21.09.2014 22:51
для всіх
253
    
  4 | 4  
 © Панін Олександр Миколайович

Монолог Блазня

Монолог Блазня 1

З циклу “Химерний світ“ (фрагмент)

Із сутінків Химерного Світу зявляється БЛАЗЕНЬ.


Б л а з е н ь. Я бачив жінку, яку розлюбили


Вона стояла на сцені невеличкого зеленого театру. Перед

нею колихався натовп, натовп розлюблених жінок… Зовсім

молоденькі, молоді, середнього віку, літні.., усі вони

зачаровано слухали.


Я слухав жінку, яку розлюбили


- Я кохала…Несамовито…Нестямно…

А він – кохав, любив, розлюбив… Морок, смерть заживо.


Інший чоловік…Відродження…Нове кохання


Душа і серце волали: “Годі! На коханні - хрест! Ніколи! Ніколи!”


Душа і серце бриніли: “Любий! Нове кохання! Нове життя!”


А потім – знову: “любив – розлюбив – любив – пішов”.., 

кружляння по колу, по колу страждань…


Аж раптом я зрозуміла – УСЕ ГАРАЗД!


Любі мої, подруги мої, сестри мої, повірте – УСЕ ГАРАЗД!

Ви кохаєте не чоловіка, ви кохаєте КОХАННЯ, а Кохання любить Вас, а Любов кохає Вас!

Любов втілюється в оболонку, в оболонку чоловіка!

Не існує “розлюбив”, оболонка не здатна ані любити, ані розлюбити. Це Кохання приходить і любить, потім воно відходить… Не назавжди…Воно повертається в іншій оболонці. Кохання завжди з вами!

Кохання любить вас, Любов кохає вас! Неначе комета, яка спалахує, відлітає, повертається і палає знову!

Оболонка-чоловік, то величина змінна, Кохання-Любов, то величина постійна…


Я бачив жінку, яку розлюбили…


Струнка, чарівна, прекрасна…Її очі світились співчуттям, любов’ю, щастям…

- Подруги мої, сестри, розправте плечі, посміхніться, відчуйте, що ви кохані! Кохання любить вас, Любов кохає вас! Не засмучуйте Кохання нещасливим виглядом, не ображайте Любов!

Невтішні жінки трохи ожили, почали розходитись…

У очах, що раніше були “наче холодна зола”, жевріло світло сподівання.


Жінка, яку розлюбили, ридала за лаштунками


- Заспокойся, - казали їй. – Ти знову подарувала надію стражденним…

- А хто подарує надію мені!? В мене не виходить жити так, як проповідую. Я не можу відділити кохання від образу чоловіка, який давно вже не гідний цього.

Але якщо мої слова комусь допоможуть, я буду проповідувати і надалі! Я допомагатиму людям, але хто допоможе мені!? – І вона знову зайшлася риданнями…


Я бачив жінку, яку…


Химерний БЛАЗЕНЬ зненацька щезає у химерних сутінках Химерного Світу


P. S.


Це – лише фрагмент. Монолог містить чимало суперечностей.., можна зробити багато критичних зауважень…

Але таке життя, наше химерне життя

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 22.09.2014 17:17  © ... => Ганна Коназюк 

Дякую за розуміння.

 22.09.2014 17:12  Ганна Коназюк => © 

Цікаво! "Оболонка не здатна ані любити, ані розлюбити" - звучить як афоризм...

 22.09.2014 16:26  © ... => Мальва СВІТАНКОВА 

Дякую, пані Мальво.

 22.09.2014 14:59  © ... => Світлана Рачинська 

Дякую, пані Світлано. Приєднуюсь до вітань з нагоди Вашої вебкниги!

 22.09.2014 14:57  © ... => Якобчук Павло 

Дякую, пане Павле. Радий Вас почути.

 22.09.2014 14:56  © ... => Тетяна Белімова 

Шановна пані Тетяно, дякую за відгук.
Аналізувати цей монолог вкрай важко. Блазень здатен заплутати у протиріччях усе. Тому наводиться лише невеличкий, більш-менш логічний уривок.
Проте блазень проголошує серйозні думки. Чому він раптом з’явився? – Він же блазень, нікого не питає, чинить так як чинить.
Кому більше притаманний серйозний підхід до життя? Мабуть тому, кого це життя сильніше зачепить.
Чому пишемо про жінок, про чоловіків писати нецікаво, занадто примітивні ( це мабуть блазень провокацію нашепотів, але залишимо його сумнівну думку).
Ще раз дякую за аналіз, за коментарій. З повагою.

 22.09.2014 13:34  Якобчук Павло => © 

Дуже цікаво зображено. Зазирнути за лаштунки захотілося. Життя суперечностей.

 22.09.2014 11:26  Світлана Рачинська => © 

Заворожливо... Мені подобається цей хід думок. А життя, воно ж і складається з суперечностей, без яких важко й щось уявити. Чудово! І дуже цікаво.

 22.09.2014 09:39  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Світ химерний, а от думки навіть дуже зрозумілі. Таке сприйняття полегшує життя!
Цікаві тези. Чудово!

 22.09.2014 08:13  Тетяна Белімова => © 

Олександре Миколайовичу! Стільки думок і вражень від вашого тексту. Зараз зберу все до купи, і пам`ятаючи свою обіцянку :), щось відзначу.
Відразу імпонує, що автор переймається глобальними проблемами людства і що вирішення таких проблем він бачить у вкрай гуманістичний спосіб. Справді, воно ж так часто буває, що "розлюбив", а жити ж треба й далі. Жити і, можливо, розказати іншим, як вижити. От.
Образ Химерного блазня? Чому такий? У серйозній розмові? Я читаю це так: жінки демонструють серйозний підхід до життя, а чоловіки - не дуже. Може, тут інший підтекст?
Уже писала вам про фемінізм як тенденцію. Ось нещодавно "Дві бурлачки" Нечуя-Левицього перечитувала: світ жінки очима чоловіка. Ми цікаві одне одному, того й пишемо від імені протилежної статі))) Це ж добре))