10.04.2014 00:00
для всіх
252
    
  - | 1  
 © Юлія Мельник

Замучила совість

Одного недільного дня, прийшла вона до подруг свіжі новини дізнатися. Примостилася на лавці біля Параски, хотіла щось сказати, але та її випередила:

- Одарко, і тебе така ж доля спіткала, як Марусю Федькову. Ая-яй, бідолашна. Ходив наліво її Петро, та й доходився. Забрав свої пожитки  та й пішов до іншої.

- Що це ти верзеш, Параско. Мій Дмитро ніколи не зраджував мене!

- То ти так думаєш. А люди кажуть. Люди усе бачать і знають.

У Одарки аж у середині щось перевернулося від почутого. Схопилася та й побігла додому.

  До вечора усе село гуло, буцімто Одарчин Дмитро на ліво походжає. Як повернувся він  додому, тут Одарка і влаштувала йому допит. Що лише вона не робила, і кричала, і посуд била, навіть розридалася не на жарт. Не вірила Дмитровим виправданням. Адже люди кажуть, значить - правда.

  Не говорила Одарка тиждень до чоловіка. А як увечері пішов Дмитро з хати, то вирішила прослідкувати за ним. Куди ж шастає її любий чоловік, чи, бува, не наліво?

  Замоталася у хустку, одні очі блищать, ще й сажею обличчя намастила (щоб не упізнав, якщо план зірветься).

Дмитро полем – вона за кущами й деревами никається. Аж до сусіднього села слідом добрела. Коли бачить - до подвір’я чийогось завертає її Дмитро. Розболілося у Одарки в то й момент серце, ой як розболілося! У голові запаморочилося,  в очах потемніло. Ну все, думає, зраджує її Дмитро з якоюсь молодицею.

 Підійшла ближче до хати, та й стала у вікно зазирати. Як дивиться, а там, усі чоловіки з їхнього села про щось мову ведуть. Хто регоче, хто в долоні на радощах плескає. Закралася у голові в Одарки здогадка, чи бува не змовляються вони про щось. Чому ж плентатися аж у сусіднє село?

‒ Нечистим щось тут попахує, ‒ примружилася Одарка. Коли прислухається, а її Дмитро вихваляється перед чоловіками як провчив її за довгий язик, пустивши плітку про свою зраду. ‒ Ой, лишенько», - схопилася Одарка за голову. – От пси паршиві! Не тут вам було! Не знаєте ви ще «бабської сили»! - як розвернеться, як грюкне кулаком у вікно. Хто там був,  аж підстрибнув зі страху. Адже усі знали, що у тій  хаті колись відьма жила. Про це свідчила дірка у стелі, через яку можна було зірки на небі рахувати.

Одарка чомусь не відразу зрозуміла, що це закинута хатина у полі. Хіба в темноті розбереш, що до чого.

  Чоловіки наполохалися не на жарт, адже хтось успів навіть запримітити у вікні щось схоже на «чортове рильце». Не довго чоловіки знаходилися там. Дременули звідтіль, наче стадо биків, та й один поперед одним. Найважче було Дмитру, адже пузо таке від’їв, коли нахилявся – штани тріщали, не те, що бігцем встигнути за іншими.

 Одарка, діставшись додому, першою швиденько вмостилася у ліжко. Уранці, поки худобу виганяли на пашу, про усе сповістила подругам. Розлючені жінки не могли пробачити своїм чоловікам за таке. Доброго дали прочухана, щоб більше дурня в голову не лізла. А що до Одарки…то  по селу швидко розійшлися слухи буцімто й вона Петра зраджує.

Адже як тут не вірити пліткам. Люди ж усе ж бачать і знають…А значить правда.

  Не витримав Петро людських язиків і клювання в очі, та й зізнався жінці про усе. «Замучила совість!» - подумала Одарка. – Будеш знати, як проти мене на рога лізти. Що-що, а справжня українська жінка знає як їх "обламати"», - хитро усміхнулася Одарка, та й пішла з полегшеною душею тісто місити.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 11.04.2014 13:02  Якобчук Павло => © 

Оце взаємодопомога. Сімейна.

 09.04.2014 23:51  Суворий => © 

Тут ще й сепаратизмом попахує... {#}