27.06.2014 11:39
для всіх
835
    
  12 | 12  
 © Тетяна Белімова

Хай буде мир!

PlayХай буде мир!

«Say it out loud peace will come
Everybody shout peace will come
Blow the trumpet beat the drum
Peace will come»
Diana Gurckaya «Peace will come»

Ти малюєш білого лебедя на асфальті, а біла крейда розкришилася і ти не знаєш, як тобі його домалювати? Може, твоя мама зарадить лихові. Вона тримає картонне пуделечко із крейдою в руках, принишкла на лавці поруч із дитячим майданчиком.

Ви приїхали сюди декілька днів тому. Тут тихо. Дуже тихо. І коли зранку щебечуть невидимі пташки санаторного парку – це дивує найбільше. Пташиний щебет замість пронизливого виску куль…

- Мамо, там ще лишилася біла крейда?

- Мамо???

Чому вона нічого не одказує? Не чує? Замислилася? Поринула у спогади? Повернулася подумки туди – до їхнього покинутого помешкання у рідному містечку? Хоча, що ти можеш про це знати у свої шість років? Ти сам виймаєш із маминих, ніби задерев’янілих рук пуделечко із крейдою. Так, білої нема. Лишилася ще рожева й бірюзова. Ти спритно домальовуєш дзьобика лебедю рожевою крейдою і швидко розграфлюєш класики, аби вдосталь пострибати (тут можна? тут можна!).

Сонце. Його ніби багато, але вітер уже не вперше приносить темні дощові хмари, і тоді холодно й непривітно, доводиться сидіти у маленькій двомісній палаті на другому поверсі, де на сусідському ліжку (через тумбочку) тьотя Аня зі своєю донечкою Яною, трохи меншою за тебе. А в тьоті Ані очі завжди червоні від сліз (і в твоєї мами теж!).

- Мамо, що ти робиш? – ти дивишся на маму, губи якої ворушаться (вона щось проказує пошепки, зовсім нечутно), - Мам?

- Мам… а папка наш скоро приїде? – від твоїх слів мама знову дерев’яніє. Ти відходиш до своїх малюнків на асфальтованій доріжці, а вона дістає з кишені мобільний і перевіряє щось у ньому. Телефон… Раніше вона давала тобі погратися, послухати якісь прості мелодії чи навіть радіо у навушниках. Але зараз… Зараз вона стереже цей телефон ніби найбільший скарб! Не розлучається з ним цілісінький день і навіть на ніч кладе під подушку.

- Мам! Пішли на концерт! А? Дивися! Усі пішли вже місця займати! Мам!..

Ти стоїш і канючиш, смикаючи її за вільну руку (бо в іншій затиснуто той самий злополучний телефон). Ти термосиш і термосиш її за руку, поки врешті вона глибоко зітхає і підіймається з лавочки. Це перший звук від неї за довгі години мовчання, хай навіть і такий скупий, але прикрашений її посмішкою – то вже привід для того, аби весело промчатися на одній нозі до їдальні. Там уже зсунули всі столи вглиб до буфету, а всі стільці виставили рівними рядами перед імпровізованою сценою – утвореним під глухою стіною майданчиком, на якому встановили мікрофон і величезні колонки. Ти махаєш мамі рукою, коли вона врешті з’являється у дверях і про всяк випадок ще й кричиш:

- Мам! Сюди! Я зайняв місце! Я тут!

Поступово всі стільці займають такі ж, як і ви біженці – прибулі ще ранньою весною кримчани та земляки-східняки, що наразі заповнили усі корпуси великого за будь-якими мірками санаторію (тут нема жодних відпочиваючих, бо ж країна охоплена війною). Ти поки цього не розумієш, ясна річ, але усвідомлення цього прийде. Обов’язково! Ти просто ще надто маленький, аби у свої шість років замислюватися над цим (іграшкові літачки – ось твоє все! ти марив і мариш небом! хтозна… може, колись…).

Перших від сцени два ряди важна тітонька у вишиванці, яка, певно, тут за старшу, наполегливо просить не займати. Сонце виринає серед поодиноких темних хмар і вщерть заливає цю імпровізовану залу крізь бічні, лише тоненькими фіранками завішені вікна. Сонце наповнює це приміщення, ніби дає своє благословення і на це дійство, і цим глядачам, і акторам, які будуть виступати перед ними.

Гімн України, коли багато хто у піднесенні кладе руку на серце, хвилина мовчання (ти раптом зауважуєш, що товста тіточка поруч розмазує кулаком сльози і шмаркає носом, ніби маленька) - оце все віднині буде твоїм незримим спадком чи навіть цілою спадщиною для нового життя. Тобі бути справжнім героєм України, гідним її сином – льотчиком-героєм! Ти ще нічого про це не знаєш. Навіть і не здогадуєшся про те, що оця хвилина мовчання, вірші українською, які красива тьотя читає зі сцени разом зі своєю донечкою майже твого віку (вони обоє у гарних вишитих сукнях, які прикрашені червоними маками пам’яті і крові, що запеклася на серці), ці пісні невідомого аматорського колективу під баян – все це визначить твою свідомість, шлях, життєвий вибір! Ти вже відмінний! Ти вже не той хлопчик, що ганяв у дворі м’яча і прислухався до п’яних матюків сусідських дядьків, які «відпочивали» після зміни, бо сьогодні ти не лише почув, а й відчув, що ти – українець!

- О, мамо рі-і-ідна, ти мене не жди-и-и! Мені в наш ді-і-ім ніколи не прийти-и-и! З мойого се-е-ерця мальва проросла і кров’ю зацвіла-а-а!

На другому куплеті цієї пісні, яку ти чув тут, у санаторії, вже не раз (вона лине з відкритих вікон «кримського» корпусу, лунає з телевізора замість мультиків і навіть звучить із телефонів багатьох тут) двері розчиняються і до їдальні заходять глядачі перших двох рядів. Це чоловіки у камуфляжі (здоровенні! як видається тобі) – хто на милицях, хто із рукою на перев’язі, хто із пов’язкою на голові. Їхні бліді і виснажені обличчя виглядають безкровними масками над темно-оливковими одностроями, декого з них підтримують попід руки волонтери.

- Це ж наші! З АТО…

- Біднесенькі… бачите, як їх…

- Та й так добре, що живі-здорові! А скількох уже поховали…

- Може, вже ж не воюватимуть??? Поки одужають – війна скінчиться!

- Хай би так і було!

- Ой-йой-йой! До чого дожилися!

Пісня урвалася. Дівчина, що виконувала її ніяково переминається біля мікрофону. Фонограму виключили. Під тривожне перешіптування присутніх всі вояки врешті розсідаються вільними стільцями. Знову лунають «Мальви» з іще більшим піднесенням і почуттям, бо ж тут присутні ті, про кого це писалося, але які попри лють і ненависть ворогів, що полювали за їхнім життям, вцілили.

Ще лунають вірші і пісні, звучать побажання, відозви, заклики. Потім всіх фотографують (чи всі фотографуються!) – звісно, з тих, хто бажає. Ви з мамою не поспішаєте до виходу. Та й куди вам поспішати? Вас ніхто не чекає у маленькому двомісному номері. Вже на самісінькому виході ви раптом стикаєтеся у дверях із молодим хлопцем-військовиком. Його біла-білісінька здалеку забинтована до коліна нога зблизька виявляється вкритою жовтувато-сірим несвіжим гіпсом. Він не встиг вийти за двері, як на ньому повисла маленька й худенька, ще зовсім не стара жінка. Солдатик ледь втримує рівновагу на своїх милицях, а жінка все не розтискає обіймів. Нею ніби стрясає невидима сила, душить її схлипами, крізь які зі страшним свистом прориваються поодинокі слова:

- Си-и-иночку!.. Жи-и-ивий!.. Жи-и-ивий!!!

Ти вражено притискаєшся до мами, яка у правій руці стискає телефон (за цією своєю недавньою звичкою? чи дивним збігом обставин?). І саме у цю мить, коли ви не можете вийти, але й назад вам повернутися нема змоги (задні глядачі підперли вас до дверей, чекаючи своєї черги вийти), мамин телефон починає дзвонити – голосно, відчайдушно, перекриваючи своєю мелодією схлипування й плач солдатської матері. Твоя мама притискає телефон до вуха і в наступну мить ти чуєш її якийсь змінений (ти точно ще ніколи не чув, щоб вона з кимось так говорила!), майже суворий голос:

- Не треба більше воювати! Кого ви вбиваєте? За що боретеся??? Хай буде мир!



Київ, 25 червня 2014 року

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 02.06.2018 20:15  Наталія Старченко => © 

Хай буде МИР... Сильні слова - і сильний твір.

 10.05.2017 10:13  Надія Крайнюк => © 

Дякую Вам, пані Тетяно, за твір. Прочитала, заплакала. Скільки горя несуть війни! ХАЙ БУДЕ МИР! 

 27.02.2017 16:37  Душа. Ольга Липа => © 

Я вірю, дорога пані, Тетяно, після темної ночі, настає гарний світанок.

Ми вже на  зорі світанку!!!

Щасти і Миру нам усім!!!

 04.07.2014 00:16  Ігор Рубцов => © 

Я впевнений, що за умов нетривалого перебування на правобережній частині України багато східняків відкрили би для себе справжню Україну. Коли ми поверталися із Закарпаття, мене колеги питали: "Ну як там?", у сенсі: як ви там уникнули небезпеки? Скільки їм пояснював, що ставлення галичан до нас набагато приязніше, ніж наших донецьких до львів`ян. А Карпати? Це взагалі рай для приїжджих. Ні, більшість вірила "ящику" з мордою кісєльова. І народилося те, чого ніколи не було і у що мало хто вірив. Я - східняк із східняків, мав колись більш-менш толерантне ставлення до "всякої земної тварі", якою би мовою людина не розмовляла, знаходжу в собі ненависть до мови Донбасу (ім`я сусідньої країни тепер навіть писати несила). Гнів і ненависть знаходять у серці місце. Як їх загасити? І все тільки через те, що мою миролюбну, лагідну Україну назвали епітетом, що личить найгіршим катам минулого, а тепер і сучасного світу. Все ж правда переможе. Хочу миру, але чекаю почути "музику" війни. Моє місто треба вичистити від терористів, яких ніхто і ніколи не переконає, бо вони не тільки жертви брехні: вони її творці. Я погано сплю тому, що вони сплять у спокої. Коли над ними гратимуть розриви і вони зариватимуться нігтями у бруківку, я засинатиму сном немовляти. Коли я зможу вільно пройтися рідним містом із синьо-жовтим прапором у руках, тоді поговоримо про мир. Молодець, Тетяно! Новела хапає за душу.

 29.06.2014 09:53  Тетяна Чорновіл => © 

Нехай буде мир нарешті! Гарна новела!

 28.06.2014 06:56  Якобчук Павло => © 

{#}

 

Якби ми жили в інший час все-одно писали б. Дякую

 27.06.2014 18:39  Деркач Олександр => © 

Зворушливо написано

 27.06.2014 18:18  Ганна Коназюк => © 

Таню! Читала зі сльозами на очах!.. Читала реалії життя, а колись твоя новела читатиметься як історична... До чого ж боляче! Дуже цікавий і майстерно написаний твір! Чудово!!!

 27.06.2014 13:38  Панін Олександр Мико... => © 

Чудово, неймовірне поєднання, синтез документального репортажу і поетичної прози.

 27.06.2014 11:28  Ірина Затинейко-Миха... => © 

дружина "вояки" ДНР, чи ЛНР, свідомість якої пробуджують українські "Мальви", вишиванки, українська мова незасмічена, тимчасовий номер-домівка двомісний.Люди тікають у другий кінець країни, аби врятуватися - і їх радо приймають ті, на другому кінці країни, ділячись куском, часто пісного хліба, але діляться останнім...Їх жаліють, розуміють, бережуть... У багатьох свідомість пробуджується, як ось у Твоїх героїв, але в багатьох втимчасова втеча є лише тимчасовою втечею від бомб, аби повернутися у незалєжну ДНР... такі от думки...
гарна новела, дякую.

 27.06.2014 09:29  Мальва СВІТАНКОВА => © 

Істинно: Хай буде Мир!