12.01.2015 10:53
для всіх
297
    
  4 | 4  
 © Ганна Коназюк

Зимова ілюзія

Зимова ілюзія

з рубрики / циклу «Зимові історії зі смаком гарячого шоколаду і свіжого цитрусу»

Кілька днів поспіль вони сидять непорушно на даху нової жовтої висотки і дивляться кудись на північ. Я бачу їх широкі плечі, на яких недбало одягнені чорні плащі, а на головах білі капелюхи із широкими крисами. Вони однаковісінькі немов близнюки і певна річ, що сидять так високо не просто так, а з якоюсь метою... Цікаво, вони мабуть ангели, але чому у чорно-білому вбранні, зовсім не прозорі і кремезні мов титани?.. Можливо, це ангели спеціального призначення? Мабуть так... Бо ж раніше я їх не бачила і дивляться вони надто зосереджено... На північ... Хто ж там такий шкідливий, що знадобилась допомога ангелів-титанів спецпризначення?..

Зимове небо, зроблене із химерних сірих фігурок, заполонило весь простір. У здоровенному небесному мішку виникла дірка (якась миша добралась і туди...), з якої, мов пшениця, посипався сніг, що до вечора перетворився на дощ-полову... Знову підходжу до вікна, споглядаю картину мальовану січнем і впевнююсь, що у метеорологічні справи ці двоє теж втрутилися. А чому б і ні? На святки все можливо... Я ж бо ніколи раніше не прокидалась від сильного вітру, часом від дощу, граду, але цієї ночі ледь вікна не повилітали від урагану. Мабуть, їхня робота... Зробила чай з лимоном — нюхаю і грію руки, дивлюсь на жовту висотку — сидять, як і вчора, як і кілька днів тому...

- Чуєш, сину! Глянь — два ангели на даху...

- Мам! Ги-ги... Ти що... Це ж певно якісь громовідводи. Вони, до речі, вночі відсвічують червоним світлом, мабуть, щоб літакам було помітно...

-Еге ж... “Громовідводи”... Мало того, що дорослішаєш без маминого дозволу, то ще й насміхаєшся надімною!.. - Жартую у відповідь. - Чому ж їх не було півроку тому?

- Тому що будинок був недобудований.

Смеркає. Надворі зимно, вдома тепло й затишно... Вкотре підходжу до вікна — хочу впевнитись у своїй правоті. Таки так! Це ангели. Справжнісінькі... Щоб краще було видно в темряві, вони запалили червоні ліхтарі та продовжують вдивлятися на північ. Що ж! Чатуйте, вартуйте, творіть чудеса... І задайте як слід тим що на півночі...



Київ, 11.01.2015

Візьміть участь в обговоренні

+++ +++
  • Зберегти, як скаргу
 12.01.2018 15:03  Саня Малаш => © 

Кожен отримує те, у що вірить. Але часом ангели просто вимагають, аби в них повірили. І роблять для цього все...

 13.01.2015 00:52  Панін Олександр Мико... => © 

У суворий час і ангели суворі. Могутніх крил атлас, думки прозорі, небесні дзвони, знову герць добра і люті, вогонь сердець і кров сердець черленом скуті, та перемогу принесе гаряче світло, йому могутність надає душі молитва. (Зимова ілюзія).

Чудовий твір.

 12.01.2015 12:48  Олена Вишневська => © 

Чудово, Аню!
Бачити у всьому простому і звичному диво - неодмінна складова віри у світле і святе)))

 12.01.2015 08:43  Ігор Рубцов => © 

Образність, яка не така вже й далека від дійсності. Адже колись пророчій слуга, побачивши вороже військо, запанікував. Тоді пророк, звернувшись до Бога, попросив, щоб у слуги відкрилися очі на невидиме і тоді той побачив на висотах тисячі ангельського війська. А чи багато з нас таких, що усвідомлюють присутність цього війська серед людей? Те, що ми не бачимо, ще не означає відсутності їх. Роблять вони щось чи лишаються бездіяльними свідками - то залежить від наших стосунків з Богом. Якщо вони є, то це військо у нашому розпорядженні. А за інших умов Бог не нав`язує того, в чому людина не має потреби, чи не усвідомлює того. Вчора наша подруга у Донецьку оминула стороною місце, яким звичайно ходила і лишилася серед живих. Там, де вона мала би іти, впали ракети. Невидимий Ангол повів її за руку безпечним шляхом, хоч вона того й не побачила. Та там, у тих умовах, багато хто звик щохвилини перебувати на зв`язку з Богом. Перевірено на власному досвіді.

 11.01.2015 22:42  Тетяна Белімова => © 

Образи надзвичайні! Ось те, що називають гармонією формозмісту! Не знаю, як для тебе, а для мене важливо, ЯК зроблено, тобто написано твір! Якщо автор подає художній матеріал через цікавий образ, деталь, якщо у нього фантастичне накладається на реальне - ось справжнє мистецтво слова!

 11.01.2015 21:25  Світлана Рачинська => © 

Ганно, вражає твоє слово... Це не перша твоя, така глибока і зворушлива, тема про янголів... Я відчула твір кожною клітинкою своєї душі. Майстерно! Талановито! Просто дякую.