23.10.2014 11:56
для всіх
2032
    
  1 | 1  
 © Микола Васильович Снаговський

АБЕТКА ВИВЧАЄ КОРИСНІ КОПАЛИНИ

- Ну що ви зліпилися у слово СІЛЬ?!. Пані С, пані І, пані Л і пане М’який знак, розступіться. Особливо ти, М’який значе, не муляй бочок ласкавій Л, - такими словами почала урок географії Термінологія.

- Ми, літери еС, І, еЛ і М’який знак, зібралися разом у слово СІЛЬ, щоб обговорити як краще задовольнити потреби людей у консервуванні, - відповіла С. – Тож не лайте нас. Тим паче, що і ви без Солі не обходитесь: і консервуєте, і їжу готуєте з сіллю.

- Нехай так, але ви повинні знати, що, крім Солі, в Україні видобувають ще багато інших корисних копалин, - зазначила Термінологія.

Для С така інформація Термінології стала справжнім відкриттям. Що ж ви думаєте зробила після цього С? Вона зрадила слову Сіль, відокремилася, залишивши «іль» напризволяще, і почала вигукувати:

- В Україні видобувають ще Сірку, Слюду, Скляні піски!.. О! Чур, я першою відповіла. Ставте мені дванадцять балів.

- Якщо назвеш інші нерудні копалини, шановна літеро С, - зазначила Термінологія. – А то я гадаю, що ти неабияк самозакохана, знаєш назви копалин тільки які розпочинаються з тебе.

С - тик-мик – і не змогла нічого більше згадати.

- А ще видобувають Барит, Бурштин, - сказала Б. – А можна я скажу й на інші літери. Я знаю.

- Ні, хай краще вони самі назвуть копалини, назви яких розпочинаються з них. Не відбираймо знань у них. Чи не так панночко Г?

- Так, пані Термінологіє! – з готовністю мовила Г. – Видобувають ще Графіти, Граніти…

- Каолін, Кварцити - додала К.

- Фосфорити, Флюсові вапняки - сказала Ф.

- Азбест, - чомусь затрималась з відповіддю А, хоч і перша.

Добре! Молодці! – похвалила Термінологія. – А Солі ж які ще бувають? С якось швидко втекла зі свого слова Сіль.

- Перепрошую, - вибачилась С. – Крім Солі кухонної є Сіль Кам’яна, Сіль калійна.

- Дяку-дякую! – похвалила літеру С Термінологія.

Урок географії, який проводила Термінологія, викликав непідробне пожвавлення в абетівців. Кожна літера хотіла пригадати, які назви вона розпочинає. А їх, різних назв, безліч, справжній океан слів, назв лише одних лише корисних копалин – он як багато! А якщо до цього додати назви рослин, дерев, тварин, птахів, звірів, явищ природи… Фактично у кожне слово закладене якесь поняття. Від усвідомлення цього літери неймовірно згордилися: О стала ще круглішою, Є від задоволення язиком облизувала губи, Ї жонглювала своїми крапочками, Д взяла за руку Ж і вони разом по джмелиному заджикали. Тільки И та Ь стояли розгубленими, бо ніяке слово з них не хотіло розпочинатися.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!