19.06.2019 10:16
для всіх
185
    
  1 | 1  
 © Душа

Сирія. Дамаск. По стопах Старозавітного Праотця Святого Пророка Іллі

Сирія. Дамаск. По стопах Старозавітного Праотця Святого Пророка Іллі

з рубрики / циклу «Сирія нарис»

Історично-біографічний нарис ( історична частина) продовження...  



"І сам Ілля був любимим Богом, так як Бог любить люблячих його".


Йшло IX століття до Різдва Христового, за часів Великої посухи Господь укривав в Дамаску Свого Пророка від переслідувань жорстокої і безчесної язичницької цариці Єзавелі.




***


Святий Пророк Ілля народився на рубежі IX століття до н. е. у Зайорданії ( 1), в місті Фесвит (2), в сім`ї Священика Саваха з роду Ааронова (3). Під час пологів батько побачив двох Ангелів, які сповивали немовля вогненним полум`ям і вклали його в уста Іллі. На, що Священик з Єрусалиму, якому Савах розповів про бачення, передрік, що немовля Богоугодне, воно буде берегти цнотливість і стане великим ревнителем Віри "слово його, як вогонь, будет сильно і дієво". Пророк виховувався в благочесті в середовищі священиків, з дитинства він надовго видалявся в пустельні місця для молитви і роздумів про Бога. І своїм рівно Ангельським життям мав велику Благодать чути Бога і бути його коханим чадом, всі молитви непрегрішимого Пророка виконувалися.


У той час правив ізраїльським царством Ахав (4) зі своєю дружиною Єзавелю (5), які поширювали язичницький культ Ваала. "Поклоніння Ваалу було головним і притому звичайним гріхом стародавніх євреїв" (6). Ось як описує цей культ Пророк Єремія: "і влаштували висоти Ваалу, щоб спалювати синів своїх вогнем у цілопалення Ваалу, чого Я не велів і не говорив, і що на думку не приходило мені" (7).


Ілля ж, ублагав Господа послати такі позбавлення на Ізраїльське царство, щоб Ахав злякався і покаявся, бо Пророк, дуже ревнував про Господа. Іспросивши Божої Благодаті, прийшов Ілля в царство Ахава, щоб викрити в ідолопоклонництві і звернути до істинного Бога, але цар не послухав його. Тоді Ілля пішов, залишивши пророцтво, що відтепер три роки буде посуха, і дощ піде тільки по його молитві.


Господь укрив свого улюбленого Пророка на Святій Землі Дамаска в печері біля потоку Хораф (8), згідно з місцевими переказами в околицях сучасного селища Сайданая, протягом зазначеного строку два рази в день ворони приносили йому їжу. Птахи любили Іллю і вірно йому служили. Будучи безжальні і байдужі за своєю суттю, вони дбали про Пророка, подібно до того, як грішники мають Благодать каятися.


Над печерою, де розташовувалася обитель Пророка Іллі, арабською "Макар Мар-Ільяс" - місце перебування Святого Іллі, близько 5 століття нашої ери був зведений Храм на його Честь, місце, рівно шановане християнськими і мусульманськими громадами.


Коли після трьох років потік іссох, Господь направив Святого в м. Сарепту (Сучасний Ліван), щоб умилосердити його, бо від посухи страждало дуже багато людей. Там він зустрів бідну вдову, яка не пошкодувала для нього останнього хліба, так Пророк випробував її Віру і винагородив жінку, з тих пір запаси хліба в її будинку не вичерпувалися, а коли помер маленький син вдови, за переказами майбутній Пророк Іон (9), Ілля Воскресив його.

Потім Господь направив Святого до Ахава, щоб він виконав своє пророцтво. Прийшовши в царство Ізраїльське, Ілля велів зібрати жерців і лжепророків, і весь народ на горі Карміл, де вони зазвичай здійснювали свої жертви. У призначений час Святий уклав умову зі жерцями, хто зможе розпалити багаття для жертовного тільця без вогню, той поклоняється істинному Богу, а хто відмовиться його визнавати, загине. Цілий день безуспішно молилися жерці своєму ідолу. Однак, як тільки Святий звернувся до Господа, зійшов з небес вогонь і запалив жертовник. Потім Ілля, будучи єдиним, хто вижив з Пророків в ті часи, убив жерців і по молитві його пішов великий дощ.


І знову Великий Пророк був би змушений ховатися від нечестивого цариці, повної готовності мстити за свого ідола і одержимих їм жерців. І як тільки в околицях Дамаска його наздогнало військо Єзавелі, Господь послав велику бурю щоб врятувати улюбленого свого Пророка, блискавка вразила гору і пронизала її наскрізь, давши можливість Іллі сховатися і врятувати своє життя.


Після виконання своєї пророчої місії, Ілля, як раніше праведний Енох, був узятий живим на Небо (10).


Багатьма чудесами і зціленнями прославлений Великий Пророк. На його честь зведено безліч Храмів і Монастирів. Ось як оповідає один з давніх переказів Священик Монастиря Святого Пророка Іллі в Хомсі (Сирія), що веде свою історію з 5-6 вв н. е. Гадір Ібрагім:"...у внутрішній двір монастиря увірвався з кинджалом син Алладжауата, якийсь Абдул Маджид з Суэйди, він накинувся на зображення Святого Пророка, і завдав кілька ударів в то місце де були очі Св. Іллі ( до останнього часу сліди від ударів було видно) але в ту ж секунду молодий чоловік осліп... Лікування Абдулу не допомогло і тоді батько його привів у Монастир і просив про прощення - прозріння настало, син і його батько стали ревними християнами".



Згідно зі старим завітом, Пророк Енох і Пророк Ілля повернуться на Землю перед Другим пришестям Христа, стануть проповідувати три роки, після чого будуть вбиті антихристом і Воскреснуть через три дні.





***


* Праотці - Старозавітні Святі (патріархи), Предки Ісуса Христа. Святкування тижня Святих Праотців - передостання неділя перед Різдвом.


1. У Біблії називається землею "по той бік р. Йордан", так само землею Галаадською, що межує з Аравією. Сучасна територія Йорданії.


2. Фесвит - місто в Зайорданії. Розташовувалося на північному заході сучасної Йорданії.


3. Аарон - брат Пророка Мойсея.


4. Ахав - правил Ізраїльським царством в 873-852 роках до н. е.., під впливом дружини розвивав культ ідола Ваала. У роки його царювання піддавалися особливому гонінню Священики і Пророки.


5. Єзавель - Дружина Ахава, володарка Ізраїльського царства, дочка сидонського царя Ефваала (дослівно "друг Ваала"). Сидон - Сучасний Ліван, М. Сайда. Принесла в Вітчизну чоловіка культ язичницького ідола - Ваала, шанованого тоді язичниками на Близькому Сході.


6. Біблійна енциклопедія Архимадрита Никифора.


7. Біблія. Старий Завіт. Книга Пророка Єремії.


8. Біблія. Старий Завіт. 3 Книга Царств 17: 2-3. У викладі житія Дмитром Ростовським, гора Хораф, поблизу Дамаска.


9. Згідно житію Святого Іона, Пророк був поглинений в море китом і через три дні викинутий ним, ставши прообразом триденного Христового Воскресіння.


10. День Пам`яті Святого - 2 серпня.

Автор нарису - колишній місцевий житель Сирії (Дамаск - Хомс - Масьяф (мухафаза Хами).

Далі буде...

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 20.06.2019 08:26  Тетяна Белімова => © 

Непрості були часи, важкі умови життя, напевно, через це і така жорстокість, невігластво, забобони...
Цікаво було прочитати Ваш допис, утім, як завжди ❤️