15.01.2014 22:10
лише 18+
205
    
  3 | 3  
 © Сорок Восьмий

Євангеліє від Пилипа

І чого ви, перепрошую, на мене витріщилися? Ніколи не стрічали такого розумного чоловіка? То вам, можу сказати, дуже і дуже поталанило. Питаєте, що то за один і як його звати?.. Комусь пощастило мати навіть пару імен, як то Зиновій-Богдан Хмельницький[1] чи Богдан-Ігор Антонич[2], а в мене що ім´я, що прізвище – все однакове. Звати мене Пилип Пилип. Ніколи не чули? То й не дивно, бо я такий собі напівмандрівний-напівосідлий філософ. Моїх трактатів ви не зустрінете в книгарнях, де полиці завалені всілякими там Гасетами[3], Расселами[4], Фрейдами[5] та іншими Арістотелями[6], бо свою мудрість я віщую тільки один раз, не повторюючись, і тільки в цьому генделику.

Звідки я почерпаю надхнення? Як то звідки? А що таке, по-вашому, філософія? Правильно – любов до мислення! А мислителем я був змалечку: чи якесь лихе діло, чи щось добре замислював мало не щодня. Та ще вмів слухати. Казали тато, царство їм небесне: “Мовчи і слухай, най люди подумають, що ти німий, ніж мають казати, що дурнуватий”. То для того, щоб стати правдивим філософом треба не стільки говорити, скільки навчитися слухати. То є направду парадокс: з незапам´ятних часів поважали ораторів, красномовців, штудіювали риторику, але зовсім не шанували тих, хто вміє слухати. А це на їхні довірливі вуха і досі розраховує юрба знахабнілих демагогів...

Утім, слухають охочіше музику. Хорошу, погану, ніяку, нікудишню, але музику. Що кому ближче до серця: скрипіння скрипки, сопіння сопілки, трубіння труби, бубоніння бубна, фатогування фагота чи валторнування валторни. Нотами можна висловити не менше, ніж найдобірнішими словами; композитори, виявляється, найпопулярніші промовці і кожен бачить у сказаному ними щось своє, залежно від уподобань, польоту фантазії, прогалин у вихованні і бозна якої чортівні. Знаходяться юродиві, що збираються довершену гармонію звуків переказати сухими і чітко означеними словами. Уявіть, такий зашмірганий через свою геніальну величність опус Баха[7] осмілюються назвати, наприклад, токкатою ре-мінор. Усього три слова, майже як послати до біса. Хтось ка’е, що це тремтіння повітряних мас, яке вимірюється герцами чи герцями. Сліпці!.. Безумці!.. Мізантропи!.. Препарувати музику!.. Це блюзнірство, зухвальство, недоумкуватість. Їм би ще познущатися над родовими стогонами власної матері або вивчати анатомію по розіп’ятому Христу. Усе єдино, все одно, байдуже...

Захопився...

Скільки мені років? Я ще не такий старий, щоб мені звільняли місце в автобусі, але вже прожив достатньо, щоб ви могли замовити мені кухоль пива. Коли хочете зрозуміти суть нашого життя, то краще послухайте мої враження від спостережень, бо вони саме підглянуті, а не вигадані в затишному кабінеті із кондиціонером. Ніякі там “спосіб існування білкових тіл” чи “взаємодія між молекулами[8]” тут не доречні. Бо думка, випурхнувши в світ і матеріалізувавшись у друкованому слові, законсервовується, після чого нагадує допотопну мумію. А життя, як річ дивна і миттєва, існує тільки в теперішньому часі. Воно, мовби сюрреалістичний гобелен, витканий з окремих ниток миттєвостей, вміло балансує між майбуттям і минувшиною.

Я ніколи не прагнув потрапити в аннали історії – свідомо, як безумець Герострат[9], чи необачно, як скажений Гаврило Принцип[10], але таки потрапив. І сталося це якось непомітно, випадково, мимоволі, бо я серед життя, бо я – саме життя.

Я можу розповісти чимало. Не про великих і знаменитих осіб, чи, як тепер прийнято називати на чужинський лад, VІР-персон,– на їхній славі і так наживаються заповзятливі пройдисвіти. А про звичайнісіньких людей, часто випадкових і непримітних, без яких діяння сильних залишилися б забутими і несприйнятими.

То, друзі, якби ще кухоль пива і я повідаю вам таке собі євангеліє від Пилипа Пилипа...  І, будьте ласкаві, у жодному разі не читайте епіграфів, а слухайте їх, вслухáйтеся і не пробуйте почуте переказати словами...


___________

[1] Хмельницький Зиновій-Богдан Михайлович (1595-1657) – гетьман України в 1648-1657 рр., ватажок національно-визвольної війни українського народу

[2] Антонич Богдан-Ігор (1909-1938) – український поет

[3] Ортега-і-Гасет Хосе (1883-1955) – іспанський філософ і публіцист, прихильник концепції масової культури та еліти

[4] Рассел Бертран Артур Вільям (1872-1970) – англійський філософ, математик, логік і громадський діяч. Засновник філософської течії неопозитивізму. Ініціатор Пагвошського руху. Нобелівський лауреат (1950)

[5] Фрейд (Фройд) Зигмунд (1856-1939) – австрійський невролог та психіатр, основоположник психоаналізу

[6] Арістотель (384-322 до н.е.) – давньогрецький учений і філософ

[7] Бах Йоган Себастян (1685-1750) – німецький композитор

[8] Оповідач посилається на різні визначення процесу життя: “Життя – це спосіб існування білкових тіл, суть якого полягає в постійному самооновленні хімічних складових цих тіл” (Ф.Енгельс). “Життя – це взаємодія між молекулами” (Л.К.Полінг)

[9] Герострат – для того, щоб обезсмертити своє ім´я, цей давній грек спалив одне з семи чудес Давнього світу – храм Артеміди в Ефесі

[10] Принцип Гаврило (1894-1918) – боснійський революціонер. Від його рук загинув австрійський спадкоємець престолу ерцгерцог Фердинанд, що слугувало приводом для початку першої світової війни

Казочки онлайн

Сорок Восьмий цікавиться

  • Сорок ВосьмийМожете залишити хоча б два слова чи лайк?
  • Задонатити
  • Добровільну фінансову допомогу на розвиток проекту у вигляді довільної суми коштів, яка Вас не обтяжує, можна швидко надіслати за вказаним під кнопкою "Задонатити" посиланням

Рекомендуємо також:



Пошук по сайту

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 16.01.2014 11:25  Ірина Затинейко-Михалевич 

"А життя, як річ дивна і миттєва, існує тільки в теперішньому часі. Воно, мовби сюрреалістичний гобелен, витканий з окремих ниток миттєвостей, вміло балансує між майбуттям і минувшиною." - Ото вже Пилип Миколайлвич Пилип. Філософ!!! Почуте словами справді не перекажу, а цитату собі виокремлю...Хоча їх тут безліч корисних!!! Чудово!

 16.01.2014 01:50  Марієчка Коваль 

Цікаво. хоча наїздів забагато для мене. Інша політика. +

 10.01.2014 22:28  Каранда Галина 

зносок багатувато... хтось не чув про цих людей? - гугл в поміч...
мені подобається стиль, але надто кидає від теми до теми... хоч в генделиківських філософів так і має бути))))