07.11.2021 00:00
лише 18+
97
    
  - | -  
 © Іван Петришин

Ауло Ґеліо "Коли- обман, то це- не перемога"

Ауло Ґеліо «Коли- обман, то це- не перемога»

Ауло Ґеліо "Коли- обман, то це- не перемога".


Коли Піррус знаходився на італійській території (на землі Італії) і, на щастя, виграв одну й другу війну, і римляни були у великій небезпеці, а більша частина Італії перейшла королю, отож тоді Тімокар з Амбрачі, товариш Короля Пірра, потайки приєднався до консулів М.Фабриція і Кв. Емілія, щоб зрадити короля.

Тимокар, вимагаючи компенсації, сказав: "Якщо б ви мені дали компенсацію, я вб`ю тоді короля отрутами, а це для мене легко, оскільки мої сини подають келихи королю підчас бенкетів". М. Фабрицій і Кв. Емілій надіслали Королю Пірру листа стосовно цього, пишучи: " Римські консули вітають Короля Пірра. Ми, стурбовані твоїми постійними образами, бажаємо вести неприязну війну з тобою, але хочемо перемогти нашого ворога зброєю, а не шахрайством і обманом.

Тимокар, твій родич, прийшов до нашого табору, щоб віддати твоє життя в обмін на грошову компенсацію. Ми вислали геть із нашого табору того, хто пов`язаний із твоїми солдатами- не подобається Римлянам воювати за гроші чи за грошову винагороду, чи обманним шляхом. Бережись свого друга, бо інакше помреш". Пірр, розлючений від слів римських консулів, вбив Тимокара.

(Марія Д.)


Переклад з італійської- Івана Петришина




США, 6/11/2021

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
Не знайдено або поки відсутні!