13.11.2013 13:14
для всіх
331
    
  4 | 4  
 © Тетяна Чорновіл

ЖУРАВЛИННИЙ ДЖЕМ

ЖУРАВЛИННИЙ ДЖЕМ

з рубрики / циклу «ПРОЗА. КАЗКИ»

Казочку присвячую юній талановитій поетесі Олі Стасюк!
З Днем Варення, Олюшко! Солодких ніжних мрій, синьоокого
кохання і натхненної чарівної ліри, такої, як вона в тебе є!

В теплій затишній шпаринці прокинувся Жук. Він спросоння поворушив вусами і підсунувся ближче до банки. Ложка раптом цокнула по склі.

– Який ж-ж-жах! Закінчився ж-ж-журавлинний дж-ж-жем!!! – злякався жук і визирнув зі свого сховку.

Надворі, виявляється, вже хазяйнувала зима! Холодно і біло від снігу! Та нічого не поробиш! Не лишатися ж без улюблених ласощів!

– Коли ж-ж-ж я встиг все зж-ж-жувати! Тепер побіж-ж-жу по дж-ж-жем босоніж-ж-ж! – бідкався Жук. Він сповз з стовбура старої сосни і подибав до жукомаркету. Лапки провалювались у кучугури снігу, завірюха заплутувала вуса, замітала стежки і збивала з пантелику! Нещасний любитель вітамінів ледь не заблукав, та все ж добився до знайомого місця під кущем ліщини.

– Якби не скінчився  дж-ж-жем у стуж-ж-жу, то й не побачив би сніж-ж-жку! – втішав себе змерзлий Жук. Він обтрусив запорошений піджачок, постукав ніжками одна об одну, щоб, бува, не наслідити в магазині, і приготувався зайти. Та що це! Вхід з моху сховали від очей замети!  Нещасний покупець роззирнувся на всі боки і побачив оголошення на сухому листку, що тріпотів на гілці.

– За-чи-не-но  до  вес-ни… – прочитав по складах і аж зажмурився з досади.

 А коли знову розплющив очі, то побачив…, що він у рідній затишній шпаринці! І ось же стоїть повна банка улюбленого ягідного щастя! Ох і солодке! Визирнув! А надворі – ще тільки осінь!

– Насниться  ж-ж-ж  скаж-ж-жене ж-ж-жахіття! – пробубонів, засинаючи, Жук,

– Який ж-ж-же на смак сніж-ж-жок? Мабуть, ніж-ж-жний, як ж-ж-журавлинний дж-ж-жем…

Він так і не довідається про смак снігу, бо не побачить його, як завжди. Адже знову заснув до весни. Побажаємо ж Жукові приємних снів. Солодких, як джем із журавлини!


ЖУРАВЛИННИЙ ДЖЕМ (рецепти)

Стиглу журавлину переберіть, видаліть гілочки, промийте, видаліть зайву вологу.

Бланшуйте ягоди до розм`якшення протягом 4 хвилин, потім прокрутіть через м`ясорубку. Журавлинне пюре змішайте з цукром ( на 1кг журавлини – 1кг цукру ), розкладіть у чисті банки і стерилізуйте протягом 10-20 хвилин. Закатайте. Журавлинний джем – просто скарбниця вітамінів, чого так не вистачає нам у холодну осінньо-зимову пору.

Ось ще чудовий рецепт з грейпфрутом для щасливців, що мають хлібопічку, яка вміє готувати джем.

Помістіть у контейнер 1 склянку помитої журавлини, півтори нарізаного часточками грейпфрута (без шкірки, звичайно), 1 склянку цукру і натиснути на кнопку. Виходить чудове частування до чаю. Смачного!

Жук же своїм рецептом не захотів поділитися!  Ж-ж-жахливий ж-ж-жмот! :)

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 14.11.2013 21:42  Оля Стасюк 

спасибці) гарнюсінька казочка) дуже приємненько)

 13.11.2013 23:08  Тетяна Белімова 

Приєднуюся і тут!)) Чудове привітання)))

 13.11.2013 20:30  Каранда Галина => Оля Стасюк 

)))) то що? з днем варення!)))))))))))))) фанфари! там-та-та-там!)))

 13.11.2013 15:21  Олена Вишневська 

Чудова казочка для чодової іменинниці )))
Ще раз приєднуюся до побожань!

 13.11.2013 14:18  Сашко Новік => Оля Стасюк 

Приєднуюсь до привітань. Джахнем по джему! =)

 13.11.2013 13:41  Володимир Пірнач => Оля Стасюк 

Video YouTube

Приэднуюсь до привытань :)

 13.11.2013 13:37  Світлана Рачинська => Оля Стасюк 

Приєднуюсь!!!

КАзочка просто супер!