18.08.2015 23:32
для всіх
196
    
  6 | 6  
 © Оксамит

Городній наспів

"Для малюнка живописніше, коли він дещо облуплений, трохи в сажі, а для людського ока — то пересуди".М. В. Снаговський

Ой, а неправду люди кажуть, що город то невдячна справа... Все посаджене з любов`ю, вирощене, доглянуте, віддячить. А як ще намріяти, та проговорити добрим словом до всього, що зростає, той поготів... І хоч буває ледь ноги притягнеш з того городу, а від зробленого неабияке задоволення отримаєш...

Люблю серпень.., пахне осіннім і город стає святковим. Дарує щедро подарунки... Час врожаю.

Вийдеш вранці прохолоду вдихаючи, і радіє з тобою все. Соняхи на схід, вітають сонце, радіючи життю. Гарбузи підперезані своїм бадиллям усміхнуться стиглим помідорам, морква з буряками витанцьовує, а далі картопля-красуня, кукурудза, мов пліткарка розкинула своє гостре листя, а по ній квасоля поплетена, обнімає ніжно. Рядок жовтогарячих нагідок, кому, як не жінкам знати про цю рослину, кущик хризатнеми і можна забути про городніх шкідників, ніяка сучка-ведмедка не проникне, а ще баклажани причепурились, одягнулись у сині штани, горох, перець, господиня капуста. Та всього вдосталь... Час врожаю.

Наш куток городами всередину збігається. Нема в нас не парканів, ні тинів, хіба що межі квітами обсаджені, в кого айстри, в кого чорнобривці з майорами. А від кого ті паркани? Всі одне одного знають, нема чого критися. Живе в нас на кутку баба Степка. Така собі Степанида Остапівна, літня жінка. І хата в неї побілена і підведена і город такий як у всіх, а маленьку ваду все ж таки має. Я тільки взріє, що в когось, щось краще зросло, не заспокоється, спокою не дасть, прийде і заведе свою пісню - Нюхом чую, не буде врожаю, не буде! І канючитиме доти, поки не випросить того що не вродить. Так он у Зіни цибулі нанюхала, у Івановича приправ пряних, підрядилась до Надійки за помідорами... От і до мене черга дійшла. Перець цього року вродив, як казала моя нині покійна бабця - як голови. Прийшла Степка.., так здалеку починає.

- Нюхом чую, таке сонце, що попалить усе, усе. А тоді задощить і гаплик твоєму перцю. Я вже свій давно вирвала, та смакую, наїдаюсь. Той овоч цар-вітамін.

Слухаю всміхаючись.., а баба причитає.., все переплела, як кажуть - і до бідних і до багатих...

- Та беріть корзину та нарвіть вже собі того перцю.

Кулею полетіла, не примусила себе довго чекати.

А в нас завтра на станції базар. Продаватиме Степка мій перець. Та хіба жалко, як вродило, та з любов`ю вирощене, та ще добрим словом промовлене... Добре, що наша баба Степка нюх тільки до овочів має, бо якби до чого другого, хто зна, що нанюхала б.

І чого люди кажуть, що город не вдячна справа?

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 25.08.2015 16:24  Світлана Рачинська => © 

Чудово! Мова твору сподобалась) Так легко... Барвисто)

 21.08.2015 21:57  Люлька Ніна => © 

Які близькі мені Ваші описи в " Городньому наспіві"! Пані Оксамит, Ви чудово виклали і мої думки у цьому творі. Просто насолода читати. А тепер до роботи, збирати урожай і дякувати Богові за Його дари.

 19.08.2015 19:34  © ... => Тетяна Белімова 

Дякую пані Тетяно!!! З святом))))))))

 19.08.2015 19:29  © ... => Якобчук Павло 

Павле без слів... Вітання з святом шлю!!!

 19.08.2015 19:28  © ... => Оля Стасюк 

З святом Оленочко))))))) і дуууже Вам вдячна))))

 19.08.2015 19:26  © ... => Тетяна Чорновіл 

З святом Вас пані Тетяна)))))))) Дякую за відгук, за теплоту!!!

 19.08.2015 19:24  © ... => Деркач Олександр 

Дякую!!! З святом Вас!)))

 19.08.2015 19:23  © ... => Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ 

Насамперед вітаю Вас з святом Микола Васильович, зичу всіх благ!
Це я Вам дякую, за ессе про Маковій, за цитату, яка життям відгукується, за висновки зроблені з прочитаного. (а помилки Ви ж знаєте, швиденько виправлю))))) Ще раз з святом, з початком осені, з врожаями, з миром, з добром, а все інше влучно, вправно і доречно))))) ДЯКУЮ!!!

 19.08.2015 10:06  Микола Васильович СНАГОВСЬКИ... => © 

Гріх не відгукнутися, якщо виносять до епіграфу цитату з мого твору. Щиро дякую за таку увагу!
Щодо Вашого "Городнього наспіву", то, відверто скажу, враження найкращі. Мені особливо до вподоби оті влучні сова й словосполучення як "хата побілена і ПІДВЕДЕНА", "канючитиме" та ін., -- влучно, вправно, доречно!
(Водночас, знаючи, що Ви не образитесь, зазначу, що бажано виправити лише дві невеличких неточності: "до тих пір" -- на "доти" і "в цьому році" -- на "цього року". От і все.
Подальших успіхів!!!
З повагою!

 19.08.2015 08:53  Деркач Олександр => © 

Класно, живо, знайомий колорит)

 19.08.2015 08:10  Тетяна Чорновіл => © 

Перед очима - яскрава картинка! )) Надзвичайно тепла замальовка!

 19.08.2015 07:55  Оля Стасюк => © 

Ага, згодна, круто. Такий легкий і світлий стиль, відірватися не можна

 19.08.2015 06:43  Тетяна Белімова => © 

Мені дуууже сподобалося! Стефка чи Моніка - як не назви, а заздрість не сховаєш. Якби ще від неї можна було перцями відкупитися))))) то на землі панували б мир і спокій!

 19.08.2015 01:35  Якобчук Павло => © 

Так гарно описано пані Оксамит. Виходить, що одні працю добрим словом приправляють, а вище згадана Степанида своєрідну форму маніпуляції впроваджує. Нехай родить урожай.

 18.08.2015 23:44  © ... => Панін Олександр Миколайович 

Дякую Олександре Миколаєвичу. Дякую!!! Саме помідори закриваю, вибрала шість відер, а перцю вже поменшало)))))

 18.08.2015 23:38  Панін Олександр Миколайович... => © 

Гарний твір, гарна мова, гарна життєва замальовка.