26.06.2023 13:11
для всіх
47
    
  1 | 1  
 © Леонід Первомайський

Єрухімова присяга

Уривок з повісті „Земля обітована“

— Ну, Єрухіме, сьогодні тобі тринадцять років і ти вже мусиш класти „тфілен“ (1*)... А в суботу в синагозі ти казатимеш „мафтір" (2*), протягуючи нитку сказав Аврум - Янкель.

Ці слова наповнили Єрухімове серце не то тривогою, не то радістю й він нічого не сказав у відповідь батькові.

— Ну, чого ж ти мовчиш, не осоромиш свого батька?

Єрухім крутнув головою. Ні! „Мафтір“ він знає на пам’ять, не дарма-ж він з реб Мойшею кантором два місяці підряд перечитував і виспівував його... О, ні. Він не осоромить свого тата. Татко сидітиме гордий, а коли його, Єрухіма, викличуть до „тойри“ (3*), скине з себе „талес“ (4*), обгорне його й нахилившись тихенько скаже:

— Ну, йди ...

А з-за завіски, що відокремлює жіночу частину синагоги від чоловічої, щасливими очима буде дивитися мама, потім не стримається й розридається на всю синагогу, бо якраз згадає про Борю, покійного сина, як він поцілував кінчик „талесу“ торкнувши його сперше об пергамент „тойри“, й як він почав високим дзвінким дискантом:

— „Борух ато адойной елойгейну мелех гоойлом“ (5*)...

А може мама й не плакатиме... Ні, напевно заплаче! — й Єрухім поринає в думки про суботу, про „мафтір“. Ставляє батькові праси, слухає його вічні нарікання на долю, на злиденне життя, а сам думає про одне...

— „Ва йоймер Ірмійогу гойо двар адойшем ойлай леймойр (6*)...

У суботу з синагоги разом з Аврум - Янкелем, Етеллю та Єрухімом прийшли усі сусіди, більше „мїньону" (7*) народу самих чоловіків. Був і старий Розенблюм і онук його Шая й Кацман і реб Мойша кантор із жінками своїми. Мала кватира Аврум - Янкеля, яка вже давно не бачила стільки народу, стала ще тіснішою. Столи були позсовані до місця на середину кімнати. Етель заслала їх білою скатіркою, що її вживано лише на „Йом - кіпур“ та „Пейсах" (8*).

Сіли за стіл, а Єрухіма радий батько посадовив праворуч коло себе. Етель бігала, подавала холодну фаршировану рибу, з’явилися на столі пляшки самогону й перший зробив ~кідуш“ (9*) над повною склянкою реб Мойша. Він надпив з склянки, кахикнув і сів... А коли надійшла його черга, Єрухім підвівся й голосом, що тремтів увесь, почав молитву, тримаючи в руці склянку... Рука в нього теж тремтіла й самогон хлюпався на скатірку, але, на диво, ніхто не зауважив йому цієї провини, а коли він скінчив і сів на місце батько обняв його однією рукою й крикнув чомусь дуже голосно:

— Єрухіме, тепер ти справжній єврей, повноправний єврей... Чом ти не випив до дна? На дні склянки наше єврейське щастя... Вчись, бо сьогодні ти повноправний єврей!

Гості сміялися, цокалися склянками й кричали :

— Лехаїм! (10*)

— За нового єврея!

Аврум - Янкель підливав усім і сам упивався, а упившись почав співати веселої. Єврейські пісні й веселі невесело співаються і тому, почавши одну, він з’їхав на іншу, сумну...


На дорозі стоїть дерево,

Дерево стоїть зігнувшися...

Іде єврей до Палестини

З очима заплаканими...

 

— Іде єврей до Палестини з очима заплаканими, — підхопили гості п’яненькими голосами скорботно й нерівно... У Аврум - Янкеля зірвався голос і поклавши на стіл голову він заплакав, як дитина.

Єрухімові стало жаль батька, бо гості не звертали на нього уваги й продовжували пити й співати (хіба дивно, що єврей плаче? Євреєві весело він співає й плаче; євреєві гірко він плаче й співає)... Єрухім поклав батькові руку на плече й притулився до нього головою.

— Не плачте, тату...

Аврум - Янкель підвів голову й подивився на сина. Обличчя в нього гірш ніж завжди, коли він упивався, почервоніло й Єрухім злякався батька. А батько узяв його голову обома руками й пильно подивився в вічі.

— Слухай, ти справжній єврей?

— Так, тату, я справжній... —тримтючи відповів Єрухім.

— Слухайте! — крикнув Аврум - Янкель, — він каже, що він справжній єврей, він дає обіцянку бути євреєм...

Аврум-Янкель хитаючись підвівся з стільця.

— О! підніс він палець до гори, —то ви знаєте, що то є єврей? То ви знаєте, що єврей — це загускла кров на руках у „гоїв“ (11*)? Єврей це не я кравець Аврум - Янкель Пікулін і не ви палітурник Бенціон Розенблюм. Єврей —це шматок болю ... Слухай, Єрухіме! Біль цей... біль за Палестиною: вмерти на своїй землі й знати, що на твою домовину не прийде „гой“ і не зробить паскудства...

— Він каже правду, кивнув головою реб Мойша, а у старого Розенблюма навернулись на очі сльози...

— Він правий, сказав старий Розенблюм, я п’ятдесят п’ять років оправляю в палітурки всілякі книжки, я оправив багато молитовників для церквів, а на свій старий „махзер" (12*) досі не зробив палітурок... він правий!

— Тут нам не життя, — підвівся на милицях Шая, — у мене нога розбита — в мене немає ноги... За що я бився? За свою розбиту ногу? Я не хочу знати більшовиків, бо вони забрали мою ногу, — говорив він, важко ворошачи язиком у роті, я не хочу знати білих, бо вони б’ють євреїв — я хочу жити спокійно!

— Де може єврей жити спокійно? — хитався на стільці Аврум - Янкель. — В Палестині або в домовині... Але в домовині не життя, в домовині смерть. Чому мусить єврей живим лізти в домовину? Його шлях до Палестини, до землі батьків його, батькам його обітованої... Слухай, Єрухіме, не я — ти ввійдеш до землі обітованої, ти мусиш увійти!

Він налив шклянку самогону й дав до рук Єрухімові.

— Кажи за мною...

В Єрухіма трусилися руки. Він дивувався, чому це сьогодні усі так багато балакають, ніхто нікого не слухає й усі співають та плачуть...

— Кажи: „гайнт швер іх аф дем кідуш глейзел"...

Єрухім з переляку, хлипаючи промовляв за батьком:

— Сьогодні клянуся я над цією склянкою, що з неї п’ють горілку під час кідушу...

Шум затих. Підвівся Лейзер Кацман, подивився поверх своїх синіх окулярів і розбитим голосом запитав:

— Що ти хочеш робити?

— Мовчи! — перепинив йому Розенблюм. — Він знає...

— Він знає! — видавив з контуженого горла Шая. — Ого!

А Єрухім промовляв за батьком:

— ... я присягаюся, що ввійду до землі батьків моїх, батькам моїм обітованої...

— „Омейн“ (13*) — урочисто закінчив Аврум-Янкель, а всі присутні обізвалися тихим:

— „Омейн“...

Тоді Аврум-Янкель знову звернувся до Єрухіма, який стояв тримаючи в руці склянку й розгублено блимаючи очима.

— Пий, єврею, на дні цієї склянки єврейське щастя! Піймай його — землю обітовану.

...хлипала Етель...



Харків, Серпень 1926


___________

1) Молитовні кубики, що їх вживають при молінні, одягаючи на ремінцях на голову й на руку. Вживають їх після тринадцяти років.

2) „Мафтір* молитва, що її читає єврейський хлопець в синагозі в суботу в тринадцять років.

3) П’ятикнижжя Мойсеєве.

4) Молитовне простирадло.

5) Благословен ти, господи, цар всесвіту...

6) І сказав Ієремія, було Слово Боже до мене, щоб я сказав (так починається один з „мафтір“. Ці молитви на кожну суботу).

7) Міньон - одинацять дорослих євреїв, що можуть правити всяке моління.

8) Судний день та Великдень.

9) Суботня й святкова молитва, що читається її вдома над вином перед їжою.

10) Дослівно „За життя", взагалі ж „на здоров’я!“.

11) Гой — не єврей.

12) Молитовник.

13) Амінь.

Казочки онлайн

Проба Пера цікавиться

  • Проба ПераМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!