02.12.2023 20:59
18+
28
    
  - | -  
 © Ісландські саги

Сага про Гіслі

частина XVIII

Ще про гру в м’яч



Ось справили по Торгріму тризну, і Бьорк дає багатьом гарні подарунки в заставу дружби. Далі відбувається ось що. Бьорк платить Торгріму Носу і просить його наворожити, щоб нізвідки не було допомоги убивці Торгріма, хоча б люди і захотіли допомогти йому, і щоб не було йому в країні спокою. Дали йому за ворожбу дев’ятилітнього бика. Ось Торгрім береться чаклувати, і, приготувавши собі все, як завжди, споруджує поміст і звершує чаклунський обряд з усім можливим непотребством та злобою.


Була ще й така дивина, якій приписували особливий смисл: сніг не лежав на південно-західному схилі Торгрімового кургану, і там ніколи не замерзало. І люди пов’язували це з тим, що Торгрім своїми жертвами здобув доброзичливість Фрейра. І Фрейр (26) не хоче, щоб їх розділяв мороз.


Так пройшла зима, і брати влаштовують ігри. Бьорк переїздить на хутір до Тордіс і на ній жениться. Вона в той час ходила вагітною. У неї народився хлопчик, його окропили водою і нарекли Торгрімом, як і батька. Але коли він виріс, їм здалося, що він крутий характером і непокірний. Йому змінили ім’я і почали називати Сноррі. (26). Бьорк прожив там зиму і теж приймав участь у іграх.


Одну жінку звали Аудбьорг. Вона жила у верхній частині долини, на Неудачному Дворі. Вона була сестрою Торгріма Носа, а одружена з чоловіком на ім’я Торкель, на прізвисько Невдача. Сина її звали Торстейном. Після Гіслі, це був найсильніший гравець на іграх. Гіслі і Торстейн завжди грали разом, а проти них Бьорк з Торкелем.


Одного разу на ігри зійшлося дуже багато людей: багатьом було цікаво подивитися на ігри і взнати, хто сильніший за всіх і хто краще грає. І було там так само, як і скрізь: чим більше збереться на іграх народу, тим з більшим завзяттям іде гра.


Розповідають, що Бьорк того дня програвав Торстейну. В решті-решт, він розізлився і зламав навпіл биту Торстейна. Але Торстейн штовхнув його так, що той впав на лід. Гіслі, побачивши це, сказав Торстейну, нехай, грає проти Бьорка в повну силу, « а я поміняюсь з тобою битами». Так вони і роблять. Гіслі сідає ремонтувати биту і поглядає на курган Торгріма. Земля була укрита снігом, а на схилі кургану сиділи жінки, сестра його Тордіс і багато інших. Гіслі сказав тоді вісу:


- Ось проростають проталини

на даху, що вкрив нині

недруга турсів Гріма, -  

він прийняв смерть від мене!

Маленький клапоть землі

сміливому служить долею, 

золота, клен наділив

з лихвою вершителя бою. (27)



Тордіс зразу ж запам’ятала цю вісу. Вона пішла додому і розгадала її смисл. Вони закінчують ігри і Торстейн іде додому.


Жив чоловік на ймення Торгейр і на прізвисько Тетерев. Він жив у Дворі Тетерева. Жив чоловік на ймення Берг і на прізвисько Коротконогий. Він жив на болоті Коротконогого на західному березі ріки. Ось дорогою додому Торстейн і Берг обговорюють ігри і, слово за словом, сваряться. Берг тримає бік Бьорка, а Торстейн йому суперечить. Тоді Берг вдарив Торстейна обухом сокири. А Торгейр стає поміж ними, і Торстейн не може постояти за себе. Він іде додому до своєї матері Аудбьорг, та перев’язує йому рану і обурюється. Всю ніч стара не може заснути. Вона виходить з дому, і смутно у неї на душі. Було холодно і безвітряно, на небі жодної хмаринки. Вона декілька разів обходить будинок проти сонця і, закинувши голову, втягує повітря з усіх сторін. І от погода почала змінюватись, здіймається сильний буран, а потім настає відлига, сніг на горі підмиває потоком, і на хутір Берга обвалюється лавина. Там загинуло дванадцять чоловік. Сліди цього обвалу видно і по цей день.


Примітки :


26)… Сноррі, син Торгріма – це знаменитий Сноррі Годі, про якого говориться в багатьох «сагах про ісландців», особливо – в «Сазі про людей з Піщаного Берегу»

27)… Недруга турсів Грім…- Торгрім (тобто Тор – Грім, недруг турсів – Тор); золота клен…- воїн, тобто Гіслі; вершитель бою…- воїн, тобто Торгрім.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Ісландія, X ст. н. е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!