Я хотів їй сказати щось дошкульне, та вона знову вткнулася в книжку. Я теж сів і почав читати. 

«.. З культом родючості пов’язано багато жіночих статуеток…» 

…А ця дівчина й сама, мов статуетка. Наче фарфорова лялька, що колись стояла в нашому домі на полиці…  

«… пізніше їх змінюють зображення молодих дівчат з плавними лініями тілі…» 

… які ж в неї плавні лінії тіла… 

«Такі статуетки передають образ жіночого божества...» 

Вона – божество… 

«Але у всякої культури є свій початок і кінець. З приводу зникнення трипільської культури є кілька гіпотез…» 

Вона теж зикне. І мені доведеться тільки висувати гіпотези, чому я такий дурний і не наважився привернути її увагу. Треба щось терміново робити! 

Коли ми дочитали розділ, в мене був готовий план – простий, а тому геніальний. 

- Ти зголодніла? – спитав я дівчину. 

- Та ні, – скромно відповіла вона. 

- А я голодний. Від самого ранку нічого не їв, – пожалівся я, потираючи живіт. А тоді зненацька: – Сходиш зі мною в кафешку? За компанію? 

- То ти незнайому дівчину запрошуєш на побачення?  

- Так! Тобто ні. Це буде не побачення, а радше вечір знайомств. 

- А як же твій іспит? 

- Все одно за день нічого не вивчу. Провалю, ну і що? 

- Гаразд, – вона кивнула головою, і її кучерики розсипалися по плечах. – До речі, мене звати Надія.  


* * * 


Ми сиділи в кафе вже три години. Я надзвичайно розвеселив Надію тим, що запропонував пограти в таку гру: годину я задаю їй питання, вона відповідає, а годину – навпаки. Зараз була моя черга. Та чим більше я дізнавався про мою нову знайому, тим більше хотів дізнатися ще. 

- Яка твоя найбільша мрія? 

- Побачити диво. 

- Яке? 

- Звичайне диво. 

- Наприклад? – допитувався я. 

- Не знаю. Коли побачу – обов’язково тобі розповім.  

- Що найбільше тебе дратує? 

- Та, найчастіше, різні дрібнички. Загнута сторінка в книжці, калабані на вулицях, психи в тролейбусах… Ще – коли моїх плани не виконуються і оточуючі не розуміють, чому це було так важливо. 

- Є погані звички? 

- Так, – вона з викликом глянула на мене. – Я люблю робити кілька справ однозначно, і в результаті ніц не зробити. Часто обіцяю собі, що тістечко, яке я проковтнула – останнє, але не можу себе стримати від наступного. Я ще я зловживаю кавою… 

- Еее, та які ще погані звички, – морщуся я. – Я мав на увазі, чи куриш ти абощо… 

- Ні, не курю. 

- Напевно, в школі ти була хорошою дівчинкою і відмінницею? 

- А я й зараз непогано вчуся, – ображено зиркнула на мене Надія. Я засміявся. 

- Ніхто в цьому й не сумнівається! До речі, твої батьки… 

Надія перебила мене, показуючи на годинник: 

- Все, твій час сплив. Тепер питаю я. 


* * * 


(З часу нашого знайомства пройшло рівно п’ять днів) 


- Ол, ти що, жартуєш? Морозиво пізньої осені! – Надійчин голос докірливо бринів на холодному повітрі. 

- Але ж ти сказала: краще їсти перед теликом морозиво, ніж чіпси. 

Я усміхався від вуха до вуха. Хвилину тому я зайшов у магазин і попросив у вкрай здивованої продавщиці дві порції шоколадного морозива. Зараз одну я дав Надії. 

- Це, звичайно, смішно, але зовсім не розумно, – стримано зазначила Надія, роздивляючись обгортку. 

- А ми підемо до мене додому, сядемо біля батареї. Нам буде тепло-тепло… і ми будемо їсти морозиво. А якщо тобі стане холодно, я тебе зігрію, – я обережно обняв її за талію. 

- Невже ти відмовишся від свого улюбленого футболу заради мене? 

Вона ще питає! 

- Ну, – я вдав, що задумався, – в крайньому випадку можна подивитися футбол разом. 

І я став розповідати про різні футбольні матчі. Надія вдивлялася мені в обличчя, але було видно, що вона мене не слухає. Я увірвав сам себе і сказав тихо: 

- Правда ж, я тобі подобаюся? 

Надія усміхнулася: 

- Ти як маленький хлопчик, що каже: «Правда ж, тьотю, я дорослий?» 

Та це мене не зачепило. Я вивчив характер Надії достатньо, щоб не зважати на її кпини. 

- Гаразд. Я поставлю питання по-іншому. Мені здається, що ти щось до мене відчуваєш. Це так чи ні? – В мене в горлі пересохло, а слова губилися у темряві. 

- Може, тобі здалося? 

- Може, – я терпляче чекав відповіді. 

- Ну добре, Оллі, тобі не здалося, – ледь чутно промовила Надія. Мені захотілося схопити її на руки, міцно обійняти, розцілувати, але я просто легко стиснув маленьку долоньку в своїй руці. Вона подивилася мені в очі. В ту ж мить темрява розсіялася, і яскраво запалали ліхтарі.  


* * * 


Може, я зараз напишу жахливу річ. Але, ви ж знаєте, я не люблю своїх батьків. Якби я дізнався про їхню смерть, знизав би плечима – колись це ж повинно було статися? Звичайно, трохи б посумував, зронив би скупу чоловічу сльозу – все ж таки батьки. Це можна порівняти з переглядом кінофільму. Герой помирає, тобі прикро, ти щиро сумуєш. Та ось сльозлива мелодрама закінчується, ти і вимикаєш телик. Трохи роздумаєш над побаченим, а тоді відволікаєшся на інше і вже через тиждень не можеш згадати, який фільм ти бачив… 

Але я вирішив познайомити своїх батьків зі своєю коханою. Після так званої сімейної вечері, моя мама з Надією сиділи за столом і ділилися рецептами своїх фірмових страв, батько сказав: 

- Надія – єдина твоя знайома, для якої мистецтво – це не тільки візаж і носіння одягу (чи його скидання), а й література, музика, скульптура… Вона відрізняє Гоголя від Гегеля, а Моне від Мане. На диво розумна дівчина. 

Чи не вперше в житті я був повністю згідний зі своїм батьком.  




2. про кукусю 


«Я сиділа в темній обмеженій кімнаті й  

рахувала хвилини свого життя:  

сто сорок вісім, сто сорок сім, сто сорок шість… 

Вони йшли назад. 

Та крізь жалюзі, якими я закрила єдине віконце, проникав малесенький промінець світла. Він вперто проштовхувався, протискався, пролізав, протікав, пролітав… Аж поки не освітив моє серце.  

Цей промінець – це ти, Ол. 

З того часу хвилини мого життя пішли вперед, але я перестала їх рахувати…»  


Із щоденника Надії 



Інколи вона сумно посміхалася. Іноді я це помічав. Та вона ніколи не пояснювала, чому. Я й не наполягав, не випитував її. В ті дні я був на диво егоїстичним. Не хотів чути стукіт – біда не раз стукала в наші картонні двері – закривав вуха, очі й притискав до себе Надію. 


* * * 


Того вечора я лежав на дивані перед телевізором з пакетиком чіпсів. Дивився футбол. Наші ганебно програвали. До кінця матчу залишалося шість хвилин. Все. Нам кінець. Нема надії. 

- Надь, ти де? 

- Я йду, – почулося з коридору. 

Надія зайшла в кімнату з тарілкою бутербродів. 

- Будеш? – простягнула мені найбільший. 

- Дякую. Падай біля мене. 

Вона не ворухнулася. 

- Вимкни, будь ласка, – попросила. 

- Ти щось хотіла сказати? – запитав я, напихаючись бутербродом. Глянув на неї і враз зрозумів, що найменше хочу знати, що вона хоче сказати. 

- Так, – вона поставила тарілку на стіл. Я помітив, що її руки тремтять. – Я повинна була сказати раніше…– Надія закусила губу. – Це просто якийсь голлівудський сценарій! – промовила вона дивну фразу, дивлячись кудись вбік. Нарешті набралася сміливості й глянула мені в очі: 

- Ол, я хвора. 

- Як? На що?! – я відклав не дожований бутерброд. 

- На рак. 

Ці страшні слова обпекли мене морозом. В мене відняло мову. Єдине, що я тоді міг сказати, це: «Боже, Боже, Боже!»  

Надія сіла біля мене. Скільки ми так сиділи і мовчали – не знаю. 

- Чому не сказала мені раніше? 

- Боялась, – тонкими пальчиками Надія стала перебирати мені волосся. – І зараз боюся. 

- І я боюся, – вирвалося у мене. Знову замовчали. Надію, це. Здається, не турбувало. А мене – дуже турбувало. 

- І це… невиліковно? – запитав я, хоч прекрасно знав відповідь. 

- Невиліковно. 

- І вже… все? 

- Все. 

- Скільки тобі залишилося? – це питання повинно було прозвучати. Мені не хотілося дурити себе. 

- Надія помирає останньою, – несподівано вона всміхнулася. 

- Надь… – я похитав головою. Поки ми просто говорили, я ще тримався. Але від цієї усмішки, від цієї хороброї спроби пожартувати над смертю мені захотілося плакати.  

Вона притислася до мене. 

- Усміхнися, Ол! 

- Хіба це смішно?! 

- Не плач. Я не хочу бачити, що ти плачеш.  

Я мовчав. 

- Не хочу, чуєш, не хочу, щоб ти плакав, – в її голосі прозвучали командирські нотки. Це нагадало мені про наше щасливе, майже сімейне минуле. Мимоволі я всміхнувся. 

Надія збадьорилася цим. Вона продовжувала гладити мене, мов малу дитину. 

- Не плач, бо ти крадеш сльози в мене, – прошепотіла вона.  


* * * 


Я б хотів розбити всі годинники, щоб вони перестали так жорстоко і незворушно відлічувати час, що в нас залишився. Але не став цього робити, бо сам перетворився б на ходячу «кукусю». Я не міг не рахувати час. 

Ми намагалися жити, як раніше. Надія так само готувала смачнючі страви, і ми вечеряли під веселу рок-н-рольну музику. Я так само читав газети за сніданком. По суботам, як і раніше, я вмикав «Мегаспорт» і дивився футбол. Надія так само, як і раніше, підкрадалася ззаду, кричала» «Шайбу, шайбу!», обнімала мене за шию і сміялася на вухо. 

Але тепер навіть її сміх звучав по-іншому. Тепер не приносив задоволення колись улюблений рок-н-рол. Тепер мені хотілося шпурнути ту газету подалі й відфутболити телевізор. Тепер наші жарти не здавалися смішними, але ми все одно сміялися. 

Та все змінила Надія. Зранку, коли я збирався на роботу, вона вилізла з ліжка в коротенькій сорочечці. Я хотів нагримати, щоб вона залізала назад. Та Надія поглянула на мене, як котик зі «Шрека» і прошепотіла: 

- Оллі, ти ж мене любиш, правда?  

Дурнішого питання я ще не чув! 

- Звичайно, – я чмокнув її в ніс. 

- І я тебе люблю, Ол. 

Я зашнуровував черевики і не дивився на неї; мені вже треба було бігти. Надія нахилилася і зав’язала акуратний бант на черевику. Коли вона підійнялася, то я побачив, що її очі вологі. 

- Я з тобою щаслива. І я не хочу, щоб наше щастя закінчувалося, – Надія взяла щітку, знову нахилилася і почала чистити мого черевика. Я стояв, як дурень, і не знав, що робити. – Ти знаєш, що таке щастя? – зненацька спитала вона. Я заперечуючи похитав головою, бо не спромігся видати якийсь звук. Та вона й не чекала відповіді; в мене склалося враження, що Надія розмовляє з моїм черевиком. – Для мене щастя – це коли ти вже після опівночі втомлений повертаєшся з роботи, заходиш у нашу кімнату, намагаючись не шуміти, але щось неодмінно падає в тебе з рук. Я прокидаюся, але вдаю, що й далі сплю. Ти лягаєш в ліжко, обережно цілуєш мене і бажаєш «На добраніч». Подумки я бажаю тобі того ж… Це – щастя. 

- А я не знав, що завжди тебе буджу, – єдине, що я зміг сказати. 



 

3. про поїзд 


«…Треба сісти на поїзд. Поїхати.  

Куди ж він мене повезе? Просто далі…» 


Із щоденника Надії 



Коли закінчується осінь – умирають всі надії. Настає зима і замерзають навіть усі найгарячіші почуття і емоції. Залишки кохання падають на асфальт, як пожовкле листя. Його можна було б ще врятувати – покласти між сторінками якогось роману: як сухе листя. Тоді воно буде спогадом по ті забуті сонячні дні… 

Так було у моїх знайомих. Але не у нас з Надією. Ми кохали один одного. Це було поза межами банальності. Ми вірили, любили і надіялися… 


* * * 

Ми стояли на мості й дивилися униз, на поїзди. Тепер ми часто гуляли разом – це було корисно для Надії. 

- Вони всі кудись їдуть… Так хочеться сісти у вагон купе. І поїхати кудись далеко-далеко. – замріяно дивилася в даль Надія. – Без кінцевої зупинки. – З її уст це звучало особливо сумно. Зупинка скоро буде. 

Я поспішив перевести розмову в інше русло: 

- А давай… Давай поїдемо кудись? Хочеш в Карпати? Покатаємось на лижах, зійдемо на Говерлу… 

Надія повільно відвела погляд від залізничних колій і глянула на мене. Я відразу відмовився від своєї ідеї: 

- Ну якщо не хочеш… 

- Ні-ні, я б хотіла. Просто не готова. Поки. 


* * * 


Одної ночі я прокинувся, бо відчув, що вона теж не спить. Так і було: Надія лежала на ліжку і дивилася на годинник. Я теж втупився у нього, мовби сподіваючись, що там з’являться таємні знаки. Коли хвилинна стрілка доторкнулася до позначки «10», а годинна підійшла до «2», десь далеко загудів паровоз. Ту-туууу…Для мене, міського жителя, це був звичайнісінький звук, але тепер він видався моторошним криком.  

Надія зітхнула і закрила очі. 

Я не міг заснути до самого ранку. Злякався, що Надія піде кудись – вискочить у ніч просто в короткій сорочечці, розчиниться у темряві і я її більше не побачу.  


* * * 


- Ти?! 

- Я. Що ти тут робиш? 

- Я поїду до своїх батьків. Взяла квиток, – знітившись, вона показала мені свою долоньку, в якій був затиснутий листочок. 

- Ти ніколи мені про них не розповідала, – промовив я. 

- Бо не вважала, що вони в мене є, – на мій здивований погляд Надія усміхнулася: – У кожної сім’ї є свої трупи в духовці. Не хотіла їх бачити, і приїхала сюди. Але тепер… 

- Тобі прийшов час, так? – спитав я і додав, щоб вона зрозуміла мене правильно: - Миритися з ними? 

Вона кивнула. 

Кап, кап, кап… «Кажется, дождь начинается». У моїй спорожнілій голові чомусь виникає така картинка: смішне порося з «Вінні-Пуха» витягає зелену парасольку і ховається від дощу. А я свою, як на зло, вдома забув. 

Простягаю долоню, щоб хоч щось відчути. На руку мені падає кілька холодних крапелиночок. Небо плаче /як банально/. Чи це я? 

- Мені вже треба йти, сідати на поїзд, – Надія глянула на годинник. Їй чомусь не терпілось піти. Я ж хотів відтягнути цей момент прощання якнайдалі. Бо знав: це справжнє прощання, останнє прощання. Вона поїде і не повернеться. 

- Не йди, - сказав я ледь чутно, так тихо, що вона могла вдати, мовби не почула.  

Вона обійняла мене, поцілувала, а тоді прошепотіла на вухо:  

- Еее, що це ти розквасився зовсім?! Ми ще побачимось. 

- Справді? – в мене забило дух. – Коли? 

- Ну, не знаю, не знаю, – насмішкувато глянула на мене Надія. – Може, на небі? Але ж ти в це не віриш. 

- Знову ти за своє, – я відразу спохмурнів. Як вона ще може жартувати в такі моменти? – Давай, проведу, – взяв з її рук маленьку валізу. 

Ми підійшли до потрібної платформи. Мовчки постояли. Надія дивилася вперед, на поїзд, що завезе її до батьків. Я з надією дивився на Надію – може, передумає? 

Але ні. Марно й сподіватись. 

- Гаразд. Я піду, – Надія взяла валізу. Я заглянув їй в очі: ні крапельки жалю чи болю. 

- Я тебе люблю, – сказав я. 

- Я теж тебе люблю. Але це нічого не змінить. Я їду, бо не хочу, щоб ти бачив… – вона уважно глянула на мене, наче перевірюючи, чи можна їй говорити далі. – Не хочу, щоб ти бачив мою смерть.  

Однією ногою Надія вже стояла на сходинці вагона. Раптом обернулася, сказала:  

- Вір в те, що я тобі говорила! – і зникла.  


* * * 


Того дня в її улюбленій книжці я повиривав всі сторінки і на внутрішній стороні обкладинки написав: "Я хочу бути з тобою". 


* * *  


Лише через кілька років я приїхав до її батька – після смерті Надії.  

На прощання я промовив з сумом:  

- Вона казала, що хотіла побачити диво – звичайне диво. Так і не побачила. 

- Ні, – заперечив батько Надії. – Вона побачила диво. Надія недарма вчилася в архітектурному – вона виліпила з тебе нову людину. Її диво – це ти. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 09.01.2012 01:17  Каранда Галина 

гарно...