24.06.2024 21:15
для всіх
30
    
  - | -  
 © Марчелло Арджиллі

Скандал в Академії

з рубрики / циклу «Казки для ДОРОСЛИХ»

Після хвилинного збентеження всі академіки в один голос обурилися: та як він посмів, новоспечений професор, юначок, тільки-тільки прийнятий до Академії, проголосити подібну єресь?


Йому перший раз надали слово на цій високій кафедрі, і він висловився так:

- Вельмишановні колеги, я проти науки…


Не тільки в Академії, але і у всій країні нічого подібного ще не чули: в цьому високорозвинутому, технічно організованому і економічно запрограмованому суспільстві всі громадяни мали бездоганну наукову підготовку.


У всіх сферах панувала автоматизація. В кожному домі обов’язково була посудомийка, автоматична куховарка, машина для виконання домашніх завдань, пилосос і автоматичний мозок. Натискаєш кнопку – і він видає тобі комплексну програму недільного відпочинку, з найбільш зручним маршрутом і пам’ятками, що зустрінуться на шляху; або, скажемо, засмоктало у тебе під ложечкою, натискай іншу кнопку, і зразу узнаєш, якого бутерброда тобі краще з’їсти – з шинкою, сиром чи ковбасою. Електронний мозок підкаже тобі, який фільм більш за все відповідає твоєму сьогоднішньому настрою. Якщо у тебе виникають сумніви куди звернути на перехресті, - будь ласка, на кожному розі кабіна громадського електронного мозку на випадок утруднення: він миттєво направить тебе куди треба, і мало того – визначить, чого тобі в цю мить найбільше хочеться – потанцювати, навідатися до приятеля або, наприклад, піти до ігрового залу. Ігрових залів надзвичайно багато, і в них потужний асортимент електронних апаратів: одні розвивають інтелект, другі виявляють і коригують твої схильності…


Користуватися електронним мозком навчають з наймолодшого віку, тому діти завжди знають, який гімнастичний комплекс виконувати для зміцнення біцепсів чи литкових мускулів і які ігри тренують здатність науково прогнозувати кінець спортивних матчів. Немає дівчини, яка б не з’ясувала у електроно - обчислювальної машини, які якості повинен мати її обранець.


З життя людей були повністю виключені імпровізація і випадковість, науково-технічний рівень країни був настільки високим, що громадяни по праву вважали себе авангардом людства. Можете собі уявити, який скандал викликала така фраза в стінах Академії наук. Вчені мужі надзвичайно обурилися.

- Він не в своєму розумі! Як він сміє? Геть його, геть!


Президент з трудом відновив тишу.


- Колего, - сказав він суворо, - будь ласка поясніть.


Юний професор декілька разів відкривав рота, але не вимовив ні слова. Було ясно: на душі у нього таке накипіло, в голові був такий вихор думок, що виразити йому важко. Червоний від напруги, він, нарешті, виказав в одній фразі:

- А як же бути з фантазією?...


В залі запанувала гробова тиша.

Після тривалого, тяжкого мовчання президент, вражений таким відкриттям, ледь чутно прошепотів:

- Шановні колеги, я вважаю, необхідно корінним чином передивитися всю систему нашої наукової організації.


Вільний переклад КАЛЛІСТРАТА.



Італія, Рим, XX ст. н. е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!