28.11.2021 18:55
для всіх
64
    
  1 | 1  
 © Лукіан

Клонарія і Лєена

діалоги гетер

з рубрики / циклу «ДІАЛОГИ ГЕТЕР»


КЛОНАРІЯ. Новини ми про тебе чули Лєено: начебто багата лесбіянка Мегіла закохалась в тебе, як чоловік, що ви живете разом, і невідомо, що ви там робите поміж собою. Що це? Ти почервоніла? Скажи, чи правда це?

ЛЄЕНА. Правда, Клонаріє. Але мені соромно: це так незвично.

КЛОНАРІЯ. Але, в ім’я Афродіти, в чому справа і чого хоче ця жінка? І що ви робите, коли буваєте разом? Бачиш, ти не любиш мене, інакше б не стала приховувати це все від мене.

ЛЄЕНА. Ні, я люблю тебе, навіть якби любила кого-небудь іншого. Знаєш, в цій жінці дуже багато чоловічого.

КЛОНАРІЯ. Не розумію, що ти говориш! Можливо, вона гетера на зразок тих, яких на Лесбосі називають чоловікоподібними жінками, так як вони не хочуть віддаватися, а самі користуються жінками як чоловіки.

ЛЄЕНА. Так воно і є.

КЛОНАРІЯ. Ну, Лєено, от це і розкажи: як вона тебе спочатку спокушала, як умовила і що було опісля.

ЛЄЕНА. Влаштували вони якось пиятику, вона і Демонаса, корінфянка, також багата і така ж як і Мегіла, і взяли мене пограти їм на кіфарі; коли ж я пограла, було вже пізно, і пора було лягати спати, а вони обидві були хмільні.

«Ну, - говорить Мегіла, - тепер гарно було б заснути; лягай тут, Лєено, посередині між нами обома».

КЛОНАРІЯ. І ти лягла? А що було потім?

ЛЄЕНА. Спочатку вони почали мене цілувати, як чоловіки; не тільки торкаючись губами, але злегка відкриваючи рота, обіймали мене і м’яли груди. А Демонаса навіть кусала мене серед поцілунків. Я ж все не могла ще зрозуміти, в чому справа. Потім Мегіла розпалившись, зняла накладне волосся з голови, покритої абсолютно рівним, коротким волоссям, і тіло показала поголене зовсім, як у самих мужніх атлетів.

Я була вражена, коли подивилася на неї. А вона мені говорить:

- Чи бачила ти, Лєено, коли-небудь такого красивого юнака?

- Ні я не бачу тут, - кажу, - Мегіло, ніякого юнака.

- Не роби з мене жінку, - говорить вона, - моє ім’я – Мегіл, і я давним-давно жонатий на цій Демонасі, і вона моя дружина.

Я засміялась на це і кажу: «Отже, ти – Мегіл, чоловік, і обдурив нас, подібно Ахіллу, котрий, як кажуть, ховався серед дівчат? І чоловічу силу маєш, і з Демонасою ти робиш теж саме, що і чоловік?»

- Чоловічої сили, - говорить, - у мене нема, Лєено, та мені її і не треба зовсім. Ти побачиш, що я в особливий спосіб досягну ще більшої насолоди.

- Але ж ти не гермафродит, - кажу, - які часто мають, як говорять, і ті і інші засоби? – Я ж ще не знала, в чому справа.

- Ні, - говорить, - я зовсім чоловік.

- Я чула, - кажу, - як Ісменодора, флейтистка із Беотії, передавала розповсюджений у них переказ, як нібито хтось у Фівах із жінки став чоловіком, і це був той самий знаменитий віщун – на ймення Тіресій, здається. Не сталося бува з тобою що-небудь схоже?

- Зовсім ні, - говорить, - я народилася такою ж, як і ви всі, Лєено, але задуми і пристрасті і все інше у мене чоловічі.

- І достатньо у тебе пристрасті? – питаю.

- Віддайся мені, - говорить, - якщо ти не віриш, Лєено, і побачиш, побачиш, що я нітрохи не поступаюся чоловікам: у мене ж дещо є замість чоловічих засобів. Ну, попробуй же, і ти побачиш.

Я віддалась, Клонаріє, - так вона мене просила, і намисто якесь дороге мені дала, і тканин тонких подарувала. Тоді я обійняла її, як чоловіка, а вона цілувала мене і робила свою справу, задихаючись і, мені здається, відчувала надзвичайну насолоду.

КЛОНАРІЯ. Але що ж вона робила і в який спосіб? Більш усього про це розкажи.

ЛЄЕНА. Не розпитуй так багато: адже це непристойно! Клянусь Уранією, я нічого не можу тобі сказати.


Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 28.11.2021 19:38  Каранда Галина => © 

Мені от що цікаво.

А в античній Греції всі поголовно були грамотні і мали доступ до кних (чи ще папірусні рулони - що там було вже тоді?). Тобто - яка цільова аудиторія була в цього Лукіана?

 28.11.2021 19:35  Каранда Галина => © 

{#} блін,! "Вот так всегда - на самом интересном месте!"

А тема...., як завжди, не розкрита!)))