08.09.2012 18:55
для всіх
467
    
  7 | 7  
 © Ірина Затинейко-Михалевич

Слово до слова...

"Вишивала дівчина, вишивала - чорну і червоную нитку клала, що та чорна ниточка - то кохання, а червона ниточка - розставання..."
українська народні пісня

Вона не любила вишивати хрестиком. Натомість, обожнювала вишивати словами, різнобарвні нитки яких перепліталися вправно на ложі клавіатури і складалися обережно у візерунок на екрані монітора. Нитки, правда, рвались, плутались – в такі моменти, втрачаючи терпіння, допомагали ножниці «delete» та рятівна операція «завершення роботи».

Переспавшись із клубком думок заплутаних у голові, в руки клався безбарвний олівець…Він ще майстер той! Зі шкільної лавки й до сьогоднішнього ранку – не зрадив він своєї повелительки. Саме він вмів рятувати розгубленість-незібраність-роздратованість своєї майстрині. Хоч безколірно, та так рвучко і по-справжньому вмів вирівняти усю заплутаність ниток-думок – і візерунки наче оживали на папері! Рима сама виструнчувалась, знаходила свої місця, усі пустоти повнилися одразу змістом, сенсом неочікуваним…Якщо римі сьогодні не судилось народитись – їй на зміну клались витончені слова у строкатих реченнях, рясно оздоблені граційними комами, окликами, риторичними питаннями, таємничою трьохкрапковою недовершеністю… Реченням  було на цей раз легше вишити відчуття, усю багатогранність їх деталей, дріб’язків, які не завжди вкладались, вміщувались у віршований рядок…

Якщо ранок починався мисленнєвим осяянням, то полудень допомагав перенести невідшліфований візерунок все ж таки через ложе клавіатури у світ технічний – так надійніше…Ще один клік – і ранішнє творіння спочиває на затишному флеш-диску. До вечора!

Вечір розсудливо розвіяв усі зайві окличності, забрав двозначність ниток-слів розмито-невизначеного кольору. Довершив крапкою. Усе.

Натомившись, вона  нарешті відчуває вібрацію «очікувано-несподіваного» дзвінка…Містерія починається. Вдих-видих, тремтіння рук «відкрити файл»,  несміливий голос – прочитає вкотре оте вранішнє осяяння своєму «єдиному читачеві-слухачеві»…своєму сьогоднішньому натхненню. А по той бік зв’язку, за сотні-сотні кілометрів  чується лише затаєне дихання, мовчазне дивування, вдячне одкровення «ти моя дивовижна майстриня»…

Приходить час трикрапок – їх підтекст зараз найбільш красномовний… Мовчання складає їх в єдине.

Вишиття справді заспокоює  обох…Нитки-слова не мають стриму довго спочивати непрочитаними…Ним…Нею…



08.09.2012

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 13.09.2012 18:57  Тетяна Белімова => © 

Дуже гарний текст! Найбільше вражає багатство мови! Це навіть не пояснити, оцю магію Вашого слова. Це, певно, і є те натхнення, про яке ви писали.
У Вашій прозі дуже сильним є ліричне начало, так ніби епіка, оповідність відступають. Ви змушуєте читача співпереживати, як у поезії, а не сприймати певну інформацію, як в лінійній прозовій оповіді.
Треба писати! Продовжувати! Таким молодим, перспективним і талановитим сам Бог велів писати!

 11.09.2012 22:30  Володимир Пірнач => © 

Аналогія з вишиванням досить затерта, але написано гарно.
Сподобався алгоритм про стадії написання текстів, я до останнього (чи то передостаннього) якось не можу добратися :)
Гарне закінчення, читати по телефону свої тексти це справді багато про що говорить.
Є пропозиція, заганяй свою сестру Наталку сюди, чи хоча б дайте почитати кілька текстів, в приват наприклад. Я нікому не розкажу :)

 09.09.2012 00:37  Деркач Олександр => © 

Так гарно, такий цікавий текст Ви створили!!! Вітання всім Наталіям! 

 08.09.2012 21:25  Лідія Яр => © 

Це ж треба, вишиванка... сподобалося.
Наталь з іменинами привітати без Вас теж не додумалась.
То ж ВІТАЮ НАТАЛІЇ з іменинами!

 08.09.2012 19:35  Тетяна Чорновіл => © 

О! Я й не знала! Спішу також приєднатися до привітань усіх Наталок світу! :))) Подвійне - порталовським Наталкам!!!
А ще передайте, Ірино, вітання Вашій сестричці! Я зрозуміла, що вона талановита поетеса!
Сподобалось порівняння творчості з вишиванням!

 08.09.2012 19:11  Каранда Галина 

Гарна вишиванка!) то сьогодні день Наталії? Всіх вітаю!:))))

{#}