25.01.2015 22:43
для всіх
179
    
  3 | 3  
 © Юлія Марчук

3%

Якщо пощастить, у твою буденність вибухом увірветься людина, яка відрізняється від усіх, кого ти знаєш чи знав. Саме ця людина свідомо чи підсвідомо, на твоє прохання чи проти твоєі волі, дає тобі уроки життя, яких ти ніколи не забудеш. Ментор. Ментор навчить тебе манерам, давши тобі книгу з етикету чи життєвий приклад, а може й в пику втулить. Ці індивіди обирають собі відмінників-невдах або добросердних забіяк, тих, кому треба допомогти у боротьбі хорошого й лихого. Зазвичай це люди розмірені та мовчазні, такі, що принципи іх сформовані досвідом, а не повчаннями батьків. Це може бути вчитель, дідусь, жебрак чи алкоголік (своє життя влаштовувати ім рідко вдається). І от потрапляєш ти до “свого” ментора і все твоє нікчемне життя шкереберть летить, а у цьому не всім щастить. Решта 97% так і снують до скону без цілей, мрій та зухвалості ризикувати. А тобі відкриваються нові горизонти, ти віриш у себе, починаєш розбиратись у людській природі та цінностях. Ментори похмурі: занадто багато знають. Іх кидали дружини та зраджували друзі, іх лупцювали батьки та цькували однолітки. І ти, не знаючи, а лише здогадуючись про все, через що ця людина пройшла, намагатимешся робити йому всілякі приємнощі: знатимеш краще всіх тему, майструватимеш годівнички та кинеш палити, попросиш вибачення у того, кого кривдив, зміниш зухвалу зачіску, перестанеш ходити з голою дупою. Це й буде найкращим жестом подяки для нього. Ти бігтимеш до нього після школи чи заходитимеш після того, як відведеш у садок своіх діточок. Ментор заповнить діри у твоєму вихованні, допоможе зберегти сім’ю чи, навпаки, покинути телепня, який годує тебе обіцянками, розповість найцікавіші факти, які ти колись чув. Що б він не робив для тебе, він робитиме це не нав’язливо, а ніби випадково згадуючи історію (де там!) чи притчу якусь, а ти уже вирішуй, слухатись чи ні. І потім ти розповідатимеш дітям своім, що трапився тобі такий-то, коли тобі було стільки-то, і що ж за чолов’яга то був! А одного разу ти прийдеш у його халупу чи на урок, а його нема уже. Помер, потонув, переіхав - яка в біса різниця, якщо ти залишився сам. А ти ще стільки мав у нього спитати. І ти ідеш, понуривши голову, старший років на 10 (бо знаєш все, в житті розбираєшся ж тепер), і подіти себе куди не знаєш. 

От трапляються такі люди. Не всім щастить. Тобі пощастило. 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 25.01.2015 22:45  Суворий => © 

Смію запевнити, що для багатьох і Брітні Спірс ментор... Але я Вашу думку зрозумів. Написано по суті. Сподобалось...