14.08.2022 08:14
для всіх
75
    
  1 | 1  
 © Лукіан

Морські розмови

Еніпей і Посейдон

ЕНІПЕЙ. Кажучи правду, Посейдоне, це недобре з твого боку. Прийнявши мій вигляд, ти підкрадаєшся до моєї коханої і заволодіваєш нею; а вона, думаючи, що віддається мені, анітрохи не пручається твоїм ласкам.

ПОСЕЙДОН. А все тому, Еніпей, що ти занадто пихатий і в той же час повільний! Ти нехтував цією прекрасною дівчиною, хоча вона і приходила до тебе кожного дня, знемагаючи від кохання; тебе ж тільки радували її страждання. А вона блукала в тузі по твоїх берегах; входила інколи в твої води, купалась – і все це тільки із бажання твоєї близькості, тоді як ти красувався перед нею.

ЕНІПЕЙ. То й що? Невже з цього виходить, що ти повинен був викрасти мою кохану, перетворити Посейдона на Еніпея і обдурити, таким чином, недосвідчену дівчину?

ПОСЕЙДОН. Пізно ти почав ревнувати, Еніпей! Для чого було раніше нехтувати нею? А втім, Тіро́ ніскільки не постраждала! Вона ж думала, що ділить кохання з тобою, а не зі мною!

ЕНІПЕЙ. А от і ні! Бо залишаючи її, ти назвав себе своїм іменем, Посейдон! І це привело її до великого смутку. Та і я тобою скривджений, тому що ти насолодився моєю радістю, зодягнувшись у високо набіглу блискучу хвилю, сховавши під нею себе і Тіро́ і з’єднався з нею замість мене.

ПОСЕЙДОН. Так, але ж ти не хотів, Еніпей!



Примітка:

- Еніпей – (грец. Ενιπεύς), річковий бог у Фессалії та Еліді, улюбленець фессалійської царівни Тіро.



Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.08.2022 09:12  Каранда Галина => © 

{#} які "страсті"!))) хоч кіно знімай)))