23.11.2021 07:05
для всіх
80
    
  1 | 1  
 © Лукіан

Прометей і Зевс

Прометей і Зевс розмови богів

з рубрики / циклу «РОЗМОВИ БОГІВ»


ПРОМЕТЕЙ. Звільни мене Зевс: я вже досить натерпівся цього жаху.

ЗЕВС. Тебе звільнити, кажеш ти? Та тебе б слід було закувати ще в тяжчі кайдани, наваливши тобі на голову увесь Кавказ! Тобі шістнадцять шулік повинні не тільки печінку терзати, але і очі виклювати за те, що ти створив нам таких тварин, як люди, викрав мій вогонь, сотворив жінок! А те, що ти мене обдурив коли ділили м`ясо, підсунув одні кістки прикриті жиром, а кращу частину зберіг для себе, - що можна про це казати?

ПРОМЕТЕЙ. Хіба я недостатньо вже заплатив, терплячи стільки часу муки, прикутий до скель Кавказу, і годуючи власною печінкою цього проклятого птаха, орла?

ЗЕВС. Це навіть не найменша частина того, що ти заслуговуєш.

ПРОМЕТЕЙ. Але ж ти мене не задарма звільниш: я тобі, Зевсе, відкрию дещо важливе.

ЗЕВС. Ти зі мною хитруєш, Прометей.

ПРОМЕТЕЙ. А що ж я цим виграю? Ти ж будеш прекрасно знати, де знаходиться Кавказ, і в тебе не буде нестачі в ланцюгах, якщо я попадусь, задумуючи що-небудь проти тебе.

ЗЕВС. Скажи спочатку, яку важливу послугу ти мені зробиш?

ПРОМЕТЕЙ. Якщо я скажу тобі, куди ти зараз ідеш, чи повіриш ти мені, що і інші мої віщування будуть правдиві?

ЗЕВС. Звісно.

ПРОМЕТЕЙ. Ти йдеш до Фетиди на побачення.

ЗЕВС. Це ти вірно вгадав; що ж далі? Тобі, здається дійсно можна вірити.

ПРОМЕТЕЙ. Не ходи, Зевсе, до цієї нереїди: якщо вона народить тобі сина, то він зробить з тобою те ж, що ти зробив …

ЗЕВС. Ти хочеш сказати, що я залишусь без влади?

ПРОМЕТЕЙ. Хай це не збудеться, Зевсе. Але перелюб з нею тобі цим загрожує.

ЗЕВС. Якщо так, то прощавай Фетиде. А тебе за це нехай звільнить Гефест.



Примітка: - на заставці статуя Зевса виконана невідомим автором в I ст. н.е. Прообразом цієї скульптури стала створена Фідієм в V ст. до н.е. статуя Зевса в Олімпії.


Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 23.11.2021 10:34  Анатолій Костенюк => © 

Гарна мініатюра. Мало хто тепер знає, що Прометей був пророком і знав, що з ним станеться. А між олімпійцями існував свій кодекс. Зевс був чесним богом.))) Греки вже тоді заклали основи моралі, якоі зараз ми не дотримуємося, за що і отримуємо.)))

 23.11.2021 09:40  © ... 

Невелика примітка для правильного розуміння життя)))

Лукіан пише: … «А те, що ти мене обдурив коли ділили м`ясо, підсунув одні кістки прикриті жиром, а кращу частину зберіг для себе, - що можна про це казати?»

Що це є? А це є те – що Лукіан був справжнім солдатом )))

Бо тільки солдат знає, що м’ясні мосли діляться на три категорії:

- перша: «учбовий» - гола кістка з двома-трьома жилами і хрящем на кінці для «зелених салаг»;

- друга: «учбово-бойовий» - кістка з двома-трьома жилами і достатніми ознаками м’яса на ній для «жовтих лимонів»;

- третя: «бойовий» - справжній шматок м’яса, без всяких кісток для «дєдов»;

З цього виходить: що коли салага Прометей підсунув «дєду» Зевсу не положений йому мосол, то за таке треба зразу ж бити черпаком по голові!

І от скажіть мені,люди добрі, в цьому світі щось змінюється чи ні?! )))))

 23.11.2021 09:40  Каранда Галина => © 

А ні в чому не винна Фетида буде думати, за що її послали подалі ні з того, ні з цього!)