Між дверима
От коли не образливо, коли тебе відлупцюють двері, так це у Італії на прийомі у дантиста…
Сьогодні був маленький ліфт і велика життєва сцена.
Я допомагала людині у інвалідному візку виїхати з ліфта. Все було тихо, спокійно, майже елегантно — рівно до моменту, коли в історію ввійшов ліфт зі своїм характером і поганим настроєм.
Його двері раптом вирішили, що ми живемо не за їхнім графіком. І почали діяти принципово: закриватися, передумувати, відкриватися з образою на світ і загалом поводитися так, ніби це вони тут головні герої.
Я, як людина з місією “все має пройти красиво і без стресу”, стала живим стопором. Руки — тримають двері, ноги — тримають реальність, а десь усередині ще й усмішка тримає ситуацію в рамках пристойності.
І тут двері вирішили, що дипломатія завершена. Почали не легку гру, а цілком впевнене “виховання” — з відчутними, неприємно конкретними ударами, ніби вони пояснювали свою точку зору без слів: “ми тут головні, ти просто гостя”.
Я стояла між людиною у візку, виходом і ліфтом, який раптом уявив себе дуже серйозною системою безпеки з характером і амбіціями.
Зовні — спокій. Майже ідеальна жіноча зібраність. Всередині — думка: “гарно я сьогодні допомагаю, нічого не скажеш”.
Коли все нарешті закінчилось, ліфт зробив вигляд, що він просто техніка. Холодна. Беземоційна. Ніби не він щойно вів зі мною дуже тілесну дискусію.
А я тепер знаю: жіночність — це коли ти і людину підтримала, і ситуацію втримала, і двері пережила. Навіть якщо вони були вперто переконані, що мають право на останнє слово.
Модена, 18.06.2026
