15.07.2017 01:11
для всіх
105
    
  4 | 4  
 © Душа

Сирія. Нарис. Мусаб. Освіта і патріотизм

Сирія. Нарис. Мусаб. Освіта і патріотизм

з рубрики / циклу «Сирія нарис»


продовження...


Історико-біографічний нарис (біографічна частина)



Коли Мусаб (1) повертався зі школи, його шлях лежав повз нашого будинку, а я виходила на балкон в білому сирійському сарафані з зображенням головних героїв одного з найпопулярніших в ті часи мультиплікаційних фільмів компанії "Дісней", "Качині історії", і цікавилася його навчальними успіхами, він посміхався, демонструючи білосніжні зуби, найщасливішою посмішкою, яку мені доводилося бачити тільки тут, в серці середньоземномор`я, така ясна, доброзичлива, вдячна, искрення і самовіддана, палаюча, ніби всі його почуття і емоції передавалися їй, згоряючи до тла. І в цей момент з радістю і гордістю відповідав: "ашара", що арабською означає десять, показуючи при цьому дві відкриті долоні, що підтверджує отримання вищого балу в місцевій освітній системі. Однак ніякої іншої оцінки ні його батьки, ні він сам від себе не очікували. Примітно, що десятирічний Мусаб відвідував школу у військовій формі, і це було дуже незвично для нас, портфель за прикладом радянських дітей, він не носив, зазвичай в руках у Мусаба була ручка і зошит (швидше за все аналог нашим щоденникам). Сирійці великі патріоти, і це видно в усьому укладі життєдіяльності, прикраси міста, будівель, а так само телебаченні, де цілодобово транслювалися гімн і символи державності. І напевно найголовніше полягає в тому, що цей патріотизм і щирість живе в серцях і ідеології місцевих жителів, вони так виховані багатьма поколіннями, де любов до Сирії, дорівнює незаперечному авторитету глави держави, щирої повазі та пошані. Хазеф аль Асад був не просто "вождем" своїх вірно підданих, він жив у серцях людей, його спокійна посмішка заходила в будинки і крамниці, ресторани, школи, університети, вона була всюди і заряджала людей оптимізмом, вірою і надійністю. Патріотичні гасла лунали з усіх боків, а місцеві дітлахи, з небагатих районів Масьяфа, бігали по вулиці босоніж і з задоволенням вигукували добродушні речівки: "Перебудова - Горбачов", віддаючи данину гостинності родина радянських військових.))



Автор нарису - колишній житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф, провінція Хами)



На фото - автор нарису, Ольга Липа з мамою, Оленою Липою, на тлі місцевої лавки (так називаються сирійські магазини) косметики і біжутерії, на дверях магазину портрет Хазефа аль Асада, подібні портрети, як я вже згадувала, були у всіх будинках, організаціях та установах інфраструктури. Сирія (1988-1991 рр.), автор фото - Володимир Липа.

_

(1) - брат Зикраяд

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!