22.04.2023 00:26
для всіх
35
    
  2 | 2  
 © Зельд

Ще один рік…


Ще рік пройдений.  Мої привиди ідуть вслід за мною, штовхають в спину, підганяють і не дають можливості перекурити…  Я противлюся, штовхаю їх ліктями, впираюся, але з кожним роком сил меншає, а потім і бажання опиратися… Здається, я уже був тут, ходив тими стежками, пив міцний ром і розмахував мечем. Мій «Дракар» стояв в Картахені, в бухті на якорі, а тридцять пар вЕсел, нерухомо занурені в воду, готові кожної миті зробити перший загреб, щоб вийти у відкрите море. Це не моя земля! Це тепле море і гарячий потік вітру, який часто приносить з Африки хмари піску, ці сліпучі промені, від яких темні плями пливуть перед очима - все це чуже. Криниці, що ховаються за високими мурами, обрамлені великими валунами для збереження прохолоди - їх зараз майже не залишилося. Прогрес вносить свої корективи, але старі люде знають - одного дня потреба в «El pozo” стане необхідною умовою, щоб вижити. Я пам‘ятаю часи, коли чоловік убив власну дочку за кварту води, яку та вилила на землю. Це було не так давно - у минулому житті, коли достаток вимірювали кількістю води в цих краях. Я тинявся від шинку до шинку, годував свого друга з руки лущеною кукурудзою, слухав як смачно він румигає і форкає від задоволення. І часто приходилося відмовлятися від рому, щоб за pesetas напоїти мого друга водою. Задуха й пісок - все що мож пригадати з того світу. Яким контрастом той спогад лягає на інший - весла, шторми і ранковий бриз, цілковитий штиль і холодні вітри океану, рев могутніх хвиль і дикий охрап зхарапуджених коней. - Не нагнітай! - чую інколи цей шепіт - все йде, як має… Світ вже не той, і Час вже не той.., і біль стихає. 


Душа стомилась піднімати брили.

Мені б забути всіх уже і все!..

Та тільки там… до отчої могили…

чи хоч хто-небудь квіти принесе?


Свойого неба не замінить жодне.

Без тих коханих обрисів і рис

я почорнів, як дерево жалобне,

в чужій землі усохлий кипарис!


Сніг у Флоренціі Л.Костенко


…Може здаватися дивним, але я відчуваю зв’язок і спорідненість наших душ. Можливо мої відчуття не мають під собою твердого підґрунтя, але в своїх помислах я часто уявляю Твою реакцію на мої вчинки, слова, навіть думки. Інколи я пробую їх змінити, подумки шукаючи Твого одобрення, чи заперечення.

Може все це сон?

Може.



3/04/2023

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!