24.07.2023 00:01
18+
47
    
  - | -  
 © Лукіан

Діоген і Мавсол

діалоги в підземному царстві

ДІОГЕН. Чим ти так пишаєшся, каріець? (21) З якого дива вимагаєш для себе серед нас першого місця?


МАВСОЛ. Тому, сінопець, що я – цар, царював над усією Карією, володів значною частиною Лідії; завоював багато островів і підкорив собі майже всю Іонію аж до Мілета. До того ж я був красивий і великого зросту і в воєнному мистецтві майстерний. Особливо ж значно те, що в Галікарнасі наді мною височить величезний пам’ятник, якого там немає ні в кого із мертвих, ні з чим за своєю красою не зрівняний: коні і люди з надзвичайним мистецтвом висічені із прекрасного каменю! Таку пишність нелегко знайти навіть серед храмів. Хіба я не правий, що пишаюся цим?


ДІОГЕН. Своїм царством, красою і величчю надгробного пам’ятника?


МАВСОЛ. Звичайно, цим.


ДІОГЕН. Але, прекрасний Мавсол, у тебе немає більше ні твоєї сили, ні краси. Якби ми звернулись до кого-небудь, щоб він розсудив, хто з нас красивіший, я не знаю, на якій підставі він міг би поставити твій череп вище за мого: вони у нас обидва плішиві і голі, у нас однаково видно зовні всі зуби, однаково порожні очні западини, однаково ми стали кирпатими. Що ж стосується твого пам’ятника і прекрасних мармурів, то вони можуть для галікарнасців служити предметом гордощів перед чужинцями, що, мовляв, у них стоїть така величезна споруда; а тобі, миленький, яка користь в тому, я не знаю, - хіба тільки, лежачи під такою кам’яною громадою, витримуєш на собі більшу вагу, аніж ми.


МАВСОЛ. Значить, все це ні до чого? Мавсол буде рівним Діогену?


ДІОГЕН. Ні, не рівний, шановний, зовсім ні. Мавсол буде плакати, згадуючи своє земне життя, що здавалось йому блаженним, а Діоген буде над ним сміятися. Мавсол скаже, що його могилу в Галікарнасі спорудила його дружина і сестра Артемісія, а Діоген не знає навіть, чи є в його тіла взагалі яка-небудь могила: про це він не піклувався. Зате після себе він залишив серед кращих людей славу чоловіка, що жив, зневажливий з карійців, життям більш високим, чим твій пам’ятник, і заснованим на більш твердому ґрунті.


ПРИМІТКА:


21) … каріець…- мається на увазі Мавсол, цар Карії в Малій Азії (377 - 353 рр. до н.е.). Після смерті Мавсола його дружина Артемісія спорудила йому грандіозну гробницю в Галікарнасі, в художньому оздобленні якої приймали участь кращі скульптори. Гробниця Мавсола вважалася однією із «семи чудес» світу; звідціля і наше слово мавзолей.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!