21.11.2023 21:12
лише 18+
24
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина VII

Убивство норвежців та про відплиття

Сталося так що літом, до Фіорду Дюрі прийшов корабель, що належав двом братам, норвежцям. Одного звали Торір, другого Торарін, вони були родом із Віку. (11) Торгрім поїхав до корабля, купив собі чотири сотні колод і віддав частину платні зразу, а частину обіцяв віддати пізніше. Ось купці ставлять корабель в Піщане Гирло, а самі влаштовуються жити.


Жив чоловік на ім’я Одд, він був сином Ерлюга. Він жив на Косі в Блюдному Фіорді. Він прийняв купців до себе. Ось Торгрім шле Тородда, свого сина, скласти їхні колоди і порахувати їх, тому що він думає скоріше перевезти їх додому. Той приходить, бере колоди, складає їх, і покупка здається йому не такою вдалою, як говорив Торгрім. Він почав лаяти норвежців, ті не стерпіли цього, накинулись на нього і вбили.


Вчинивши вбивство, норвежці йдуть з корабля. Вони переправляються через Фіорд Дюрі і, роздобувши собі коней, поспішають до свого житла. Вони їдуть цілий день і ніч, поки не досягають долини, що відходить від Блюдного Фіорду. Там вони снідають і лягають спати.


А Торгріму стало відомо про пригоду, і він зразу зібрався з дому, переправляється через фіорд і один їде слідом за норвежцями. Він застигає їх там, де вони спали, і розштовхує Тораріна древком списа. Той схоплюється і тільки – но хоче ухопитися за меча, - а він признав Торгріма, - як Торгрім завдає йому удару списом і вбиває. Тут прокидається Торір і хоче помститися за співтовариша, але Торгрім ударом списа валить і його. Це місце зараз називається Долиною Сніданку і Загибеллю Норвежців. Після цього Торгрім поїхав додому, і ця поїздка принесла йому славу.


Зиму він перебуває у себе на хуторі. А навесні зяті, Торгрім і Торкель, споряджають корабель, що належав норвежцям. Норвежці ці уславилися великими бунтівниками у себе в Норвегії, і їм неможна було там залишатися. Ось споряджають зяті корабель і виходять в море. В те ж літо виходять із Мушлевої Бухти у Фіорді Стейнгріма і Вестейн з Гіслі. Поки ті і другі у плаванні, Енунд із Середньої Долини хазяйнує на хуторі у Торкеля і Гіслі, а Сака-Стейн, разом з Тордіс, - в Морському Житлі. Під час всіх цих подій в Норвегії правив Харальд Сірий Плащ. (12) Торгрім і Торкель приводять корабель на північ Норвегії і зразу ж їдуть зустрічатися з конунгом і, ставши перед ним, вітають його. Конунг прийняв їх добре. Вони стали його людьми. Їм дісталось чимало почестей і чимало добра. Гіслі і Вестейн плавали більше ста днів і одного разу, на початку зими, біля берегів Хьордаланду (13) попали вночі у сильну заметіль і бурю, і їхній корабель розбився на друзки, але своє добро і людей вони зберегли.


Примітки:


11)… Вік…- місцевість на півдні Норвегії.

12)… Харальд Сірий Плащ…- норвезький король біля 960 – 965 рр.

13)… Хьордаланд – область на південно – заході Норвегії.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Каллистрат цікавиться

  • КаллистратМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!