13.08.2015 17:48
лише 18+
215
    
  3 | 3  
 © Оксамит

Ілюзія правдивості

Ілюзія правдивості

з рубрики / циклу «Ілюзія правдивості»

Бери, святой король, лишённый всех пороков,
Рукой покорною протянутый моей
Лик, тонкой кистью на эмали крутобокой,
Так верно писанный, что нет его точней. Вероника Франко

Їй вистачило якихось секунд, щоб закохатися в ту країну. Дитячий розум сприйняв по своєму, закарбувавши в пам`яті сюжет передачі "Клуб кіномандрівників" Відчуття чарівності, яке супроводжує Її все життя. 

В голубому безмежжі вічний пілігрім Вітер загорнув в свої обійми Хмаринку. Двоє у безкінечній висоті. Здавалось ніщо не втрутиться в ідилію, і ніхто не розіб`є того тандему. Вдвох-назустріч мріям, разом-через всі дороги чекань-за руку і від світу. . . 

- Ти мені допоможеш?

- Авжеж. 

- І навіть не спитаєш?

- Швидже гадаю, то не прохання, а пропозиція від якої я не відмовлюсь. Подробиці при зустрічі замовнику. 

- Ти не можеш, щоб не з`язвити. . . 

Хто б Їй, що не казав, а Вона вірить, що дружба між жінкою і чоловіком існує. В чому вона полягає? На чому тримається? А хіба треба, щоб чесне і відкрите в чомусь полягало? Для того, щоб попити кави, згадати молодість, поділитись сьогоденням багато не треба. Вистачить простого розуміння, яке може тривати довгі роки. . . 

Хмаринка з Вітром грали наввипередки. Шалена свобода рухів. Одне за одним і одне до одного, незважаючи, не озираючись. Висота мрій, втілення бажань. Разом через всі дороги чекань-за руку і від світу. . . 

- Скільки часу я маю?

- Скільки тобі треба, стільки й буде. 

- На чайові не претендую. 

- Ти не можеш без сарказму. 

Пишні палаци, величні площі, живописні вулички. Запах квітів. Благородна кров. Аристократична зовнішність-саме такою є та країна в яку Вона закохана з дитинства, де візитною карткою пливуть казкові човни, якими велично кермують гондольєри. А ще в тій країні завжди панує ХIV століття, де декольтовані плаття, як символ ніжності і жіночності. Відкрите публічне життя, епоха відродження, інтриги всемогутніх кардиналів, влада дожів, незалежність, індивідуальність, несхожість. Країна-Жінка, і цим все сказано, мудра, шалена, весела, ніжна, пристрасна, вірна, де поєдналось непоєднане. . . 

Вітер відлітав, залишаючи Хмаринку, вона переймалась, а він з`являвся зненацька і загортав її в свої обійми. Небесний шлях. Серце птахом у грудях. Разом через всі дороги чекань-за руку і від світу. . . 

- Кожного разу ти мене дивуєш. 

- Не всіх слабих, ще повбивало. 

- Те, що ти затіяла викликає і хвилювання і інтерес. 

- Не переймайся, все буде добре. 

Його фірмі п`ятнадцять років. . , і можна було б багато розповісти про нього, але то буде неправильно. Кажуть - робиш добро кидай у воду. Своїх вчинків не рахуй, а чужих не прагни. . . 

Вона буде хазяйкою на тому святі, і в підтримку Їй буде весь його колектив. 

Вітер все частіше й частіше залишав Хмаринку на самоті. Налітав скупо і холодно. Недобре передчуття закрадалось у душу, але віра наскільки перемагала, що одне тільки разом через всі дороги чекань-за руку і від світу, переможно вселяло надію. . . 

Недалеко за містом, є чарівний куточок. . , той хто володіє тією землею, напевне теж закоханий в казкову країну Венецію, і саме там Вона організує свято. . , і дарма, що майже все відтворене не справжне, все, що там зроблене, зроблене душею. І Їй залишиться зовсім небагато, зробити так, щоб всі присутні відчули себе закоханими. . . 

- Ти у відпустці була?

- Ні. 

- Маємо сім днів на втілення твоєї мрії. 

- Якої?

- А хто казав, що венеціанські жінки най-най-най. 

- Ти будеш мене порівнювати?

- Перестань я серйозно. 

- Ні. . , мрії втілюються серцем і душею. 


То в чому ж та ілюзія правдивості? в тому, що коли не просиш і не чекаєш, то це приближує до омріяного?. , чи в тому, що своїх вчинків не рахуєш, а чужих не прагнеш? Чи може й справді дружби між чоловіком і жінкою не існує? А як же тоді, те заради чого живеш і віриш? Як же через всі дороги чекань за руку і від світу? Не шукай відповідь, немає її. Айвазовський все життя беріг рожеву туфельку Марі Тальоні, яка ніколи не була з ним разом, а казки Андерсена живуть і будуть жити, бо багато років до нього в сни приходила кохана Ріборг, яка теж ніколи не була з ним. . . Взаємність і розуміння велика робота, без відпусток і вихідних. А як же Її мрія?

Вітер заплутався в яблуневому листі ніжно наспівуючи достигаючим плодам. . , в небі плавали порваті клапті болосніжного шумовиння. . . 

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 15.08.2015 13:01  © ... => Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ 

"Для малюнка живописніше, коли він дещо облуплений, трохи в сажі, а для людського ока — то пересуди".
Я так Вам вдячна!!!

 15.08.2015 12:03  © ... => Деркач Олександр 

Дякую!!!

 15.08.2015 11:41  Деркач Олександр => © 

Дуже сподобалось!

 15.08.2015 10:40  Микола Васильович СНАГОВСЬКИ... => © 

Те, що Ви прислухалися до моїх порад, набагато підсилило привітання з Маковеєм. Воно для мене -- одне з найулюбленіших. І, хоча до маку воно ніякого стосунку не має, то дуже добре, що народ ототожнює його ще й з такою благородною окультуреною рослиною. Якраз, коли я зростав та дівчат хотів ним приваблювати, мак почав перетворюватися у заборонену рослину. А як те починалося, я описав у своєму есе "Й чарівні зорі над селом". Ось уривок з нього: "Ото малюю і слухаю:
«Я так хочу, щоб ти в люди вийшов, щоб не гибів у селі, як я... Тяжко тут буде тобі, бо за характером ні красти не зможеш, ні підлабузником нагинатися, не куриш і до спиртного байдужий... Куди тобі без цього усього на селі?!. Хіба що білою вороною... — воркотіли так, наче собі, мамка, милуючись цвітом маку. — Ой! Бісовського сина! Що ж це воно значить?.. На мить поглянь, синку, мак нам хтось «прорідив». Відчуваю, що не ти, бо мак ще зеленикуватий. До такого ти не ласий. А що ж воно за стерво на чужий город залізло?..»
Мамкиним бідканням перейнялася знайома жінка, яка проходила повз наш город.
«Та я, Анастасіє Захарівно, чула, що заїжджі молоді хлопці навчилися з такого маку якесь зілля робити. Коли приймуть його, то їм стає так гарно-гарно на душі, весело, радісно...»
«Та невже?! Щось не віриться! — відповіли мамка. — Що ви таке кажете? Спокон віку печу пиріжки з маком, але щоб отак радісно ставало після них, не помічала, навіть коли й кілька умегелю... Колю, а тобі після пиріжків з маком радісно не ставало? Ні?.. От бачите, Костівно, і сину моєму аж так радісно не ставало...»
«Ой, Захарівно, я ж сказала, що не від макових зернят, а від зілля. Кажуть, що його роблять з макових головок та самої рослини».
«О-о-ой-й! То що ж тепер?!. — розгубились мамка. — То невже? Оце не було кому нишпорити городами! Так тепер отака напасть! Господи, і звідки воно береться?!.»
Отак, слухаючи розмови, малюю димар хати. Тільки-но, придивившись до нього, відзначаю собі, що цього року не обмазував його, не білив. Для малюнка живописніше, коли він дещо облуплений, трохи в сажі, а для людського ока — то пересуди".
Успіхів Вам!
Зі щирістю!

 14.08.2015 09:05  © ... => Панін Олександр Миколайович 

Вітаю Вас Олександре Миколаєвичу, з святом Вас! Зичу всього найкращого, доброго, справжнього! Дякую за коментар і за увагу!!!

 14.08.2015 08:51  © ... => Микола Васильович СНАГОВСЬКИЙ 

З святом Вас Микола Васильович!!! Дякую за Ваші коментарі, дякую за вказане і виправляюсь! Приємно, що звертаєте увагу! Ще раз зі святом, миру, здоров"я і злагоди!!!

 14.08.2015 08:41  Тетяна Белімова => © 

Пані Аллочко! Який чудовий твір! Так гарно про Айвазовського й Андерсона написали, про Жінку-Країну!
Я думаю, що все буде добре)) Навіть переконана у цьому!

 14.08.2015 01:16  Панін Олександр Миколайович... => © 

Гарні лірично-філософічні роздуми.
Відносно різниці між Коханням і Дружбою - існує таке визначення: - Кохання - це одне тіло і дві душі, а Дружба - два тіла і одна душа.

 13.08.2015 18:12  Микола Васильович СНАГОВСЬКИ... => © 

Переконлива своїми художніми образами замальовка!
Втім, прошу прислухатися до оцих моїх ремарок (перепрошую за занудство -- не знаю, що з ним робити): слова "звичайно", "скоріше", "деталі" і "кожного разу" бажано замінити на точніші "так, авжеж, звісно", "швидше, гадаю", "подробиці, все розповім (почую)", "щоразу".
У реченні "Ти була у відпустці?" герой цікавиться, чи була(!). Тому порядок слів повинен бути таким: "ти у відпустці була?" Наступні дві репліки виписані логічно правильно.
Успіхів! З повагою!