20.10.2013 20:49
для всіх
235
    
  3 | 3  
 © Ірина Червінська-Мандич

КРИЛА

Знаєш, я почав помічати людей. Так-так. Людей. Різних. Високих. Низьких. Худих. І не дуже. І навіть дуже… не дуже худих (таке враження, що ожиріння скоро стане національною ознакою). Блондини. Брюнети. Руді і фарбовані. А скільки різних виразів обличчя! Веселі. Сумні. Стурбовано-заклопотані. Відверто пофігістичні. На    -300О відморожені.

І серед усіх тих, хто тягне на своєму горбі вантаж повсякденності свят (а це сталося зі мною якраз у переддень Різдва. Отже, в цьому є щось містичне), я натрапив поглядом на твоє. Натхненне і чисте, як травневе небо, вимите шаленою грозою. На фоні загальної заклопотаності та білизни зими ти у своєму світлому пальтечку випромінювала щось таке, властиве, мабуть, лише ангелам.

Пам’ятаю свої почуття. Мені захотілось просто подарувати тобі троянду. Такого ж темно-червоного кольору, як і ґудзики на твоєму пальто. На моє нещастя неподалік вкопалась в асфальт квітковий кіоск. Ні, я не жмот. Просто поки я бігав за букетом, ти сіла в маршрутку і поїхала геть.

Тому ті троянди подарувались якійсь першій ліпшій, яка ще довго проводжала мою спину здивованим поглядом.

І знову мене оточили люди. Вони буди скрізь. На вулицях (безперечно), в метро (вервечками), в крамницях (чергами), в кабінетах і під кабінетами (з кавою і паперами), в кав’ярнях (аби лиш не на вулиці), в лікарнях (рівні перед Богом). Сновигають туди-сюди, зайняті до безкінечності одним великим ЧИМОСЬ. Ховають мертвих і народжують живих (хоч деколи і навпаки), щоби потім убити їх власною байдужістю. Їм байдуже до всього, що коїться в світі. І дійсно, яке комусь діло до того, що на території басейну Амазонки активно вирубуються джунглі, чи у Штатах та Японії вимирає якийсь там калан (видра видрою). Хіба від того в кишені прибавиться? А чи, може, краще бульба вродить, якщо перестануть розбиватись літаки, як от нещодавно було. Всі пасажири вмить побачили той світ без права повернення назад. І що з того, що знайшли чорну скриньку? Все одно винними будуть високі чини. Бо недогледіли або й не хотіли… Та від усвідомлення цього факту звичайними любителями повсякденної суєти у їхніх квартирах тепліше не стане.

Але ти не така. Ти не виправдовуєш свою байдужість таким банальним чином. Я був у цьому впевнений відсотків на 101 зі 100. Така чистота рис обличчя не буває у зіпсованих глобальним пофігізмом.

І щоби остаточно пересвідчитись у цьому, я день у день відвідував ту автобусну зупинку, де вперше побачив сяйво твоєї тендітної постаті. З надією, що не востаннє…

Ти дійсно була ангелом. Моїм безкрилим ангелом.

Але ти не любиш троянди. Ти взагалі не любиш квітів, які не ростуть на землі, бо вони вже мертві. Шкода… Я обовязково вивчу всі тонкощі мистецтва орігамі, самостійно виготовлю найкрасивіші на землі квіти з паперу та власноруч їх розфарбую. Тільки би ти посміхнулась від того, що хоча б у такий спосіб я дотично збережу життя кільком квітам.

А хочеш, мій ангеле, я подарую тобі крила. Нові. Зроблю їх з картону і вати. Ти ж старі десь загубила.

Дарма, що ти не бажаєш про це розповідати. Я маю власну версію, бо провів невелике дослідження твоїх снів та думок вголос. Думаю, що все було приблизно так.

Давно-давно, коли ще вірилось у власні сили і читалося межи рядками, одна дівчинка з волоссям кольору дикого каштану та очима, в яких поселились усі крони дерев, отримала у подарунок (як от від мене) розкішні крила. Так їх дарують кожному янголові, коли той відчуває готовність до жертовності. І кожному двокрилому додається його персональне сонце й небо. І тільки одне правило для них існує – не літати зависоко. А більше ніяких обмежень не було. Дівчинка стала дуже слухняним янголом.

Та одного дня в її світі вимушено, хоч і не надовго, поселили ще одну крилату істоту. Це сталося тому, що виробники небес і сонць змінювали обладнання на сучасніше, фабрика тимчасово простоювала. Новий знайомий мав запальну вдачу та вперто рвався злетіти якомога вище, щоби показати свою зверхність. А одного разу піднявся до самого сонця і пір’я на його крилах загорілось. Ти, звичайно, кинулась рятувати нерозважливого сміливця, та й тебе теж спіткало лихо.

А коли ви були уже на землі, врятований, замість подякувати, брутально звинуватив в усьому тебе. Тому крила у тебе відібрали. І ти дуже сумувала. Це можна помітити у твоєму погляді – погляді янгола, що тужить за свободою польоту на такій висоті, де навіть літаки не літають.

Тож давай я все-таки подарую тобі нові крила. Вони обов’язково будуть прикрашені коштовним камінням. Я прифастригую їх до одягу золотими нитками…

Ти не впевнена у міцності такого кріплення?  Може й так… Тоді я їх приклею… а потім – пришию. Так буде надійніше.

Ти лиш собі уяви! Ти полетиш далеко-далеко і я чекатиму на тебе. А коли повернешся – розповіси про незнані і чудернацькі країни, де сонце сходить на півдні, де корінь мандрагори росте прямо на деревах, а птахи і звірі їдять з рук і розповідають казки перед сном. Та побачиш міста з висоти пташиного польоту, навіть відвідаєш закоханий Париж, де всядешся на вершечок Ейфелевої вежі, й співатимеш наших пісень так голосно, що тебе почують аж у Токіо. Ти серед глухої ночі питимеш сяйво Карнацького храму і купатимеш тіло у червоних водах найдовшої ріки світу. Нащадки  Харрапської держави напоять тебе священним молоком білої корови. І ти повернешся додому оновленою, сповненою вражень і відчуття неповторності світу. Вони так нуртуватимуть у тобі, що не зможеш не вихлюпнути їх на мене. І тоді, разом із тобою, оновиться й моя душа.

Але чому ти відмовляєшся? Боїшся впасти знову? Боїшся. Що я тебе підведу? Ні, моя чистосте, не турбуйся про це. Де гарантії? Єдина гарантія – це моя любов і свобода, яку я хочу тобі дати.

І все-таки ні? Тобі заборонили носити крила? Але чому?!

Та й ти не янгол? Як? Створіння, яке не любить мертвих квітів може бути тільки янголом.

Ні? Не янгол… а звідки тоді ці шрами на білому шовку спини? Висікли… Висікли? На ганебному стовпі… Стовпі?

Хто?..



Калуш, 15.10.2010

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.01.2014 01:56  Сорок Восьмий 

Вражаюче

 21.10.2013 12:03  Тетяна Чорновіл => © 

Справді, дуже сильно.
З трагічним присмаком, яким і буває життя іноді...
Краєм думки чомусь стало шкода японського калана...

 21.10.2013 11:08  Світлана Рачинська => © 

Деякі речення просто рвуть. Не стану виділяти. Адже текст цілісно сильний!

 21.10.2013 11:06  Світлана Рачинська => © 

талантище!!!
вразило на клітинному рівні