14.12.2021 07:16
для всіх
64
    
  1 | 1  
 © Лукіан

Арес і Гермес

Арес і Гермес розмови богів

з рубрики / циклу «РОЗМОВИ БОГІВ»

АРЕС. Гермес, ти чув, чим нам пригрозив Зевс? Які пихаті погрози і разом з тим нерозумні! Якщо я, говорить, захочу, то спущу з неба ланцюг, а ви всі, вхопившись за нього, будете намагатися стягти мене вниз, але це вам не вдасться: ви ж не перетягнете! А якщо б я забажав потягнути ланцюга, то підняв би до неба не тільки вас, але разом з вами і землю і море, - і так далі, ти ж це сам чув *. Я не буду сперечатися проти того, що він могутніше і сильніше кожного із нас окремо, але начебто він настільки сильний, що ми всі разом не перетягнемо його, навіть якщо земля і море будуть з нами, я цьому  не повірю.

ГЕРМЕС. Перестань, Арес: такі речі небезпечно говорити, ці балачки можуть нам коштувати великих неприємностей.

АРЕС. Невже ти думаєш, що я сказав би це при всіх? Я говорю це тільки тобі, знаючи, що ти не розголосиш. Але знаєш, що мені здалося найбільш за все смішним, коли я слухав його погрозу? Я не можу не сказати тобі. Я згадав  один ще зовсім недавній випадок, коли Посейдон, Гера і Афіна обурились проти нього і задумували схопити його і пов’язати. Як він тоді від страху не знав, що і робити, хоча їх і було всього троє, і якби не Фетида, яка зглянулася над ним і призвала на допомогу сторукого Бріарея, він так би і дав себе зв’язати разом і з громом і блискавицею. Коли я це згадав, я трохи було не розреготався, слухаючи його гордовиті промови.

ГЕРМЕС. Замовкни, раджу я; небезпечно тобі говорити про такі речі, а мені - їх слухати.


Примітка: - … і так далі, ти ж це сам чув*. – див. Іліада, пісня VIII, «Ланцюг золотий тепер же спустив з високого неба. Всі до останнього бога і останньої богині повисніть на ньому, але стягти ви не зможете з неба на землю».

- на закладці - мармурова статуя Ареса, знайдена на Марсовому полі в Римі на місці храму цього божества в 1622 році. Це копія з оригіналу грецького майстра, можливо Лісіппа чи Скопаса.


Вільний переклад КАЛІСТРАТА.



антична Греція, друге століття н.е.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.12.2021 12:29  Анатолій Костенюк => © 

Молодець Зевс!
Ілюстрації підібрані професійно.