19.04.2019 14:48
для всіх
168
    
  3 | 3  
 © Душа

Сирія. Святі Мученики Віктор і Стефанида Дамаські

Сирія. Святі Мученики Віктор і Стефанида Дамаські

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історично-біографічний нарис ( історична частина) продовження...


Сирія. Святі Мученики Віктор і Стефанида Дамаські


Дамаск, 175 рік від Різдва Христового. Стояв ясний листопад, в римській імперії діяв указ Марка Аврелія на прізвисько Філософ (1), згідно з яким усіх, хто сповідують Християнство, велено було розшукувати і змушувати їх відмовлятися від своїх переконань і, якщо вони залишаться непохитними, піддавати жорстоким тортурам:


“Ніколи ще не було стільки мучеників, як в цей час; бувало, так, 


що тіла закатованих християн лежали масами на вулицях міст.”


[Однак, і] “ Взяті під варту при початку гоніння і які відреклися від Христа були також ув`язнені і зазнавали муки; зречення не приносило їм ніякої користі. Які сповідали себе тим, чим вони були, – християнами, заключні були як християни, не звинувачуючись ні в чому більше, навпаки, які відреклися містилися як людиновбивці і беззаконники", - Євсевій Кесарійський (2)




Всі воїни легіону зобов`язані були принести жертву і вклонитися язичницьким "богам", щоб підтвердити свою відданість імператорській короні.


В цей час в римській армії служив молодий Благочестивий християнин Віктор, під керівництвом воєводи Севастіана. Як тільки не вмовляв він підлеглого послухатися імператора, з метою виконання прийнятої ним присяги. Однак, Віктор був не прихилений, пояснивши, що ненавидить ідолів і на відміну від смертних царів, служить Царю вічному. Жорстоким випробуванням піддали Святого. Спочатку йому поламали пальці і вирвали з суглобів, потім відправили в розжарену піч, з якої мученик через три дні вийшов неушкодженим, але і це Диво не зупинило катів. Вони привели чаклуна, який приготував йому м`ясо з сильною отрутою, двічі, але це не зашкодило Святому, а чаклун увірував в Ісуса, і відмовився від свого ремесла, і прославив Святого, бо, як зізнався колишній маг, Віктор врятував від пекла давно загиблу його Душу.


Зі Святого витягали жили, потім кидали в киплячу олію, але Віктор залишався живим. Все в більший гнів приходив Севастіан, Мученика повісили головою вниз і палили свічками, поїли оцтом з прахом і позбавили очей. Його мучителі осліпли, але Віктор зцілив їх. І після всіх страждань залишався живим.


На страті, в числі безлічі народу була присутня Стефанида, юна християнка 15 років 8 місяців від роду, дружина римського воїна. Вона відкрито прославила праведні страждання Віктора (3), і воєвода тут же засудив її до страти. Кати з`єднали верхівки двох пальм, і прив`язали Святу між ними. Коли дерева відпустили, вони розірвали Стефаниду. Віктор після довгих мук був обезголовлений. Так постраждали за Віру ранньохристиянські Святі Віктор і Стефанида Дамаські 11 листопада (24 листопада за новим стилем) 175 року, тут же мощі мучеників були віддані Святої Землі.


"До ослаблення цього страшного гоніння послужило незвичайна подія з гучним легіоном. У 174 році імператор воював з різними варварами ... У Паннонії (нині Угорщина) він був заведений ворогами в абсолютно Безводне місце. Військо його загинуло від палючої спеки і нестачі води. Тоді, за молитвою християн, що були в його війську, раптом вибухнула гроза і привела в сум`яття ворогів, а потім пролився дощ і втамував спрагу римських воїнів. З цього часу імператор під страхом смертної кари набув переслідувати християн і тому легіону, за молитвою якого відбулося диво, дав назву громоносного", Євсевій Кесарійський.






Марк Вер Антонін, народився 26 квітня 121 року в Римі( Італія), в знатній, аристократичній сім`ї (після смерті батьків, був усиновлений). Прийомні батьки правлячий імператор Риму, Костянтин Пій, був одружений на його рідної тітки по лінії батька Анние Галерие Фаустині (при усиновленні отримав повне ім`я Марк Елій Аврелій Вер Цезар). Правил з 161 г – до смерті 180 р. Юрист, філософ - належав до школи стоїцизму, заснованої Зеноном з Кетиона в 3 столітті до н. е. (основні принципи: мета життя - досягнення щастя, шлях досягнення - апатія).


1. Марк Вер Антонін, народився 26 квітня 121 року в Римі( Італія), в знатній, аристократичній сім`ї (після смерті батьків, був усиновлений). Прийомні батьки: правлячий імператор Риму, Костянтин Пій, який був одружений на його рідній тітки по лінії батька Анніє Галеріє Фаустині (при усиновленні отримав повне ім`я Марк Елій Аврелій Вер Цезар). Правил з 161 г – до смерті 180 р. Юрист, філософ - належав до школи стоїцизму, заснованої Зеноном з Кетіона в 3 столітті до н. е. (основні принципи: мета життя - досягнення щастя, шлях досягнення - апатія).


2. Євсевій Кесарійський - римський історик, народився близько 260 року в Палестині. З 314 р. до своєї смерті, близько 340 року перебував на посаді єпископа Кесарії Палестинської (сучасна територія Ізраїлю), автор цінного історичного праці «Церковна історія» - найбільш ранній з дійшли до нас творів, що описує християнську історію, та ін.




3. У викладі житія Дмитра Ростовського, Стефанида побачила в Небі два вінця, один опускався на голову Віктора, а другий (трохи менше першого) на її голову.



Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами).

Далі буде...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 19.04.2019 16:43  Тетяна Белімова => © 

У Вас, пані Олечко, уже написалися цілі "Четьї Мінеї" на основі сирійських новозавітніх сюжетів. Важким було життя колись. Нам іще гріх нарікати й гнівити Бога. Шануймося!