21.01.2013 10:26
для всіх
258
    
  4 | 4  
 © Анна Порядинська

Про смачну та духовну

Гарний апетит завжди був для мене відмітною довірчою ознакою, запорукою взаєморозуміння. Факт відмови  від їжі  взагалі, чи від якихось особливих продуктів зокрема, завжди сприймався мною з підозрою, за винятком, звісно, строгих медичних розпоряджень або кастових обмежень, що, втім, розглядалося мною як ще одне підтвердження моєї аліментаційної теорії.

Оскільки в поширеному твердженні "Я б хотіла бути настільки худою, щоб оточуючі думали, що я або дуже багата, або дуже хвора ©" мені більше ввижається схильність до меланхолії, самоїдства, жовчності, зайвої  нервовості характеру. Нічого оригінального і надзвичайного у цьому підході немає: впевненість у тому, що здорова дитина неодмінно повинна бути ненажерою («щоби щоки були тлусті»), є усталеною, принаймні, в тих широтах, звідки я родом. На чому і стоїмо. Поміж худих і доброму погано. Проти семантики не попреш.

І настільки це переконання в мені глибоке та невикорінне. Заяви про те, що «я не їм смаженого / після шостої вечора / тільки не з підливою» викликають у мене іноді подив, іноді співчуття. Так само, якщо людина ніколи не ходить босоніж, часом не спить голяка, не відчуває бажання вщипнути чиюсь не обов`язково знайому, але туго налиту сідницю, чи ніколи не доводилось пити з іржавого крана, або поцупити яблук з чужого саду, чи зализувати поріз на пальці.

Ні, я зовсім не виступаю на захист обжерливості, більш того, я сама багато разів потерпала від надмірно милих, але невблаганних, бабусь, які нізащо не відпустять вас голодними, коли ви ненароком потрапили до них при спробі занести подрузі зошит, запитати про здоров`я або розшукати своє кошеня. В цих бабусь завжди є на підхваті щойно спечені пиріжки з рисом і яйцем або, що я, звісно, любила більше - гречкою, печінкою та грибами.

І вже зовсім я не закликаю їсти що завгодно – здатність деяких людей з`їсти тарілку розсольнику, запиваючи солодким чаєм і закушуючи яблучним пирогом з шматком ковбаси, викликала у мене здивування з самого моменту мого переходу від асортименту молочної кухні на більш різноманітні корми. Я ніколи не змогла зрозуміти феномену крабових паличок чи, тим більше соєвих продуктів, які начебто мали стати повноцінними замінниками м`яса і навіть шоколаду. Люди, які купують знежирене масло, вселяють мені серйозні побоювання.

З іншого боку, якщо узяти свіжі продукти та змішати їх в правильній пропорції, то немає на світі нічого, що б я відмовилася з`їсти. Мені, звісно, не пропонували, так відразу, на сніданок, личинок хруща, але, скажімо, ідея з`їсти чийсь там мозок чайною ложечкою мене ні краплі не бентежить. Тільки спогад про буру неоднорідну масу, яку в дитячих садочках видавали нам, нерозумним дітлахам, за гороховий суп так і не стерся з моєї уяви. І ще андуйєт я й досі не можу на дух перенести через нічим непереборне фекальне амбре.

Адже в нашому житті не так багато задоволень. Ще за часів Стародавнього Риму давали нагороду за винаходи нових радощів для людства, так навіщо ж себе в цьому свідомо утискати?

Напевно цим мені так милий Гоголь - цей поет шлунка. Важко, напевно, знайти більш симптоматичну фігуру, адже саме голодування, виснаження організму, як наслідок неможливості примиритися зі своєю природою, довели його до трагічного і болісного кінця.

«- А що, Пульхеріє Іванівно, може, пора перекусити чого-небудь?

- Чого ж би тепер, Афанасію Івановичу, перекусити? Хіба коржиків з салом або пиріжків з маком, чи, може рижиків солоних?

- Та що ж, хоч і рижиків або пиріжків, - відповідав Афанасій Іванович, і на столі враз з’являлася скатертина з пиріжками і рижиками.

За годину до обіду Афанасій Іванович перекушував знову, випивав старовинну срібну чарку горілки, заїдав грибками, всякою сушеною рибкою тощо. Обідати сідали в дванадцятій годині. Крім блюд та соусників, на столі стояло безліч горщиків з замазаними покришками, щоб не міг видихатися якийсь апетитний виріб старовинної смачної кухні. За обідом звичайно йшла розмова про речі, дуже близькі до обіду.

- Мені здається, ніби ця каша, - говорив звичайно Афанасій Іванович, - трохи пригоріла; вам це не здається, Пульхеріє Іванівно?

- Ні, Афанасію Івановичу; ви покладіть більше масла, тоді вона не буде здаватися пригорілою, або візьміть цього соусу з грибками й підлийте до неї.

- Може й так, - говорив Афанасій Іванович, підставляючи свою тарілку, - покуштуємо, як воно буде.

По обіді Афанасій Іванович ішов відпочити з годинку, після чого Пульхерія Іванівна приносила порізаний кавун і говорила:

- Ось спробуйте, Афанасію Івановичу, який добрий кавун.

- Та ви не вірте, Пульхеріє Іванівно, що він червоний усередині, - говорив Афанасій Іванович, беручи чималу скибку, - буває, що й червоний, та недобрий.

Проте кавун зразу зникав. Після цього Афанасій Іванович з`їдав ще кілька груш і вирушав погуляти по саду разом з Пульхерією Іванівною. Повернувшись додому, Пульхерія Іванівна бралась за свої справи, а він сідав у піддашку, що виходив на подвір’я, і дивився, як комора безперестанно показувала і знов ховала своє  нутро, і дівчата, штовхаючи одна одну, то вносили, то виносили гори всякого добра в дерев`яних ящиках, решетах, ночвах і в інших плодосховищах. Трохи згодом він посилав за Пульхерією Іванівною або сам ішов до неї і говорив:

- Чого б такого попоїсти мені, Пульхеріє Іванівно?»

І нічого більш психологічно обґрунтованого не придумати, хоч ти в лотос сідай, хоч на цвяхах спи!



м. Київ, 20 січня 2013 року

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 21.01.2013 19:03  Тетяна Белімова => © 

Потішили! Чесне слово, Ваш маленький гімн епікурейству із цитатою Гоголя - це щось! А мені ще згадолося застілля з "Енеїди"...
Так хотілося б приєднатися! Але привид кумедного пуза й подвійного підборіддя переслідує, як нечисте сумління... І тому, я належу до тих, хто Вас так дивує фразами "після шостої", "тільки знежирене" і т.д. )))