22.06.2026 23:22
для всіх
7
    
  1 | 1  
 © Світлана Рачинська

По той бік скла

У будинку, де я живу, є два чорних коти-близнюки.

Наш будинок стоїть у дивному місці. З одного боку — бездоганно рівні гольфові поля, які зеленими хвилями тягнуться до самого горизонту. Вранці над ними лежить молочний туман, і здається, ніби земля ще не прокинулася. Між полями блищать водойми, де живуть нутрії. По сутінках із високої трави виходять зайці. Білки стрибають між соснами, а птахів тут стільки, що часом прокидаєшся від незнайомих голосів і думаєш, що десь помилилася континентами.

І посеред усієї цієї краси стоїть наш будинок.

А в ньому живуть два чорні коти.

Вони настільки схожі, що спершу я їх постійно плутала. Однакова блискуча шерсть — чорна, як літня ніч без місяця. Коли на неї падає сонце, вона відливає темним шовком. І однакові очі — великі, зелені, світлі. Такі, що іноді здаються двома повними місяцями, які випадково заблукали й оселилися на чорних котячих мордочках.

Але схожість закінчується там, де починається характер.

Одного звати Неро.

Неро належить будинку.

Він улюбленець господарів і прекрасно про це знає. Ліниво прогулюється по черепичному даху, ганяє голубів більше для розваги, ніж із мисливського азарту, і м’явкає так вимогливо, ніби не просить, а робить зауваження персоналу. Їсть далеко не все. Якщо щось не сподобалося, просто відвертається. Господарі давно вивчили його примхи і намагаються догодити.

Те, що Неро не захотів, часто залишають для його брата.

Для Сільвестро.

Але якщо Неро належить будинку, то Сільвестро належить усьому іншому.

Вітру над водоймами.

Соснам.

Високій траві.

Вечорам, коли сонце повільно опускається за поля і золоте світло довго тримається на верхівках дерев.

Коли я тільки поселилася тут, Сільвестро був справжнім відлюдником. Не те щоб він не любив людей. Здавалося, він просто не бачив жодної причини їм довіряти. Варто було зробити крок назустріч — і його вже не було. Чорна тінь ковзала між кущами і розчинялася серед дерев.

Більшу частину життя він проводив десь там, за межами людського світу.

Наша дружба почалася через скло.

Майже два місяці щовечора він приходив в один і той самий час. Я залишалася сама на першому поверсі, а він сідав по той бік скляної стіни.

І чекав.

Спочатку — просто на їжу.

Потім, мені здається, вже не тільки на неї.

Я перестала давати йому те, що не доїв Неро.

І поступово між нами виникло дивне знайомство.

Не дружба в людському розумінні.

Не приручення.

Швидше, взаємна згода бути поруч.

Мені завжди здавалося, що Сільвестро пахне не котом, а тим світом, у якому живе. Водою зі ставків після дощу. Нагрітою сосновою корою. Вітром, що гуляє над полями. Він приходив до будинку так, ніби приносив із собою частинку дикої природи.

Потім я поїхала у відпустку майже на місяць.

І коли повернулася, все ніби довелося починати заново.

Сільвестро знову став обережним.

Знову тримав дистанцію.

Але була одна річ, яку я завжди помічала.

У Неро був погляд розбещеного красеня, який абсолютно впевнений, що світ створений для його зручності.

У Сільвестро очі були іншими.

Добрими.

Не знаю, як інакше це пояснити.

Одного разу мені вдалося його погодувати. Він підійшов трохи ближче, ніж зазвичай. Подивився на мене своїми зеленими очима так уважно, ніби намагався щось запам’ятати.

А потім зник.

Минув тиждень.

Потім другий.

Щовечора я затримувалася на першому поверсі довше, ніж було потрібно. Виходила на терасу. Виглядала його серед дерев.

Іноді сонце вже давно заходило, скляна стіна ставала темним дзеркалом, у якому відбивалися дерева, вода і небо. Я бачила там себе.

А Сільвестро не приходив.

Одного ранку його господарка сказала мені, що він помер.

Я пам’ятаю цей момент.

І пам’ятаю, що не повірила.

Не тому, що знала щось напевно.

Просто десь усередині жило дивне відчуття, що це неправда.

Що він живий.

І кілька днів тому Сільвестро повернувся.

От просто повернувся.

Наче нічого не сталося.

Наче смерть помилилася адресою.

Не можу передати, як я зраділа. Мабуть, більше, ніж він сам.

Тепер він приходить не тільки ввечері. Іноді з’являється й удень. Сідає неподалік і дивиться на мене.

І я досі не можу описати цей погляд.

Можливо, тому що це вже давно історія не про кота.

Є створіння, яких неможливо приручити.

Не тому, що вони дикі.

А тому, що вони вільні.

Їхню довіру не можна вимагати. Її не можна купити. Її не можна заслужити за один день.

Вона приходить сама.

Тихо.

Майже непомітно.

Як чорний кіт із зеленими очима, який одного вечора сідає по той бік скла і раптом вирішує, що більше тебе не боїться.



Modena, червень2026

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!