02.05.2014 00:38
18+
526
    
  6 | 6  
 © Оля Стасюк

Паросток

Паросток

з рубрики / циклу «Мініатюри»

Місто серед пустелі було сірим, похмурим і моторошним. Жодного живого дерева, жодної живої стеблинки. Суцільні звалища і сміття, по якому лазили люди із байдужими очима. Поряд гралися діти у брудному, обірваному одязі. Над ними нависали чорні хмари і вже понад століття закривали сонце.

Люди майже не говорили між собою, нічим не цікавилися і не намагалися навіть зв’язатися з іншими містами. Їхнє життя починалося і закінчувалося на гігантському звалищі.

Але одного разу серед уламків старих телевізорів і порваних шин пробився один зелений паросток.

Спочатку люди боялися його. Просто стояли навколо, боязко поглядаючи на це диво і важко вдихаючи звичайний сморід звалища.

До вечора біля паростка зібралося ціле місто. Люди приходили звідусіль, щоб подивитися на два крихітних листочка, які невідомо як з’явилися у цьому напівмороці.

І тут хтось вперше кинув камінь. Не сталося ані вибуху, ані якогось катаклізму – просто один листочок прихилився нижче до землі. І все.

Тоді люди, як по команді, кинулися на паросток. Усім містом. Топтали його, плювали і закидували сміттям. Дикий шал охопив їх і витягував нелюдське бурмотіння, що поволі наростало в гул, із захриплих грудей.

Коли це все закінчилося, ніякого паростка вже не було. Люди розійшлися по своїм домівкам, що були насправді просто норами у смітті. Всі одразу ж забули про той випадок.

Але наступного ранку зійшли мільярди таких паростків. Вони пробивалися всюди крізь бруд і мотлох, сяяли молодою зеленню і тяглися до неба.

І тоді вперше за багато років з-за хмар вийшло сонце.

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.05.2014 17:17  Ем Скитаній => © 

і мені сподобалось...нагадує сучасний, забарикадований Донбас... - та чи зійдуть паростки?.. якщо так, то скоріше б вже...

 02.05.2014 17:08  Ем Скитаній => © 

і мені сподобалось...наче про сучасний забарикадований Донбас... - та чи пробьються паростки прозріння?..

 02.05.2014 15:50  Ганна Коназюк => © 

Олю, мені дуже сподобався текст! Символізм... - чудово! Мене радує, що молодь має таке світобачення!!! Молодчиночка!!!

 02.05.2014 10:38  Світлана Рачинська => © 

І мене зворушив твій твір! Мило так про паросток...

 02.05.2014 07:30  Деркач Олександр => © 

цікаво

 02.05.2014 01:07  Тетяна Белімова => © 

Прозора символіка. Твій твір, Олю, видає твій вік! Це по-доброму (максималізм важко приховати!).
Сподобалося. Єдине, зверни увагу на слово "паросток" - надто часто вживаєш. Спробуй ввести декілька синонімічних означень! А так - епічність пробивається в тобі, як зелененький пагінець! будемо підтримувати цей твій прозовий пагін!

 02.05.2014 00:59  Панін Олександр Миколайович... => © 

Дуже зворушливо. Гарний твір.