Осіння депресія
з рубрики / циклу «Осінні барви дощові»
Приходить осінь. Так, вона красива, барвиста художниця, ще й жовтий колір – начебто радісний... Але чомусь ці дні - похмурі, сумні(може, бо дощ перефарбовує всі картини по-своєму), при чому такий стан природи, як губка, вбирає душа.
На серці темно, самотньо та холодно... Не помічаєш, що ти все більше сумуєш, мовчиш? Часто так хочеться посидіти біля вікна, загорнувшись в теплий плед, ні про що не турбуватись, просто дивитися у цю невимовну темряву і думати про життя...Часто тягне на сльози й на песимістичні думки... А самотність? Весь час здається, що лише вона поряд... То безсоння, то млявість і сонливість торкають, радше, полонять усе тіло. Ти гуляєш з друзями, смієшся з ними, а на душі порожньо і сумно. При чому саме ця маска незмінності, дружелюбності, яку ти запобігливо вдягаєш на самотнє серце, дратує найбільше.
Знайоме відчуття, чи не так? Ні, ні, не лякайся. Хоч психологи і виділяють осінню депресію(чи хандру по-народному) як окрему сезонну хворобу, ти не один(а) і це виліковно.
Серед причин є багато. Але на те і є наука біологія(зокрема - психологія), щоб усе пояснити.
Перш за все - скорочення дня. Справа іде на зиму, переведені годинники і те, що так швидко темрява полонить вулиці, діють гнітюче. Та ще й дощ, похмурі, сірі кольори, пейзажі і монотонність навколо не найкраще впливають на психіку. До того ж, зменшується сонячна активність(сонце - це життя все-таки, як кажуть), і в організмі різко стрибає гормон меланін, радий-радесенький, що це джерело світла нарешті не зменшує його кількість. Від того – і сонливість, упереміш з безсонням(ввечері і вночі його ще більше). Меншає вітамінів, до яких ми так звикли під час літа. Ну і, накінець, дія низьких температур – пам’ятаєте, як руки на холоді без рукавичок менш рухливі? Від того і млявість.
При чому прикра сну половину людства осіння депресія зачіпає найбільше, адже дівчата більш емоційні, чуттєві, мрійливі та меланхолійні.
Однак не спішіть одразу бігти до психологів. Це слід виконувати, якщо нічого з депресивним станом не можете зробити. Тоді справді думка фахівця – найкращий вихід. Наприклад, це - поширений варіант в Америці, адже осіння депресія там відоміша()бо більш сидячий спосіб життя, постійні фаст-фуди, в яких вітамінів – як кіт наплакав, і т. д...). Нізащо не слід «лікуватись» алкоголем - це спричинить звикання, а результату не дасть.
Перш за все - женіть лихі песимістичні думки. Особливо про самотність. Більше часу проводьте з друзями, батьками. Радійте життю – і осені насамперед. Спробуйте цю природу побачити як надзвичайно красиву сторінку свого життя, а найбарвистіші моменти(чарівне листя, останні квіти) замальовуйте, несіть у вірші, прозу, просто фотографуйте... Взагалі, яскраві кольори творчості рятують найкраще(доведено!). Безсоння сприймайте як додатковий час і спосіб зробити більше. Сонливість і млявість точно втечуть від бадьорого заклику спорту.
Отож, сприймайте світ без осінньої депресії!
Р. S. Хоча деякі відомі поети вважали осінню депресію способом зайвий раз подумати над філософією життя....